Ornitológovia zverejnili výsledky sčítania dravcov

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 4. marca 2019, 08:00

V polovici januára sa dobrovoľníci a členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku zapojili do zimného medzinárodného sčítania dravcov v panónskom bioregióne. Kým spoločný monitoring v šiestich krajinách regiónu – v Maďarsku, Česku, Rakúsku, Srbsku a Rumunsku – sa uskutočnil po druhýkrát, národné sčítanie už po trinástykrát. Získané údaje majú veľký význam z hľadiska zabezpečovania ochrany vzácnych dravcov a prostredia, v ktorom žijú.

Na Slovensku sa ochranárom podarilo zaznamenať 40 orliakov morských. © dravce.sk

Počas troch dní kontrolovalo 55 terénnych mapovateľov na Slovensku najmä nížinné oblasti a zaznamenávali údaje o pozorovaných jedincoch. Kontrola bola prioritne zameraná na orlov kráľovských, účastníci však zbierali údaje aj o orliakoch morských, sokoloch rárohoch a ďalších druhoch dravcov. Slovenskí mapovatelia skontrolovali 100 UTM štvorcov (10×10 km) s prioritným zameraním na hniezdiská a zimoviská vzácnych dravcov na západnom Slovensku, zároveň však boli mapované oblasti na nížinách a vodné biotopy na väčšine územia Slovenska.

„Pozorovali sme aj zimujúce druhy zo severnej Európy či až z tundry, ako sú myšiaky severské, kane sivé či vzácne sokoly kobce. Celkovo bol počet sčítaných druhov oproti minulému ročníku nižší o 20-30 percent. Menej bolo najmä orliakov morských a myšiakov severských. Predpokladáme, že na nižšom počte orliakov sa podpísali minuloročné otravy,“ vysvetľuje Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Na Slovensku sa ochranárom podarilo zaznamenať 46 orlov kráľovských, 40 orliakov morských a 24 sokolov rárohov. Po zosumarizovaní údajov zo všetkých šiestich krajín, ktoré sa do medzinárodného sčítania zapojili, bolo v kontrolovanom území panónskeho bioregiónu pozorovaných spolu 509 orlov kráľovských, 992 orliakov morských a 52 sokolov rárohov. Hoci na prvý pohľad to vyzerá, že orly sa vyskytujú vo vysokom počte, nie je to pravda. Pozorovania orlov a orliakov sú pomerne zriedkavé. Napríklad v Maďarsku, v oblastiach s najvyššou hustotou populácie orliakov morských, bolo na území s rozlohou 100 kilometrov štvorcových v priemere zaznamenaných 4,5 jedincov, orlov kráľovských dokonca len 2,5 jedincov.

„Pre lepšie pochopenie – aby ste našli jedného orliaka morského, museli by ste prejsť územie s rozlohou tritisíc futbalových ihrísk. Pri orlovi kráľovskom by táto rozloha narástla dokonca na päťtisíc ihrísk,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Orol kráľovský hniezdi tiež v piešťanskom regióne.

Počas termínu medzinárodného sčítavania orlov ochranári sledovali, kde sa pohybujú aj obľúbené slovenské orlice Zora a Štefánia. Ide o mladé orly kráľovské, ktoré pred dvomi rokmi dostali GPS vysielačku.

„Vďaka nej vieme, kde sa aktuálne nachádzajú a či sú v poriadku. Verili sme, že sa nám ich podarí opäť stretnúť. V termíne medzinárodného sčítavania sa však nachádzali v maďarských národných parkoch Hortobágy a Körös-Maros. Údaje, ktoré získame z monitoringu, využívame pri ochrane dravcov. Stromy, kde ohrozené druhy hniezdia, je potrebné zachovať, preto sa zapájame napríklad i do legislatívnych procesov. Dravce nám počas zimy môžu tiež napovedať, ktoré lokality si vyberú na hniezdenie,“ uzatvára Veselovský.

Doplňujúce informácie:

Počas zimného sčítania v roku 2018 ochranári pozorovali 65 jedincov orla kráľovského, 79 orliakov morských a 27 sokolov rárohov.

V roku 2018 u nás hniezdilo 17 párov orliaka morského, 31 párov sokola rároha, viac ako 60 párov orla kráľovského.

Orol kráľovský a orliak morský plnia v prírode tzv. sanitárnu funkciu. Živia sa aj zdochlinami alebo chorými jedincami a majú preto v prírode, rovnako ako všetky dravce, nezastupiteľné miesto.

UTM 10×10 km je geografický referenčný systém – sieť, ktorou je zemský povrch rozdelený na štvorce s veľkosťou 10×10 km. Každý štvorec má vlastný kód, podľa ktorého sa dá identifikovať. Pre rovnaké vyhodnotenie výsledkov boli počas sčítavania orlov zapisované výsledky pre každý štvorec samostatne.

Vlani uhynulo viac ako sto jedincov 17 rôznych chránených druhov vtákov následkom nelegálnych aktivít. Z toho bolo až 82 otrávených, a to aj ohrozené druhy ako orliak morský či orol kráľovský. V rámci projektu Life Pannon Eagle sa podarilo vycvičiť psa, ktorého polícia využíva pri odhaľovaní prípadov a zabezpečovaní dôkazov v teréne. V súčasnosti sa uskutočňujú kontroly v problematických oblastiach, prebieha vyšetrovanie a niekoľko procesov s obvinenými.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel