Unikátna voda a bahno

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. apríla 2019, 14:00

Už okolo 200 rokov Piešťany lákajú návštevníkov z celého sveta vďaka svojim unikátnym prírodným zdrojom – minerálnej vode a bahnu. Minerálna voda je tvorená z povrchových vôd, ktoré sú absorbované vápencom do hĺbky 2000 metrov. Pri prechode cez horninu sa voda mineralizuje a v hĺbke sa ohrieva. Desať prameňov minerálnej vody s teplotou 67 až 69 stupňov Celzia vyviera z tektonických zlomov a zachytáva sa v hĺbke 60 metrov, aby sa nemiešali s podpovrchovými zdrojmi.

Piešťanská voda sa charakterizuje ako stredne mineralizovaná, síranovo-hydrogenuhličitanová, vápenato-sodná, sírna, horúca voda s vysokým obsahom síry (od 6 do 10 mg/l) a sírovodíka (4.7 mg/l). Využíva sa hlavne na kúpele, ale tiež aj na pitnú kúru.

Časť prameňov sa nachádza na Kúpeľnom ostrove a časť v Obtokovom ramene rieky Váh, kde sa v mieste výverov minerálnej vody tvorí liečivé bahno. Pred priamym použitím sa bahno umiestňuje do špeciálneho zrejúceho bazéna, kde zostáva v priebehu jedného roka pod prívodom horúcej termálnej vody. Počas doby zrenia prebiehajú fyzikálne, chemické a biologické zmeny. Sýtením minerálnou vodou bez prítomnosti vzduchu vzniká jedinečné prostredie, v ktorom žijú desulfurikačné baktérie (Desulfovibrio desulfuricens) a ďalšie baktérie s metabolizmom závislým na prítomnosti síry (Thiobacterium,

Thiospirillum). Dozreté bahno je oceľovo modré až čierne, má konzistenciu masla, je plastické a ochladzuje sa štyrikrát pomalšie ako voda. Teplota bahna počas procedúry je 44-45 oC.

Piešťanské minerálne zdroje sa používajú v liečbe reumatických chorôb, pri rehabilitácii pohybového aparátu a nervového systému. Počas liečebnej procedúry a určitý čas po nej sírne látky prenikajú cez kožu do hlbších tkanív, kde sa asimilujú vo forme chondroitín sulfátu, potláčajú proces degenerácie kolagénu a elastínu, spôsobujú posilnenie chrupavky a spomalenie procesu poškodenia chrupavky.

Bohatá na minerály termálna voda a bahno spôsobujú lepší metabolizmus medzistavcovej platničky a jej hydratáciu, pomáhajú k uvoľneniu svalového napätia, zmierneniu bolesti, čiastočne znižujú opuch kĺbov, prispievajú k obnove pokožky a majú antibakteriálne účinky. Zlepšujú cirkuláciu krvi a lymfy.

Zdroj: Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s., 

MUDr. Svitlana Timonina

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín