Pre chrípku uzatvorili škôlku na Staničnej ulici

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. februára 2019, 10:00

Čakárne lekárov v Piešťanskom okrese sa v uplynulom týždni ešte viac zaplnili pacientmi s chrípkou. Epidémia sa šíri najčastejšie v rámci rodiny, chorejú najmä deti a starí ľudia. Pre chrípku uzatvorili v Piešťanoch Materskú školu na Staničnej ulici. V každom pavilóne bol na dverách oznam o prerušení prevádzky.

Materskú školu na Staničnej ulici uzatvorili pre chrípkovú epidémiu. (Autor: vd)

„U nás ochoreli najskôr starí rodičia, dostali až bronchitídu. A dnes sa s vysokou horúčkou trápime aj my,“ povedala jedna z mamičiek, ktorá prišla so svojím asi dvojročným dieťatkom do čakárne lekára pre deti a dorast Miloša Černohorského v Piešťanoch.

Mamičky, ktoré mávajú deti v Materskej škole na Staničnej ulici, riešili situáciu rôzne. Tie, ktoré pracujú, zainteresovali do starostlivosti o deti starých rodičov. A tie, ktoré majú okrem jedného predškoláka doma aj mladšie deti, pripravili pre svoje ratolesti náhradný program. Choré detičky polihovali doma v prvé dni bez väčšej energie, no boli plačlivé a starať sa o ne bolo pre rodičov náročnejšie. Dôležitý bol hlavne prísun tekutín.

Podľa trnavskej epidemiologičky Dagmar Kollárovej v šiestom kalendárnom týždni zaznamenali v Trnavskom kraji 11 840 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 2538. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom je to vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 6,1 percenta a vzostup chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 12,5 %. V okrese Piešťany bolo zaznamenaných 1328 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 423. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť na akútne respiračné ochorenia o 10 % a na chrípke podobné ochorenia o 23 %.

Z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni lokálnych epidémií. Z dôvodu akútnych respiračných ochorení uzatvorili 22 školských zariadení (17 škôlok a päť škôl), z toho v okrese Trnava päť materských škôl (MŠ) a dve základné školy (ZŠ), v okrese Galanta päť MŠ a jednu ZŠ, v okrese Hlohovec tri MŠ, v okrese Skalica jednu MŠ, v okrese Dunajská Streda dve MŠ a dve ZŠ a v okrese Piešťany jednu MŠ – na Staničnej ulici v kúpeľnom meste.

Viera Dusíková

V Trnavskom kraji zatvorili už 17 škôlok

Chorých na akútne respiračné ochorenia pribudlo na Slovensku v minulom týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 13,3 percenta. Hlavný hygienik Ján Mikas informoval, že lekári nahlásili 92 981 akútnych respiračných ochorení. Najčastejšie postihli tieto ochorenia deti do päť rokov.

Komplikáciu lekári zaznamenali u 2250 osôb, čo je 2,4 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (1200). Ochorenia hlásilo 65 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 54 percent všeobecných lekárov pre dospelých. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 43,8 percenta.

Vyučovanie počas minulého týždňa prerušili v 215 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 128 materských škôl (39 v Košickom kraji, 28 v Prešovskom, 17 v Trnavskom, 13 v Banskobystrickom, 11 v Nitrianskom, desať v Žilinskom, sedem v Trenčianskom a tri v Bratislavskom kraji) a 73 základných škôl (24 v Prešovskom kraji, 14 v Košickom, 13 v Nitrianskom, deväť v Banskobystrickom, šesť v Žilinskom, päť v Trnavskom a dve v Bratislavskom kraji), tri spojené základné školy s materskou školou (jedna v Bratislavskom a dve v Banskobystrickom kraji), osem stredných škôl (štyri v Prešovskom kraji, po dve v Nitrianskom a v Košickom kraji) a jedno centrum voľného času v Nitrianskom kraji.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín