Za zbabranú Sasinkovu ulicu staviteľ zaplatí penále, kým ju neopraví

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. februára 2019, 13:00

Zhotoviteľ zbabranej rekonštrukcie Sasinkovej ulice v Piešťanoch, firma Energoclima, platí od utorka mestu penále. Za nevyhotovenie stavby podľa schváleného projektu je to suma viac ako 130 eur za každý deň omeškania dokončenia stavby. Piešťanský týždeň o tom informoval primátor Peter Jančovič.

Zhotoviteľ bude platiť 130 eur denne. (Autor: Supa)

Ešte v úvode októbra minulého roka radnica prostredníctvom svojej webovej stránky radnica pod vedením Miloša Tamajku oznámila: „V priebehu októbra odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia chodníkov na Sasinkovej ulici, ktorá sa dotkne aj časti komunikácie Ulice A. Hlinku. Realizáciu rekonštrukcie vysúťažila firma Energoclima v sume 163 800 eur s DPH. Práce budú pozostávať z vybúrania pôvodných chodníkov vrátane obrubníkov a ich nahradenie novými. Poloha väčšiny chodníkov zostane nezmenená. Priechody pre chodcov upravia bezbariérovým spôsobom a nasvietia novým špeciálnym osvetlením pre priechody.“

Od samého začiatku rekonštrukcie sú však s touto stavbou len problémy. Obrubníky, ktoré v pôvodnej projektovej dokumentácii boli navrhnuté tak by aj fyzicky bránili autám v parkovaní, radnica pod nátlakom jednotlivcov povolila uložiť poležiačky.

Betón v priepustiach vody okolo stromov musel nechať odstrániť až nový primátor Peter Jančovič. Rovnako tak primátor na zastupiteľstve kritizoval samotné uloženie zámkovej dlažby. No a najzarážajúcejší fakt, sa objavil v úvode tohto roku, keď novému vedeniu mesta nik z radničných úradníkov nedokázal písomne vydokladovať, ako vlastne firma Energoclima súťaž o zhotoviteľa stavby vlastne vyhrala.

Podľa pôvodného projektu ma byť na Sasinkovej ulici na strane detského domova úplný zákaz zastavenia i státia pre automobily. Na tejto strane ulice mal byť aj vyznačený cyklistický koridor napájajúci sa na cyklochodník na ulici A. Hlinku.

Nemal to byť plnohodnotný cyklochodník, ktorý by zaručil výhradnú prednosť pre cyklistov, nakoľko z hľadiska šírkových profilov ulice by sa sem v zmysle technických noriem nezmestil. Ale len na vozovke vyznačený koridor, ktorý by vodičov motorových vozidiel nabádal k zvýšenej ohľaduplnosti k cyklistom.

Na opačnej strane cesty mala byť dopravná značka umožňujúca zastavenie áut len na čas nevyhnutný pre vyloženie tovaru či materiálu. Dlhodobé parkovanie na rozdiel od súčasnosti tu nemá byť povolené.

To všetko sú nedostatky, ktoré bude musieť firma odstrániť v prípade, ak sa s radnicou nedohodne inak. A do tej doby prináleží radnici viac ako 130 eur denne za neodovzdanie stavby v termíne podľa platnej zmluvy.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava