Publikum burácalo smiechom

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. mája 2019, 10:00

V poradí 51. inscenácia z pera Stanislava Štepku, tentoraz v prevedení radošinského Divadla Hlavina. Trpká komédia o živote, rodine, prepletená vtipom a pesničkami zaujala divákov piešťanského Domu umenia v piatok 26. apríla.

Diváci sa často smiali už len pri pohľade na zaujímavé kostýmy. (Autor: am)

Divadelná hra rozoberá vzťahy v rodine a ukazuje život osamelého starého človeka, ktorý sa všade chce s ľuďmi rozprávať, ale pri jeho neutíchajúcej snahe trpko zisťuje, že vlastne nemá s kým, preto už roky debatuje so svojou zosnulou manželkou. Hra nie je len komédiou, nad ktorou sa diváci pousmejú. Príbeh, ktorý zachytáva spolužitie starého otca, jeho syna s manželkou a ich dvoch dospievajúcich dcér, je odrazom reality a mnohých možno donútil sa i zamyslieť nad vlastným životom.

Vidiecky starý otec chce vždy a všade – hoci na prvý pohľad nenáležite a bláznivo – vidieť a vnímať okolitý svet, žiť naplno a so všetkým, čo život prináša, ale aj jeho vtipné a bizarné sú aj jeho stretnutia s rodinou a okolím, ktoré sa na jeho originálny spôsob života pozerá podozrievavo a s nedôverou. „Volačo móže byt v živote polla pravidél. A volačo nesmí byt any nasilu,“ hovorí na jednom mieste v hre hlavný predstaviteľ Viktor.

Typické nárečie, ktorým herci z Divadla Hlavina rozpovedali dej, plné vtipných hlášok, sa opäť stretlo s veľkou priazňou publika. Azda od prvej sa diváci smiali a opäť raz dali hercom najavo, že i keď nie sú profesionáli, sú minimálne takí dobrí ako ich kolegovia.

Od roku 2000 je Divadlo Hlavina stabilným ochotníckym divadlom, ktoré každoročne precestuje Slovensko so svojimi hrami. Prečo to vlastne robia, objasňujú v spomienke na bohatý, ale aj náročný rok 2018: „Len tak. Pre dobrý pocit. Pre blízkosť skvelých ľudí v kolektíve. Pre možnosť spolupracovať s veľkými osobnosťami divadla. Pre udržanie tradície ochotníctva u nás. Pre možnosť povedať na javisku niečo, o čom diváci budú chcieť uvažovať. Pre možnosť vidieť mnohé miesta a stretať zaujímavých ľudí. Pre pekné slová našich divákov.“

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav