Trnavská župa žiada od Piešťan pozemky pre parkovisko

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. apríla 2019, 00:00

Vedenie Trnavského samosprávneho kraja a vedenie mesta sa v súvislosti s problematikou letiskovej akciovky stretlo v priestoroch letiska v pondelok 15. apríla. Témou rokovania bolo odblokovanie pozemkov letiskovej spoločnosti za účelom výstavby integrovaného parkoviska, ktoré zamýšľa župa postaviť z eurofondov. Vedenie radnice k odblokovaniu pozemkov na katastri požadovaných pod parkovisko zatiaľ jednoznačné stanovisko nezaujalo.

Stretnutie vedenia mesta so županom Jozefom Viskupičom ohľadom odblokovania pozemkov letiskovej spoločnosti jednoznačné výsledky neprinieslo. © MsÚ

Pozemky letiskovej spoločnosti nesúvisiace s leteckou prevádzkou nechal na katastri zablokovať v roku 2017 vtedajší primátor Miloš Tamajka ako záruku za dlh letiskovej spoločnosti voči mestu na dani z nehnuteľnosti. Tento dlh v súčasnosti tvorí spolu s penále za omeškanie platby 750-tisíc eur.

Trnavský župan Jozef Viskupič však požaduje od radnice, aby časť pozemkov letiskovej spoločnosti odblokovala. Tie následne plánuje župa od akciovky odkúpiť a na týchto pozemkoch má zámer vystavať integrované parkovisko z eurofondov.

Na aprílovom mestskom zastupiteľstve primátor Peter Jančovič odovzdal poslancom pozvanie na stretnutie s J. Viskupičom a vedením letiskovej spoločnosti, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 15. apríla.

Zo stretnutia však vyplynulo, že vedenie radnice k uvoľneniu pozemkov pre výstavbu parkoviska jednoznačný postoj nezaujalo. „Bolo by zatiaľ nefér hovoriť, ako sme sa rozhodli. Vyžiadali sme si ďalšie informácie a podklady a až po ich naštudovaní pripravíme pre poslancov návrh, ako pri žiadosti o odblokovanie pozemkov budeme ďalej postupovať,“ informoval nás po stretnutí P. Jančovič.

Letisková spoločnosť, ktorej akcionármi sú Trnavský samosprávny kraj, mesto Piešťany a štát, sa v červených číslach účtovníctva utápa už roky. Podľa dostupných informácií má spoločnosť úver vo výške 800-tisíc eur, predovšetkým na splatenie starých dlhov a súdne spory. Veriteľom vo výške asi 400-tisíc eur je aj obchodná spoločnosť SMS Trnavského samosprávneho kraja.

Podľa informácií zverejnených primátorom P. Jančovičom dlhuje spoločnosť mestu na daniach a penále približne 750-tisíc eur a tento dlh neustále narastá, čo je zabezpečené záložným právom na pozemky v hodnote 8-9 miliónov eur.

Letisková akciovka má nedoriešené aj súdne spory z minulosti, kde hrozia finančné úniky vo výške niekoľko stotisíc eur.

I z týchto dôvodov sa nachádza v riziku konkurzu, ktorý by mohol spustiť ktorýkoľvek z jej veriteľov. A tak blokovanie pozemkov mestom je zatiaľ jediná zábezpeka, že akcionári letiskovej spoločnosti nestratia nad jej majetkom kontrolu, nakoľko pozemky tvoria najpodstatnejšiu časť účtovnej hodnoty letiska.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela