Organizáciu združujúcu mestá a obce začali mestá opúšťať

  • Spravodajstvo
  • 6. júna 2019, 08:00

Nad najstaršou organizáciou združujúcou obce a mestá Slovenska – ZMOS – sa zaťahujú mraky pochybností. Na minulotýždňovom mestskom zastupiteľstve o tom informoval piešťanský primátor Peter Jančovič. Podľa jeho slov z dôvodu nespokojnosti najmä miest dochádza k ich odchodu z organizácie a prechádzajú do Únie miest Slovenska.

Podľa Petra Jančoviča primátori miest majú zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pocit, že reprezentuje len záujmy vidieka. Podľa primátorov sa to najviac prejavilo pri novelizácii zákona, podľa ktorého sa o všetky chodníky v mestách musí starať samospráva. Predtým bolo odhŕňanie snehu z chodníkov a ich udržiavanie v čistote aj na pleciach vlastníkov nehnuteľností, ktoré chodník lemuje.

Za nedostatočné vraj primátori považujú aj hájenie záujmov samospráv pri zákonoch riešiacich obedy zadarmo pre všetkých žiakov základných škôl, ale aj pripravovanú novelu zákona, ktorá zavedie povinnú školskú dochádzku v poslednom ročníku materskej školy.

Všetky finančné záťaže zákonov, ktoré prijíma štát, tak dopadajú len na rozpočty obcí a miest bez toho, aby im štát tieto výdavky pomohol prefinancovať. Pritom v rámci Slovenska ide o sumu v desiatkach miliónov eur, ktoré obce už i tak v napnutých rozpočtoch musia na výmysly vlády vo svojich pokladniciach nájsť.

A aj napriek tomu, že na poslednom sneme ZMOS-u jeho členovia zvolili do jeho vedenia namiesto starostu obce primátora mesta, viacerých členov to neupokojilo a zo ZMOS-u odchádzajú. Medzi prvými združenie opúšťajú primátori krajských miest. A ako na zastupiteľstve informoval poslancov P. Jančovič, do únie sa pripravujú vstúpiť aj Piešťany. „Zatiaľ však ostaneme aj členmi ZMOS-u,“ dodal primátor.

Už v júni sa chystá snem Únie miest Slovenska (ÚMS), na ktorom chce za jej predsedu kandidovať primátor Trenčína Richard Rybníček. Ten je dlhoročným propagátorom decentralizácie a zmeny volebného systému na Slovensku v prospech silných regiónov. Dôvodom vystúpenia Trenčína zo ZMOS-u je podľa Rybníčka fakt, že „málo zohľadňuje špecifiká miest, rieši problémy samospráv najmä optikou obcí a mohutnosťou dokáže udržiavať ‚status quo‘. To má za následok fakt, že doteraz nebol ZMOS schopný vypracovať návrh komunálnej reformy a jasne tak popísať svoju predstavu o budúcom fungovaní štátnej správy a samosprávy“. Trenčín sa tak pridal k Bratislave, Trnave a Prešovu, ktoré už v ÚMS sú.

Podľa Rybníčka budú Trenčín v najbližších dňoch nasledovať aj ďalšie mestá. Do snemu v polovici júna by do únie mali vstúpiť všetky krajské mestá, ktoré dohromady zastupujú záujmy 1,1 milióna obyvateľov Slovenska. Únia bude spolu so svojimi súčasnými členmi zastupovať približne 1,8 milióna obyvateľov. Vytvorí sa tak silná protiváha Združeniu miest a obcí Slovenska, ktorému mestá dlhodobo vyčítajú, že nedostatočne zastupuje ich záujmy.

ÚMS je záujmové združenie, ktoré vzniklo v roku 1992 s cieľom obhajovať práva a záujmy miest vo vzťahu k zákonodarnej a výkonnej štátnej moci, vysvetľovať význam miest ako centier regiónov a presadzovať ich finančnú, inštitucionálnu a daňovú suverenitu. Za štvrťstoročie sa stala rešpektovaným združením, ktoré sa zúčastňuje na procese tvorby legislatívy, aktívne jej oponuje s cieľom systematicky riešiť problémy miest.

Jozef Vojčiniak/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav