Hokejoví havrani chcú obsadiť všetky mládežnícke kategórie

  • Hokej / Šport
  • 3. februára 2019, 12:00

Hokejový klub HK Havrani Piešťany má za sebou rok a pol fungovania pod novým vedením. Pozhovárali sme sa s generálnym manažérom Michalom Peškom o aktuálnej situácii v klube.

Havrani sa nachádzajú v polovici rozbehnutej sezóny. © Peter Bohuš

Občianske združenie HK Havrani momentálne zastrešuje kompletné štruktúry mládežníckeho hokeja okrem juniorov, ktorí fungujú pod ŠHK 37 Piešťany. Havrani sú klub s relatívne malou členskou základňou, avšak má potenciál rozvoja nielen hokeja, ale najmä zvýšenia počtu detí a mládeže, ktoré sa budú venovať športu. Hlavným predsezónnym cieľom bolo zastabilizovať rozpočet klubu, odohrať sezónu vo všetkých prihlásených kategóriách v jednotlivých súťažiach, rozvíjať a zdokonaľovať prácu klubových trénerov, vytvoriť im vhodné podmienky pre rozvoj zverencov a v neposlednom rade prilákať čo najviac malých hokejistov.

Počas celého roka sa v klube aktívne venujú náborovým akciám v radoch najmenších, pretože dostatočný počet detí je základným kameňom úspechu. Dnes môžu potvrdiť, že tento cieľ sa im postupne darí napĺňať. Na druhej strane však stále ostávajú ciele, na ktorých musia zapracovať, a to napríklad získanie aktívnej podpory zo strany dobrovoľníkov, zo strany samosprávy a najmä z pohľadu stabilizovania počtu hráčov vo vyšších ročníkoch. Cieľom klubu je mať zabezpečené všetky vekové kategórie od predprípravky až po juniorov. Toto je veľmi náročná úloha spojená s vysokými nárokmi na financie.

V klube sa trápia s najväčším problémom, a to je počet hráčov vo vyšších ročníkoch. „Tréneri v týchto ročníkoch nemajú ideálne podmienky pre vytvorenie konkurenčného prostredia, dokonca mávajú problém vôbec odohrať zápas pri danom počte hráčov. V kategóriách 7. + 8. ŠHT, kadeti a dorast máme dokonca len dvoch kmeňových brankárov. V tejto sezóne sa nám pre nízky počet hráčov nepodarilo otvoriť kategóriu kadetov a boli sme nútení vytvoriť združenie s klubom z Nového Mesta nad Váhom, aby sme sa mohli prihlásiť do prvej ligy starších a mladších žiakov,“ uviedol generálny manažér Michal Peško.

Dlhodobou prácou v klube plánujú postupným posunom kmeňových hráčov obsadiť všetky kategórie od predprípravky až po dorastencov. „V prvom rade je treba vytvoriť vhodné a adekvátne pracovné podmienky pre našich trénerov vzdelávaním alebo tréningovými pomôckami a priestormi. Oceňujeme spoluprácu s Dušanom Milom, ktorý pôsobí ako koordinátor tréningového procesu pre západný kraj pod záštitou Slovenského zväzu ľadového hokeja, zúčastňuje sa našich tréningov, komunikuje s trénermi. Vieme, kde nás päta tlačí, takže sme zabezpečili aj vďaka pomoci Jána Lašáka a VÚC brankárske výstroje. Momentálne máme výstroje pre kategórie predprípravka, prípravka a 5. + 6. ŠHT, kde potrebujeme vytvoriť vhodné podmienky pre našich budúcich gólmanov, s ktorými chceme dôsledne pracovať a vybudovať brankárske zázemie. Na úrovni klubu sa nám podarilo pre jednotlivé kategórie zabezpečiť potrebnú regeneráciu a kompenzačné cvičenia s fyzioterapeutom využívané týždenným cyklom i športového psychológa. Každú nedeľu pokračujeme v projekte škôlka korčuľovania Havránok pod dohľadom našich klubových trénerov, za čo im chcem aj touto cestou poďakovať,“ pokračoval bývalý extraligový hráč Piešťan Peško.

Michal Peško prešiel po skončení hráčskej kariéry na funkcionársku.

Často sa stretávame s predsudkom, že hokej je drahý šport. Na túto situáciu sa snaží klub reagovať a už v tejto sezóne pripravil pre deti z predprípravky (do 2. ročníka ZŠ) možnosť bezplatne zapožičať kompletný hokejový výstroj. „V kombinácii s mesačným poplatkom, ktorý je na úrovni 20 eur, je tak vytvorený priestor skutočne pre všetkých. Filozofia je jasná, šport sprístupniť čo možno najväčšiemu počtu detí, preto klub myslel aj na sociálne znevýhodnených a vytvoril sociálny fond. Podpora z tohto fondu je poskytovaná deťom anonymne, aby bola zabezpečená ich integrácia.“

Hokejová sezóna sa práve preklápa do druhej polovice, a preto bude na obsiahlejšie hodnotenie ročníka 2018/2019 čas až po jej skončení. Už teraz však možno spomenúť niekoľko pozitívnych skutočností. „Medzi zaujímavé dosiahnuté klubové výsledky v sezóne by som určite vyzdvihol prvé miesto na domácom turnaji predprípravky v silnej medzištátnej konkurencii, vydretú remízu 6. ŠHT v bezkonkurenčnej Nitre a, samozrejme, zastabilizovanie výsledkov vo vyšších ročníkoch. Postupne budujeme partiu „domácich“ trénerov, k čomu nám napomáhajú hlavne bývalí odchovanci klubu, máme aj trénerov s najvyššími licenciami, dokonca niektorí pôsobia v profesijnom živote ako pedagógovia, čo nám napomáha našich hráčov vychovávať a rozvíjať. V klube pôsobia aj štyria tréneri brankárov,“ dodal na záver M. Peško.

(th/ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek