Je už váš pes začipovaný?

  • Spravodajstvo
  • 27. apríla 2019, 16:00

Psičkári, máte ešte pol roka na to, aby ste svojich štvornohých miláčikov dali začipovať. Nový zákon, ktorý platí od 1. septembra 2018, stanovuje, že najneskôr do konca novembra tohto roka majú byť všetky psy označené čipom. V opačnom prípade zviera nebude môcť veterinár ošetriť.

Fenka Maita bez označenia je v útulku už skoro mesiac. © Útulok Piešťany

Novela zákona hovorí, že majiteľ psa narodeného pred 31. augustom 2018 ho bude musieť označiť mikročipom najneskôr do 31. novembra 2019. Psa narodeného pred účinnosťou zákona, ktorého chce vlastník predať alebo darovať, musí predtým označiť čipom. Psa, ktorý sa narodil po 1. septembri 2018, je nutné začipovať pred prvou zmenou majiteľa, najneskôr však do 12. týždňa jeho veku.

Čipovanie zabezpečujú veterinári, ktorí musia psa do 24 hodín zaevidovať do Centrálneho registra spoločenských zvierat. Cena za čipovanie je stanovená na maximálne desať eur, ľuďom v hmotnej núdzi zaplatí čipovanie štát. Nie je to pritom taká položka, ktorá by stála za to riskovať napríklad pokutu pre veterinára. Ak by neoznačené zviera po novembri 2019 ošetril, môže zaplatiť až 20-tisíc eur.

Okrem pokuty mikročip uľahčuje hľadanie majiteľa zabehnutých psov, ktorých je najmä na jar, keď príroda po zime ožíva, požehnane. Mnohokrát stačí nedostatočne zavretá bránka na záhrade, prípadne sa psík von prešmykne a stratí sa. Ak sa neskôr dostane do útulku, vypátrať bez čipu majiteľa je oveľa náročnejšie.

Práve preto je dôležité nechať začipovať aj psa, ktorý je „len na záhrade“, „u babky na dvore“, i takého, ktorého „hádam nikto kontrolovať nebude“. Vyhnete sa tak problémom pri jeho prípadnej chorobe alebo úteku.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela