Poznáme prvého účastníka leteckého festivalu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 18. februára 2019, 14:00

Letisko v Piešťanoch ožije v dňoch 4. a 5. mája novým leteckým podujatím, ktoré sľubuje na nebi i zemi zaujímavý program. Medzi prvých potvrdených účastníkov patrí akrobatická skupina lietajúca na dnes už historických lietadlách Pilatus P-3. Jedinečné spojenie leteckej histórie a skupinového akrobatického lietania – to je švajčiarska formácia P-3 Flyers.

Historické lietadlá Pilatus P-3 zo Švajčiarska uvidíme v máji aj na piešťanskom nebi. © festivalletectva.sk

Skupina lieta na lietadlách, ktoré v povojnovom období slúžili hlavne na výcvikové účely švajčiarskych vzdušných síl. Prvé lietadlo pre túto civilnú leteckú akrobatickú skupinu bolo zakúpené v roku 1992. P-3 Flyers debutovali v roku 1996 skupinovým preletom 2 lietadiel. O päť rokov neskôr sa uskutočnila prvá oficiálna ukážka trojice. Na začiatku sa švajčiarski letci prezentovali hlavne jednoduchými preletmi 2 až 3-člennej formácie lietadiel. To im však nestačilo a tak prišlo k rozhodnutiu pripraviť a nacvičiť skutočnú leteckú skupinovú akrobaciu v zostave 4 strojov.

V roku 2003 získala skupina oficiálnu autorizáciu švajčiarskeho úradu pre civilné letectvo – oprávnenie pre tento druh leteckých vystúpení. Piate lietadlo pribudlo do skupiny v roku 2006, čo umožnilo lietanie v náročnejších zostavách s komplexnou choreografiou. Od roku 2007 sú všetky lietadlá vybavené generátormi dymov.

Kto sú piloti skupiny? S výnimkou Andrea Cavadini, ktorý je obchodným pilotom, sú všetci ostatní členovia súkromní civilní piloti (PPL – Private Pilot Licence). Nejde teda o pilotov z povolania, ale o leteckých nadšencov.

Prvý prototyp lietadla Pilatus P-3 bol dokončený v roku 1953 a jeho prvý let sa uskutočnil v septembri v tom istom roku. Švajčiarske vzdušné sily nakúpili celkom 72 kusov. Lietadlo slúžilo ako cvičné pre švajčiarskych vojenských pilotov až do roku 1983. Ako vojenský kuriérny stroj sa využívalo ešte ďalšie desaťročie. Slabinou lietadla P-3 bol nedostatočný výkon. Na druhej starane jeho devízou boli vynikajúce aerodynamické charakteristiky, čo umožňovalo lietanie širokej škály akrobatických prvkov. Pre potreby výcviku bolo dobrou voľbou a vzdušné sily upustili od pôvodného zámeru využitia s ľahkou výzbrojou na podkrídlových závesníkoch. Presvedčite sa sami, že ich letové vystúpenie stojí zato vidieť na vlastné oči.

ts

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel