Hasičský rok 2018 v skratke – zachraňovali ľudí i majetok

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. januára 2019, 14:00

Nielen piešťanskí hasiči, ale aj členovia dobrovoľných hasičských zborov vyrážali uplynulý rok k požiarom, povodniam, dopravným nehodám, zachraňovali ľudí aj majetok. Horelo obilie na poliach, oheň sa tiež zahryzol do hotela Slovan, ničil dielne, obydlia i autá. Najstrašnejšie však boli tragédie, pri ktorých prišli o život ľudia.

Požiar prístavby hotela Slovan sa rozpútal 9. augusta 2018.

AUGUST

Nehoda motocyklistu s osobným autom. Šťastie v nešťastí mal v utorok 7. augusta krátko popoludní vodič motocykla z Vrbového, ktorý sa na rovinke pred Vrbovým zrazil s osobným autom. Motocyklistu vymrštilo aj s jeho hondou do poľa. Utrpel pritom vážne zranenia.

Hasili požiar trávy na vale smerom k Lodenici. Počas jedného z najteplejších dní vlaňajšieho leta – v stredu 8. augusta – sa v Piešťanoch okolo jedenástej dopoludnia rozhorela suchá tráva na pokosenom vale smerom k Lodenici.

Horel Slovan. Krátko pred piatou popoludní vo štvrtok 9. augusta sa z hotela Slovan v Piešťanoch valil masívny dym. Horelo v prístavbe zadnej časti hotela, v bývalej čitárni, ktorá neskôr slúžila aj ako kuchyňa. Vyšetrovateľ požiarov Michal Chalupa podotkol, že za zhruba desaťročnú prax sa ešte nikdy nestretol s požiarom, ktorý by postihol pamiatkovo chránenú budovu v našom okrese. Vylúčil cudzie zavinenie aj samovznietenie. Tiež vylúčil hypotézu, že by požiar mohli založiť nejakí bezdomovci, pretože stopy po ich bivakovaní by boli viditeľné. „Budova je vyprázdnená, horľavý materiál sa v nej nenachádza. Ani stopy po bezdomovcoch som tu neobjavil. Prešiel som celý hotel, viac-menej sú tu odhalené len nejaké konštrukcie,“ dodal zisťovateľ. Aj trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová potvrdila, že oheň nebol založený zámerne.

Vyslobodzovali ženu z bytu, asistovali pri nehode i utopencovi. V pondelok 20. augusta hasičov privolali do Sokoloviec. Za obcou sa totiž rozhorela tráva. Požiar suchého porastu pohltil plochu s výmerou 10 x 100 metrov. Na druhý deň príslušníci riešili technický výjazd do obce Brunovce, kde vypomáhali kolegom z Nového Mesta nad Váhom a Trenčína. Našli tam totiž utopené telo.

Za požiar v Ostrove môže nedbanlivosť. Piešťanskí hasiči spolu s dobrovoľníkmi z Pobedima a Vrbového bojovali v pondelok 27. augusta popoludní s ohňom, ktorý zachvátil dielňu, hospodársku budovu aj skládku dreva v obci Ostrov.

Vážna nehoda na diaľnici D1 pri Piešťanoch. Na 84. kilometri diaľnice D1 pri Piešťanoch sa v stredu 29. augusta okolo 20.30 h stala vážna dopravná nehoda ôsmich áut. Zranilo sa pri nej sedem osôb vrátane detí. Stav jedného dieťaťa bol veľmi vážny. Nehodu pravdepodobne zavinil 29-ročný vodič z Rumunska, ktorý nafúkal viac ako jedno promile.

Vo Veľkom Orvišti horelo auto, hasiči požiar zlikvidovali.

SEPTEMBER

Zachránili psíka. V pondelok 3. septembra zachránili hasiči psa topiaceho sa v starej odpadovej šachte na Štefánikovej ulici. Chlpáčik tam padol, snažil sa plávať, no sily mu ubúdali. Psíka zachránili.

OKTÓBER

Motorkár vrazil do plota cintorína. Vážna dopravná nehoda sa stala v pondelok 1. októbra popoludní na Krajinskej ceste pri cintoríne. Tridsaťsedemročný jazdec na staršej motorke prichádzajúci od svetelnej križovatky na Bratislavskej ceste z neznámych príčin prešiel na opačnú stranu cesty, kde zišiel zo svahu a vrazil do oplotenia cintorínu. Ťažko zraneného jazdca odviezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Tragédia: Zahynul mladý motocyklista! Žiaľ, pri ďalšej nehode, ktorá sa stala v sobotu 6. októbra popoludní medzi Chtelnicou a Dolným Lopašovom, mladého motocyklistu zo Serede už nezachránil ani zásah lekára, ktorý šiel náhodou okolo. Čelnú zrážku s osobným autom, ktorú motocyklista nezavinil, neprežil. Zraneným zo zdemolovaného automobilu poskytovali prvú predlekársku pomoc piešťanskí hasiči. Vodiča do nemocnice prevážala záchranka, jeho spolujazdkyňu vrtuľník.

Vodičky prevážali do nemocnice. Za Drahovcami v smere na Madunice sa vo štvrtok 8. novembra popoludní stala vážna dopravná nehoda troch osobných motorových vozidiel. Dve vodičky z rozbitých áut prevážali záchranky do piešťanskej nemocnice. Tretí vodič mal šťastie, skončil aj s vozidlom Opel Astra v poli bez vážnejších zranení.

Zábery z tragickej nehody motocyklistu medzi Chtelnicou a Dolným Lopašovom.

NOVEMBER

Požiar skládky v Rakoviciach. V novembri horela skládka komunálneho odpadu v Rakoviciach. Pri hasebných prácach sa striedali profesionáli z Piešťan, Hlohovca, Trnavy a tiež dobrovoľní hasiči z Veľkých Kostolian, Vrbového, Dolného Lopašova aj samotných Rakovíc. Skládka horela takmer tri dni.

Jedno auto v plote, druhé v ohni. Do oplotenia rodinného domu v obci Prašník narazil v pondelok 12. novembra okolo obeda vodič osobného auta BMW. Keď tam prišli hasiči, poskytli jednej zranenej osobe prvú predlekársku pomoc. So zapnutou sirénou vyrážali aj do Veľkého Orvišťa, kde sa v piatok 16. novembra v ranných hodinách rozhorelo staršie motorové vozidlo Renault Megane. Požiar vznikol v motorovej časti, hasiči ho zlikvidovali pomocou vysokotlakového prúdu vody.

Na križovatke zrazil cyklistu, z miesta nehody ušiel. Polícia žiadala občanov o pomoc pri objasnení dopravnej nehody, pri ktorej auto zrazilo 63-ročného cyklistu a jeho vodič z miesta odišiel. K nehode došlo 8. novembra o 19.55 h v Piešťanoch na križovatke Mojmírovej ulice so Žilinskou cestou.

Skládka komunálneho odpadu v Rakoviciach sa rozhorela v novembri.

DECEMBER

Šmykľavé cesty prevracali autá. Vo Veľkých Kostoľanoch havarovali v skorých ranných hodinách senickí pekári. Ich dodávka narazila v utorok 4. decembra do stromu. V ten istý deň krátko predpoludním sa v obci Chtelnica rozhorela udiareň a tiež vedľajšia budova. K zásahu vyštartovali nielen profesionálni hasiči z Piešťan, ale aj dobrovoľné zbory z Vrbového, Veľkých Kostolian a Dolného Lopašova. Jazdu cez horský priechod Havran nezvládol v utorok 4. decembra vodič s hlohoveckou poznávacou značkou, ktorý jazdil v Škode Fabia Combi tak, že skončil na streche. Pri penzióne Zacher medzi Bankou a Ratnovcami sa v piatok 7. decembra stala ďalšia zo série nehôd. V plote tam skončil svoju jazdu vodič, ktorý svoje auto prevrátil nabok. V ten istý deň sa na Námestí SNP v Piešťanoch zrazili dve autá zn. Nissan a Mazda. V nedeľu 9. decembra vyrážali k nehode na Havrane smerom na Radošinu piešťanskí aj topoľčianski hasiči. V aute, ktoré bolo mimo cesty, ostala zakliesnená osoba. Hasiči ju uvoľnili a poskytli jej prvú predlekársku pomoc.

Takmer si podpálil dom. Raritnú situáciu riešili piešťanskí hasiči 5. decembra na Lyžiarskej ulici v obci Banka. Rozhorela sa tam tuja rovno pod oknami rodinného domu, v ktorom spal jeho majiteľ. Bol natoľko unavený, že hasiči, ktorí vonku riešili požiar, ho nemohli zobudiť. Napokon sa im to podarilo. Hasiči zistili, že požiar tuje vznikol od popola vysypaného rovno pod drevinu. Oheň ohrozoval nielen dom, ale aj elektrickú skrinku a plynovú prípojku.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava