Piešťanec nafotil kalendár Tatry v zlate

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. februára 2019, 10:00

Rodák z Kežmarku, v súčasnosti obyvateľ Piešťan, Yaro Kupčo vytvoril ojedinelý reprezentačný kalendár s názvom Tatry v zlate 2019. Urobil tak pri príležitosti 70. výročia vzniku Tatranského národného parku. O fotografie ho požiadali Tatranci a on ich nesklamal.

Kalendár Tatry v zlate vydali pri príležitosti sedemdesiatin TANAP-u. © kalendár Tatry v zlate 2019 autora Yara Kupča

Štátne lesy Tatranská Lomnica vydávajú klasický farebný kalendár každoročne, no pri príležitosti sedemdesiatin TANAP-u chceli niečo iné. Výnimočnejšie. Ako sa to podarilo nášmu piešťanskému fotografovi, posúďte sami. V jeho fotkách sa v zlate jagá Končistá, Lomnický štít, Ostredok, Kežmarský, Ťažký či Dračí štít, sú tu kôpky sena pod Belianskymi Tatrami, stádo oviec pasúce sa pod Kriváňom, Velická stena či Malá Zmzlá dolina. Vypína sa Gerlach.

Yaro Kupčo sa narodil v Kežmarku, po úraze žije v Piešťanoch. Prvé fotografie urobil na Štrbskom Plese otcovým fotoaparátom, v súčasnosti fotí na stredný alebo veľký formát. Pracuje výlučne s klasickými prístrojmi, nepoužíva digitál. Je fotografom prírody, zachytáva krajinu od zátiší až po panoramatické pohľady. „Na minimum obmedzujem zábery, na ktorých je vidieť vplyv človeka, azda s výnimkou starých senníkov, poľných ciest, kôpok sena. Vystavované fotografie sú tónované dohneda sépiou a následne 24-karátovým zlatom, zábery zahraničia nechávam čiernobiele. Na svojich cestách som fotil hlavne alpské krajiny, akými sú Rakúsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Slovinsko a Lichtenštajnsko, a tiež juh Poľska, Maďarsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, precestoval som Škandináviu, USA, Kanadu, Pyrenejský polostrov, Benelux, Anglicko, Škótsko, Wales, Írsko, Monako, Vatikán, San Maríno, Maltu i Korziku. No aj tak sa najradšej vraciam do svojich milovaných Pienin a na Oravu, na miesta, ktoré sú pre mňa oázou pokoja a oddychu a predstavujú nevyčerpateľný zdroj inšpirácie,“ uviedol Y. Kupčo.

Fotografie z týchto oblastí tvoria jadro jeho výstav. „Vystavoval som v mnohých mestách na Slovensku, zo zahraničia v Čechách, Poľsku, Belgicku, Luxembursku, Taliansku, vo Fínsku, v Maďarsku, Japonsku a v Číne,“ dodal fotograf.

V roku 2008 získal ocenenie Kultúrna osobnosť Piešťan, o rok nato mu odovzdal Tibor Mikuš pamätnú medailu predsedu Trnavského samosprávneho kraja za dlhoročnú prácu v prospech rozvoja fotografickej tvorby.

Technika a technológia snímok

Fotoaparáty: MAMIYA 645, MAMIYA 23, LINHOF KARDAN BI SYSTEM, CHAMONIX

Filmy: Fuji Neopan Across, Ilford SFX 200, Delta, FP4+

Negatívna fenidonová vývojka

Zväčšováky: Durst M805, Durst L1200

Objektívy: Rodenstock, Schneider

Papier: ručný papier (60 % bavlna, 40 % ľan), 440 g

Papier je preparovaný roztokom želatíny a kamenca chromitého a následne je potme natretý tromi vrstvami fotografickej emulzie FOMA. Po exponovaní pod zväčšovákom je vyvolaný v normálnej alebo tvrdej pozitívnej vývojke, ustálený a dve hodiny praný v tečúcej vode. Potom je bielený, tónovaný v tiomočovinovom toneri dohneda, opäť praný a tónovaný 24-karátovým zlatom. Po vysušení je nalepený ph neutrálnym lepidlom na tri milimetre hrubý duralový plech a nalakovaný prírodným lakom. Na zadnej strane fotografie je nalepený certifikát originality, ktorý je signovaný a opatrený razbou „YARO M. KUPČO © 50”. Z príslušného negatívu je urobená s touto razbou a podpisom s „50” len jedna fotografia.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj