Naozaj sú Piešťany arogantné?

  • Editoriál / Blogy
  • 27. februára 2019, 08:00

A máme to tu opäť. Kým v predchádzajúcom volebnom období arogantnou ignoráciou okolitých samospráv, a to v prípade výstavby cyklochodníka do Vrbového, sa vyznačoval najmä poslanec Petr Veverka, v tomto volebnom období si toto žezlo ignorácie prostredia, v ktorom sa kúpeľné mesto nachádza, podľa všetkého prevzala poslankyňa Zuzana Svrčeková.

Dodnes mi v ušiach znie, keď na spoločné uznesenie troch samospráv – Vrbového, Krakovian a Trebatíc – Veverka počas zastupiteľstva reagoval, že práve preto, že to oni schválili, by malo mesto Piešťany tento projekt zablokovať. Našťastie sa tak nestalo, Veverka už nie je poslancom a dve zhrdzavené koľajnice čoskoro nahradí cyklochodník.

V súčasnosti sa kúpeľné mesto opäť nachádza na rázcestí rozhodnutia, či ide vôľu okolitých obcí arogantne ignorovať alebo prihliadne na ich názory. Tentoraz v tom hrá rolu Rezort Piešťany.

I keď primátor Peter Jančovič po nástupe do funkcie deklaroval, že Piešťany musia spolupracovať s obcami vo svojom regióne, udalosti z posledného obdobia ukázali, že to i vďaka svojim poslancom nebude mať jednoduché.

A popritom je spolupráca pre Piešťany existenčne dôležitá, nakoľko len s okolitými obcami dokáže presadzovať aj záujmy kúpeľného mesta. Napríklad v Trnavskej vodárenskej spoločnosti, kde len spolupráca v regióne môže Piešťany prinavrátiť späť do jej riadiacich orgánov.

Rovnako sa v súčasnosti „chleba láme“ v procese premeny organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, kde sa snaží etablovať ako predsedníčka predstavenstva mestská poslankyňa Zuzana Svrčeková. Je fakt, že na tento post získala podporu svojich poslaneckých kolegov a zároveň nik iný o túto neplatenú funkciu z poslancov záujem nemal. Dokonca o ňu nemá záujem ani primátor či jeho zástupca.

Ale je tiež fakt, že zástupcov troch obcí, ktorých Rezort v rámci samospráv vrátane kúpeľného mesta združuje, Svrčekovej vystúpenia a predstavy o fungovaní Rezortu o jej spôsobilosti zastávať túto funkciu nepresvedčil.

Okres Piešťany podľa údajov z roku 2016 má 62 960 obyvateľov, pričom 28-tisíc žije v okresnom meste. Je tak na vedení radnice a mestských poslancoch, či sa väčšiu polovicu obyvateľov regiónu rozhodnú ignorovať a stotožnia sa s výrazom Svrčekovej, že Piešťany sú Golem a vidiečania sú myši. Buď v jednotlivých združeniach začnú Piešťany v záujme rozvoja regiónu spolupracovať, alebo budú susediace samosprávy len arogantne ignorovať.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava