Radnica hádzanársku halu na „mojmírke“ stavať neodporúča

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. apríla 2019, 08:00

Zámer výstavby viacúčelovej športovej haly v Piešťanoch, ktorú by hradil Slovenský zväz hádzanej, opäť mieri na rokovanie mestského zastupiteľstva. Tentoraz vedenie radnice pripravilo na schválenie poslancom až päť možných lokalít, kde by mohla hádzanárska hala stáť. Od výstavby haly schválenej predchádzajúcim zastupiteľstvom v areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici sa tak zrejme už upustilo.

Mestské zastupiteľstvo bude rozhodovať o tom, či postaviť halu jednoduchú alebo dvojitú, ale aj vyberať lokalitu. (Autor: vizualizácia: SZH)

O možnosti výstavby viacúčelovej športovej haly poslanci rokovali už v minulom roku. Vtedy jej umiestnenie zastupiteľstvo schválilo v areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici. Voči tomuto sa však formou petície ohradila verejnosť. Radnica v novom zložení pripravila nový návrh na rokovanie a v hre sú tentoraz i ďalšie lokality v meste, kde by hala mohla stáť. Poslanci však budú rozhodovať aj o jej veľkosti. Možný je variant s „jednohalou“ s kapacitou hľadiska 400 divákov, ale i hala dvojnásobnej veľkosti a dvojnásobnej kapacity.

Ako prvú z možností na odsúhlasenie poslancom vedenie radnice ponúka pôvodnú lokalitu na Mojmírovej ulici v areály školy. Druhá je lokalita na sídlisku Adam Trajan – pôvodná bikrosová dráha. Tretiu mesto navrhuje za obytným súborom Sever. Objekt by sa nachádzal na pozemku pri Pomníku padlým rumunským vojakom smerom k letisku. Štvrtou možnosťou umiestnenia viacúčelovej športovej haly je lokalita Vrbovská cesta – areál záhrady Služieb mesta Piešťany. Piata možnosť ponúknutia mestských pozemkov pod halu je pred tenisovým areálom pri zimnom štadióne na Hlbokej ulici.

Podľa dôvodovej správy návrhu na rokovanie zastupiteľstva materiál poslancom predkladá vedenie radnice na základe žiadosti Mestského hádzanárskeho klubu (MHK) v Piešťanoch, ktorý požiadal mesto, aby sa opätovne vyjadrilo k možnosti realizácie projektu Slovenského zväzu hádzanej (SZH) na základe pracovného rokovania medzi Mestom Piešťany, SZH a MHK z 15. januára 2019.

MHK pôsobí na území mesta už veľa rokov. Po zbúraní športovej haly na Hlbokej ulici sa počet družstiev v súťažiach znižoval. Činnosť MHK sa opätovne naštartovala a v súčasnej dobe má klub v súťažiach tri družstvá mládeže a mužstvo dospelých. Aktuálne trénuje so svojimi družstvami v hale s rozmermi hádzanárskeho ihriska len tri hodiny denne, všetky ostatné tréningy absolvujú v telocvičniach, ktoré rozmerovo nevyhovujú.

Lokalita neďaleko letiska by zrejme najmenej zasahovala do statickej a dynamickej automobilovej dopravy, naopak problematická je dostupnosť z mesta.

Od septembra minulého roka pribudli družstvá, je preto problém nájsť voľné tréningové priestory a tréningové hodiny pre všetky družstvá. SZH pripravil projekt výstavby a rekonštrukcie hádzanárskych hál, zámerom ktorého je zabezpečiť financovanie výstavby hál v rámci celej Slovenskej republiky a umožniť tak športové aktivity na všetkých úrovniach a vo všetkých kategóriách.

Realizátorom projektu bude SZH, partnermi mesto a športové kluby. Náklady na jeden projekt výstavby športovej haly sú jeden až štyri milióny eur v závislosti od charakteru investície. Náklady na „jednohalu“ s kapacitou 400 divákov sú dva milióny, v prípade „dvojhaly“ s kapacitou 800 divákov sú to štyri milióny.

Investičný model počíta s tým, že samospráva vloží do projektu svoje nehnuteľnosti, na základe výzvy ministerstva školstva alebo ním povereného orgánu, samospráva požiada o poskytnutie dotácie spolu s predložením dokladu o vlastníctve nehnuteľností a projektovú dokumentáciu. Výška dotácie predstavuje asi dva milióny eur a zahŕňa aj náklady na projektovú dokumentáciu na „jednohalu“. Objekt bude určený nielen pre hádzanú, ale i pre iné halové športy.

Rozmery pre výstavbu haly podľa vyjadrenia SZH predstavujú: 1. pre „jednohalu“ výmeru 50×30 m, t.j. celková plocha je 1800 m2 vrátane zázemia (šatne, kancelárie a pod.), 2. pre „dvojhalu“ predstavujú výmeru 65×52 m, t.j. celková plocha je 3225 m2 vrátane zázemia.

V uvedených rozmeroch nie je započítaný priestor pre parkovisko. Predpoklad parkovacích miest pre „jednohalu“ po prepočítaní statickej dopravy je 110 miest, plocha na vybudovanie parkoviska vrátane komunikácie je 2126 m2. Pre „dvojhalu“ po prepočítaní statickej dopravy je predpoklad 220 parkovacích miest, plocha na vybudovanie parkoviska vrátane komunikácie je 4251 m2.

Celková plocha pre výstavbu „jednohaly“ vrátane parkovacích miest predstavuje výmeru asi 4000 m2, pre výstavbu „dvojhaly“ vrátane parkoviska je to asi 7500 m2.

Konečné odsúhlasenie lokality či variantu viacúčelovej športovej haly poslancov čaká na najbližšom mestskom zastupiteľstve, no mestu sa podľa dôvodovej správy najviac pozdáva lokalita Sever.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav