Najvydarenejší ročník FBC Páv

  • Šport / Ostatné športy
  • 27. mája 2019, 12:00

Florbalový klub FBC Páv Piešťany má už po sezóne a môže ju považovať za najúspešnejšiu v jeho krátkej histórii. Pred dvomi rokmi klub deklaroval, že sa chce naplno venovať mládeži, v súčasnosti môžu povedať, že práve v mládežníckych kategóriách sa im v uplynulom ročníku podarilo dosiahnuť viacero výrazných výsledkov.

Prioritou FBC Páv Piešťany je práca s mládežou. © archív FBC Páv

O tom, aký postup zvolili pri klubovej koncepcii u Pávov, ktorá prináša prvé výsledky, priblížil prezident klubu Matúš Kromholc: „Zrušili sme účasť v mužskej súťaži. Angažovali sme trénera z hokejového prostredia, ktorým sa stal Michal Srnec. Funkcionárov a trénera sme poslali na dodatočné trénerské školenia so zameraním na florbal s licenciou D (kategória pre mládež a začínajúcich florbalistov). Rozlúčili sme sa s nevýhodnou spoluprácou s Centrom voľného času Ahoj Piešťany. Navýšili sme počet tréningov a kvalitné zázemie nám poskytuje Diplomat aréna. Počas letných prázdnin sme poskytovali každý deň ranné technicko-kondičné tréningy zdarma na hokejbalovom ihrisku v parku (viac ako 40 tréningov zdarma) plus dvakrát do týždňa večerný tréning v hale. Mládež každoročne a zdarma absolvuje aj mimoligové turnaje, aby mala čo najväčšiu florbalovú prax.”

Juniori medzi mužmi i v juniorskej baráži

Juniori úspešne absolvovali mužskú ligovú súťaž ako prípravu pre baráž o juniorskú extraligu. V základnej časti skončili na prvom mieste, pričom v semifinále ich vyradilo mužstvo, ktoré bude hrať mužskú extraligu. Našu súťaž vyhrali hráči, ktorí sa stali majstrami mužskej slovenskej extraligy. Juniori sa tak medzi mužmi nakoniec umiestnili na bronzovej priečke, čo je úspech. Zabezpečili si aj účasť v baráži o postup do mužskej prvej ligy, účasť v nej však klub odmietol.

Po aprílovom kvalifikačnom turnaji v Spišskej Novej Vsi postúpili florbalisti FBC Páv do juniorskej extraligy, ktorá je druhou najsledovanejšou súťažou na Slovensku. Hrajú ju len kluby, ktoré hrajú aj mužskú extraligu. I to hovorí o výraznom úspechu Piešťan.

„Účasťou v juniorskej extralige sa hráči dostávajú do hľadáčika pre juniorskú reprezentáciu, stávajú sa vyspelými hráčmi pripravení hrať najvyššiu mužskú súťaž. Takíto hráči si ľahšie nájdu angažmán v zahraničných kluboch, keďže sa po strednej hlásia na vysoké školy, pričom v zahraničí ako kvalitní florbalisti môžu získať štipendium,” vysvetlil M. Kromholc.

Dorast v osmičke najlepších

Napriek tomu, že dorastenci tucet zápasov v rade vyhrali, každé stretnutie bolo ťažké a veľmi tesné. Uspeli však, stali sa vicemajstrom ligy západ a prvýkrát postúpili na majstrovstvá Slovenska medzi osem top tímov. Zaujímavosťou je, že zastúpenie na tomto šampionáte majú opäť iba extraligové kluby a práve Piešťany.

„Zvládli sme aj najťažšie obdobie počas zimy. Na dlhý čas ochorelo veľa dôležitých hráčov, do toho pribudli ľahšie zranenia. Prehrali sme však len tri zápasy a uhrali jednu remízu. Rozhodnúť musel až posledný ligový súboj s Nitrou, kde sme remizovali a spečatili svoj klubový úspech,“ zhodnotil tréner Michal Srnec.

Osem najlepších tímov z kategórie dorast sa stretlo na majstrovstvách Slovenska v Trenčíne. Piešťanci si vďaka tomu predĺžili sezónu o päť zápasov s tými najlepšími. Skončili síce na poslednom mieste, avšak získali množstvo skúseností.

Mladší žiaci hrali so staršími

Kategória mladších žiakov nie je súťažne hodnotená, FBC Páv sa preto zapojil do súťaže starších žiakov. Tímu sa darilo, ale v druhej polovici súťaže začali mladým florbalistom chýbať skúsenosti. Napriek tomu obsadili štvrté miesto, čím dokázali, že napredujú míľovými krokmi.

Premiérovo aj prípravkári

Prvú súťažnú sezónu zažili aj najmladší hráči. Takmer všetci držali hokejku v ruke po prvýkrát. „Bolo úžasné sledovať, ako ich to baví a ako prežívajú svoju prvú radosť z gólov a víťazstiev. Veríme, že ocenenia vo forme medailí a pohára, ktoré v prípravke dostáva každý tím, budú pre nich motiváciou pokračovať v tomto dynamickom športe,“ dodal na záver M. Srnec.

(th/ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav