Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 24. marca 2019, 12:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kalendár je nemenný. Ten náš so železnou pravidelnosťou predpisuje dodržanie niektorých dátumov ako pevný bod označujúci tradičné sviatky, prikázané zastavenia náboženských zvyklostí alebo fyzikálne pochody spôsobené pohybom planét našej slnečnej sústavy.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Tisícročia sa zaznamenávajú v tomto duchu udalosti tvoriace históriu ľudstva a ešte dlhšie registrujeme vývoj života na zemi. Toto je pevný fyzikálny zákon a bolo len otázkou, kedy sa narodí človek, ktorý to všetko zadelí do časového sledu, aby vznikol pevný poriadok zvaný kalendár.

Z toho vyplývajú pre našu zemepisnú šírku aj začiatky a trvanie ročných období. Jarná rovnodennosť ako symbol začiatku prebúdzania prírody zo zimného spánku pripadne na 20. marca s neoblomnou pravidelnosťou. Ak sa však nájde sila umu a srdca v jednom okamihu, v jednom silnom želaní po zmene, potom sa môže stať, že prebudenie príde skôr ešte intenzívnejšie, než sa s ním počítalo. Narodil sa človek, ktorý má aj odvahu zmeniť ľudské srdcia a vyviesť spoločnosť zo zimných temnôt zla do jarných lúčov slnka nádeje a spravodlivosti. Slovenská jar sa začala 16. marca 2019.

Podoby džezu mapujú pohyb na domácej i svetovej džezovej scéne. Je sa čo obracať, pribúdajú kluby, nové projekty, nahrávajú sa albumy. Aj budúca relácia sa bude naďalej zaoberať anketou Esprit 2018 o najlepší slovenský džezový album roka, ktorej hlasovanie verejnosti sa začne na portáli jazz.sk 1. apríla 2019.

Viacero slovenských kapiel je na jarnom turné, v Topoľčanoch sa končia prípravy na šiesty ročník Top Jazz Festivalu, do Nového Mesta nad Váhom príde 24. apríla americký hráč na basovú gitaru Stanley Clark so svojím bandom. V piešťanskom hudobnom klube La Musica zahrá 4. apríla Paľko Bodnár a kapela Soulmates, 20. apríla Alf Carlsson a Jiří Kotača, švédsko-český kvartet. V našej relácii vám predstavíme hudbu spomenutých interpretov a budeme vás informovať o termínoch klubových aktivít na slovenskej scéne.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20:00 a v repríze v stredu o 23:00 na frekvencii 90,2 MHz a na webstránke radiopiestany.sk. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland