Vnučka Imricha Wintera sa do Piešťan už nestihla vrátiť, zomrela vo Francúzsku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. februára 2019, 15:00

V predmestí francúzskeho Paríža, v Suresnes, v utorok 29. januára ráno skonala vo veku 68 rokov vnučka Imricha Wintera, Blanka Ballo, žijúca v Paríži. Správu o jej úmrtí nám napísala jej sestra Catherine.

Na tejto fotografii zdravila Piešťancov. © archív rodiny Ballo

Moja drahá Blanka,

vidím Ťa pokojne ležať v rozlúčkovej sále Nemocnice Foch a moje srdce krváca. Plačeme všetci traja, Daniel, Alexis a ja tiež, pretože nám budeš všetkým veľmi chýbať.

Tento poslednýkrát sme ten boj, bohužiaľ, nevyhrali, lebo lekári Ti už nemohli pomôcť. Tých bojov, ktoré sme museli spoločne prebojovať, bolo za posledné roky a najmä posledné mesiace veľa. Počínajúc 5. novembrom 2018, keď si nás už raz takmer opustila. Potom Ti už lekári nedovolili vrátiť sa domov, hoci všetko bolo zorganizované a pripravené tak, aby si za pomoci ošetrovateľov mohla naďalej žiť v domácom prostredí.

V tých posledných mesiacoch, keď si prišla po ôsmich týždňoch strávených v nemocnici do tvojho nového apartmánu v elegantnom špecializovanom zariadení Tretí vek v Suresnes, v blízkosti Boulogneského lesíka, si sa tešila a my s Tebou. Tešili sme sa na spoločné chvíle, ktoré sme plánovali stráviť spolu v tamojšej krásnej záhrade, akonáhle to počasie dovolí…

Ale Ty si chradla zo dňa na deň, bez toho, aby si sa ponosovala. Vždy si bola statočná.

Tešila si sa z našich návštev i z príchodu Tvojich dvoch najvernejších priateliek – Jarmily a Emöke, ktorým za to ďakujem z celého srdca.

Je veľa ľudí, ktorým sa chcem ešte poďakovať! Tvojim verným bratislavským priateľom, ktorí pri každej Tvojej návšteve zorganizovali „Blankiáles“ – priateľské stretnutie ľudí, ktorí Ťa mali skutočne radi. Našej rodine v Bratislave – drahému bratrancovi Fedorovi s rodinou, a v Piešťanoch našej drahej sesternici Nine, u ktorých si nachádzala rodinné zázemie.

Tieto chvíle si mala tak veľmi rada! Uskutočňovala si nespočetné cesty na Slovensko pri každej možnej príležitosti, kým Ti v tom nezabránila choroba.

Jedna z tých ciest zostane navždy vrytá v našich spomienkach – bola v máji 2011, keď si šla do Piešťan. Boli to tri nádherné dni, stretli sa potomkovia Winterovskej rodiny z celého sveta. Bola to chvíľa obrovského šťastia! Prešla si po Winterovej ulici v historickom infanteristickom vozíku.

Je ešte veľa ľudí v Piešťanoch, ktorým by som sa chcela poďakovať, ale ich zoznam by bol pridlhý. Vďaka nim si bola taká šťastná! Možno ešte viac ako ostatní členovia rodiny!

Bola to jedna z Tvojich posledných ciest na Slovensko. Potom Ti podlomené zdravie už nedovolilo cestovať.

Rada by som Ti, drahá moja sestra Blanka, povedala v mene celej rodiny a Tvojich priateľov, že Ťa máme veľmi radi a že na Teba nikdy nezabudneme! Naveky zostaneš v našich srdciach a spomienkach.

Vo štvrtok 7. februára sa navždy s Tebou rozlúčime.

Budeme na Teba vždy myslieť a špeciálne pri návšteve Piešťan, keď sa prejdeme po Kolonádovom moste a zapálime na Winterovskej hrobke sviečku na Tvoju pamiatku.

Odpočívaj v pokoji, drahá Blanka!

Sestra Katka s manželom Danielom, synovec Alexis s manželkou Jenny a dcérami Juliette a Jeanne

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav