Pešiu zónu ničia automobily

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. februára 2019, 12:00

Vjazd a pohyb áut na pešej zóne v Piešťanoch je stále frekventovanou témou v riešení problémov v centre mesta. Na pešiu zónu sa môže vchádzať a parkovať len do 10. hodiny. Je však povolené iba majiteľom prevádzok, ktorí si takto môžu vyriešiť zásobovanie. Z uvedeného si však väčšina majiteľov robí dobrý deň a na pešej zóne sa premávajú, kedy sa im zachce.

Z piešťanskej pešej zóny je v dopoludňajších hodinách parkovisko. © Peter Tekula

V dopoludňajších hodinách takisto zbytočne parkujú pred prevádzkami, aj keď nepriniesli žiaden tovar. Na pešej zóne to potom vyzerá ako na frekventovanom parkovisku, autá dokonca po sebe trúbia, lebo sa nevedia pretlačiť ďalej. Dôsledkom je nielen neustále porušovanie pravidiel a kolízie s chodcami, ale neprimeraným vjazdom áut sa ničí aj samotná pešia zóna.

O riešení súčasnej situácie porozprával viceprimátor mesta Michal Bezák: „O tom, ako to vyzerá na pešej zóne, veľmi dobre vieme. Situáciu riešime v našej skupine s pracovným názvom Skupina na odstraňovanie nezmyselného dopravného značenia. Jej členmi sú odborníci z radov polície aj dopravy, jej úlohou je zmeniť niektoré zmätočné časti mesta na transparentné a riešiteľné.“

Vodiči nemajú problém sa do centra tlačiť, aj keď nemusia.

Na pretras prišla aj téma pešej zóny, ktorú chcú členovia čo najskôr riešiť. „Na pešiu zónu by nemali ísť autá ťažšie ako tri a pol tony. Dlažba je totiž pravidelne preťažovaná a celá plocha pešej zóny je v zlom stave. Ak by to takto pokračovalo, o pár rokov prídeme o celú dlažbu,“ ozrejmil závažnosť situácie viceprimátor.

Neprimeraným a nezodpovedným prístupom sa tak ničí celé centrum. Otázkou je, prečo sa tento problém neriešil skôr a na zmenu bolo potrebné vymeniť až vedenie radnice.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela