Gymnazisti na olympiáde o ľudských právach

  • Mladí dnes / Školy
  • 19. apríla 2019, 10:00

V krásnom prostredí údolia Trenčianskych Teplíc sa v Inštitúte vzdelávania Ministerstva vnútra SR v Omšení uskutočnil v dňoch 10.-12. apríla už 21. ročník celoštátneho kola Olympiády ľudských práv, na ktorom sa zúčastnili aj dvaja zástupcovia Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch.

Študenti Nina Mária Masaryková a Andrej Beňačka s učiteľom Petrom Rusnákom (vpravo) a gestormi súťaže Ladislavom Snopkom (vľavo) a Martinom Bútorom. © Ráchel Kovarská

Záštitu nad podujatím s nosnou témou 30. výročia Nežnej revolúcie prevzala ministerka školstva, minister spravodlivosti a verejná ochrankyňa práv. Výnimočnosť ročníka zvýrazňovala aj skutočnosť nedávneho smutného odchodu prof. Miroslava Kusého, zakladateľa tejto prestížnej stredoškolskej súťaže.

Na nej sa tentoraz zúčastnilo viac ako 50 gymnazistov a stredoškolákov z celej republiky, víťazov krajských kôl. Vo viackolovom vyraďovacom súťažení, pri riešení prípadov modelových situácií a obhajobe predložených prác na vyhlásené témy, sa piešťanskí gymnazisti – tretiak Andrej Beňačka a druháčka Nina Mária Masaryková – napriek tomu, že nepostúpili do finálového kola, umiestnili medzi úspešnými riešiteľmi zadaných úloh na popredných miestach v ich súťažnej sekcii.

Okrem výborného umiestnenia v súťaži, vzornej reprezentácie školy, mesta a kraja, ako aj získaných skúseností z workshopov a prednášok študenti prinášajú na Gymnázium Pierra de Coubertina aj ďalšie cenné trofeje. Andrej úspešnou obhajobou odbornej práce predloženej v anglickom jazyku získal druhé miesto a Nina bola tretia v súťaži, ktorú vyhlásila Informačná služba OSN so sídlom vo Viedni. Z rúk riaditeľa UNIS Vienna Martina Nesirkyho prevzali diplomy a ceny.

Peter Rusnák

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín