Tamajkove personálne čistky za pol milióna eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. februára 2019, 00:30

„Sekeru“ až pol milióna eur môžu stáť piešťanskú mestskú pokladňu personálne čistky na radnici z roku 2015. Tie spustil Miloš Tamajka po pár mesiacoch, ako sa chopil primátorovania. Dvanásť vtedy prepustených zamestnancov sa po diletantských vyhadzovoch okamžite obrátilo na Okresný súd v Piešťanoch so žalobami. Rozsudky sú podľa našich informácií už na spadnutie.

Miloš Tamajka sa môže usmievať aj naďalej. Súdne trovy a odškodné zamestnancom zaplatia obyvatelia mesta. (Autor: pror)

Takzvaná reorganizácia mestského úradu sa odohrala na prelome augusta a septembra. Vďaka nej sa bez perspektívy zotrvania na radnici ocitlo dvanásť zamestnancov. Reorganizačné zmeny Miloš Tamajka zverejnil 27. augusta 2015 a účinnosť nadobudli v posledný deň uvedeného mesiaca. Zamestnanci, ktorí následne prišli do práce, však tieto zmeny nemali zapracované vo svojich pracovných zmluvách.

A ako sa nám v roku 2017 k situácii na radnici vyjadril advokát Viktor Klincka z advokátskej kancelárie, ktorá v tom čase pre organizáciu Transparency International Slovensko pracovala, už týmto krokom Tamajka porušil Zákonník práce: „Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy. Preto je zodpovednosťou zamestnávateľa realizovať organizačné zmeny v takom časovom predstihu, aby bol schopný do skončenia výpovednej doby prideľovať dotknutým zamestnancom prácu v zmysle pracovnej zmluvy. Ak tak robiť nebude, porušuje tým zákon.“

Tu sa však primátorove prešľapy neskončili. „Miesta vedúcich oddelení budú podliehať výberovému konaniu. Do skončenia výberového konania budú na výkon funkcií vedúcich oddelení poverení zamestnanci,“ uvádzala radnica v tej dobe vo svojich oficiálnych vyhláseniach.

Reakcia advokáta: „Zamestnávateľ má ponukovú povinnosť, teda povinnosť ponúknuť miesto zamestnancovi, ktorému chce dať výpoveď. Ak má pre takéhoto zamestnanca voľné miesto, ktoré je pre neho kvalifikačne vhodné a zamestnávateľ ho neponúkne, môže to znamenať neplatnosť výpovede.“

Namiesto adekvátnych pozícií vedenie mesta pri následných personálnych pohovoroch vysokoškolsky vzdelaným odborníkom ponúkalo napríklad i pozíciu kuriča.

A čo právnik v tom čase tvrdil, sa na súdoch stáva realitou. Definitívne rozsudky zatiaľ ešte nie sú vyrieknuté, no priebehy súdnych pojednávaní ich výsledok naznačujú.

V dôkazoch žalobcov predložených súdu sa totiž objavili aj písomné materiály, že Tamajka zamestnancov neprepúšťal na základe nejakej optimalizácie úradu a následne rušením pracovných pozícií, ktoré by mohli byť napríklad neefektívne či prebytočné. Proces naštartoval podľa konkrétnych mien a spracovaného menného zoznamu ten odovzdal prednostke mestského úradu Dáši Rehákovej a ona podľa neho mala zabezpečiť prepustenie Tamajkom určených zamestnancov. To Reháková vo svedectve pred súdom aj potvrdila.

I keď samotný Tamajka existenciu uvedeného zoznamu pred poslancami mestského zastupiteľstva, ale aj pred súdom zapieral a tvrdil, že je to podvrh, advokátska kancelária, ktorá mesto na pracovnoprávnych súdnych pojednávaniach zastupovala, neskôr originálnosť tohto dôkazového materiálu priznala.

Počas rokovaní mestského zastupiteľstva v predchádzajúcom volebnom období sa však Tamajka niekoľkokrát vyjadril, že za svojimi krokmi pri prepúšťaní zamestnancov radnice z roku 2015 si stojí a považuje ich za správne. Na to niekoľkokrát dostal od poslancov otázku, či si berie prípadné škody na vlastné triko a uhradí ich zo svojich vlastných finančných prostriedkov. Priamej odpovede sa však bývalý primátor zakaždým vyhol.

V minuloročných komunálnych voľbách Tamajka nezískal post primátora a neúspešný bol aj pri kandidatúre na mestského poslanca, ale to, čo po sebe zanechal, sa dá charakterizovať ako čistá katastrofa.

Rozbabraná kompostáreň z eurofondov za 1,6 milióna eur, z ktorej výstavby realizátorská firma ešte v lete minulého roka odišla a stavba stagnuje. Rozbabrané dve škôlky rovnako z európskych peňazí za milión eur, ktoré majú problém s kolaudáciou či ich rekonštrukcia sa ani nezačala, a najnovšie prenikla informácia, že Tamajkove reorganizačné babrátstvo môže mestskú pokladňu stáť až pol milióna eur.

Podľa našich informácií sa súčasné vedenie radnice snaží situáciu riešiť. V hre je aj ponúkanie pracovných pozícií vyhodeným zamestnancom na mestskom úrade.

Zisťovali sme tak u viacerých z nich, či by sa v prípade ponúknutia miesta na radnici vzdali svojich náhrad za nezákonné prepustenie. Takmer všetci si už od tej doby našli pracovné miesta a na nových pracoviskách sa zapracovali. Svojich finančných nárokov v prípade, ak súd rozhodne v ich prospech, sa však ani jeden nami oslovený nemieni vzdať. Svoje prepustenie totiž vnímajú najmä ako morálnu, ale i spoločenskú ujmu, ktorú im podľa nich nezákonne uštedril vtedajší primátor Tamajka.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav