Stálica na SIAF-áckom nebi vystúpi aj v Piešťanoch

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. februára 2019, 19:00

Meno pilota, ktorý sa predstaví prvý májový víkend na Festivale letectva v Piešťanoch patrí v súčasnosti k tým najzvučnejším v európskom letectve a leteckej akrobacii. Doposiaľ nalietal viac ako 19 000 letových hodín na 120 typoch lietadiel – od malých akrobatických špeciálov až po najmodernejšie dopravné lietadlá typu Boeing. Je držiteľom oprávnenia pre vykonávanie leteckej akrobacie v nulovej výške a uznávaný právny expert v oblasti letectva… Na piešťanské letisko priletí účastník z Maďarska, Zoltán Veres.

© SIAF

Atraktívny na nebi i zemi

Pravidelní návštevníci Medzinárodných leteckých dní SIAF na Sliači dôverne poznajú Veresove akrobatické „dych-vyrážajúce“ manévre na oblohe i  tesne nad povrchom vzletovej a pristávacej dráhy.Medzi jeho divácky najatraktívnejšie kúsky patrí vystúpenie, v rámci ktorého je v rýchlosti 400 km/h letiac dolu hlavou vo výške troch metrov schopný otočkou vo vzduchu preťať napnutú stuhu.

Úctyhodné výkony nemajú konkurenciu

Jeho obľúbeným akrobatickým lietadlom je stroj MXS vyrobený spoločnosťou MXR Technologies. Tento vysokovýkonný akrobatický špeciál váži 560 kg.  Motor Lycoming (8000 cc) poskytuje výkon 350 HP, max. rýchlosť 420 km/hod. a max. povolené prevádzkové preťaženie je +/- 12G. Tento malý stroj „Zolo“ naplno využíva a pretavuje do leteckej akrobacie, ktorá vo svete len ťažko nájde konkurenciu.

Prekvapí aj v Piešťanoch?

Veríme, že Zoltán si v Piešťanoch „vyhľadá“ podobné „miesto“ ako na Sliači, aby prekvapil všetkých návštevníkov.  V istom momente svojho vystúpenia totiž so svojím lietadlom doslova zmizne z oblohy za hustým porastom, aby sa následne vynoril v prieseku medzi vrcholcami topoľov. Príďte sa presvedčiť na vlastné oči. Navštívte letisko Piešťany v dňoch 4. a 5. mája  a staňte sa aj vy súčasťou jedinečného leteckého podujatia Festival Letectva Piešťany 2019.

 

TS SIAF 2018

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav