Rekonštrukciu mosta poslanci podporili

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. apríla 2019, 08:00

Rekonštrukciu Kolonádového mosta v Piešťanoch mestskí poslanci jednohlasne podporili v takom rozsahu, ako navrhlo vedenie radnice. A tak už v najbližších týždňoch dôjde k odovzdaniu staveniska a investícia za 1,7 milióna eur dá národnej kultúrnej pamiatke novú tvár. Ministerstvo kultúry zaplatí 950-tisíc eur, zvyšok doplatí mesto.

Rekonštrukciu Kolonádového mosta podporili mestské komisie, mestská rada a jednohlasne aj zastupiteľstvo. (Autor: pror)

I napriek tomu, že dôjde ku kompletnej rekonštrukcii Kolonádového mosta a práce budú trvať niekoľko mesiacov, piešťanské letné akcie vraj stavebníci neohrozia. Ako informovala prednostka mestského úradu Denisa Bartošová, práce sa vždy budú týkať len polovice mosta, a tak sa postupne opraví krytá polovica a až následne odkrytá.

Vedenie radnice si uvedomuje aj nutnosť sanácie pilierov mosta, odhadované náklady z roku 2012 sú v objeme pol milióna eur. „Na rokovaní na ministerstve kultúry, ktorého sme sa s primátorom zúčastnili, nám bolo oznámené, že na sanáciu pilierov nemôžeme dotáciu od štátu využiť,“ vysvetlila poslancom Bartošová. Peniaze musia na to hľadať z iných zdrojov, ale vraj sú piliere ešte v stave, keď ich oprava akútne riešenie nepotrebuje. „V najbližších rokoch sa však budeme musieť pustiť aj do týchto prác,“ dodala prednostka.

Financie bude musieť mesto nájsť aj na opravu interiérov prístavieb na oboch stranách mosta. Odhadovaná výška nákladov je 50-tisíc eur. Po rekonštrukcii by však už nemali slúžiť ako predajne, ale ako kultúrno-osvetové priestory vybavené vizuálnymi prostriedkami súčasnej doby.

Kolonádový most ako neodmysliteľný symbol mesta patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry nielen na Slovensku, ale i v medzinárodnom kontexte. Medzinárodnou úniou architektov bol zaradený medzi najzaujímavejšie funkcionalistické stavby sveta. Je architektonickým unikátom, patrí k najdlhším krytým mostom na Slovensku. Bol vybudovaný v rokoch 1931 až 1933. Je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka nachádzajúca sa v pamiatkovej zóne mesta Piešťany. Tento objekt je taktiež navrhnutý na zápis do Svetového zoznamu pamiatok takzvaného Moderného hnutia.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav