Piešťanské „shamsky“ majú dušu Orientu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. januára 2019, 12:00

Mnohé orientálne tanečnice, aj tie z Piešťan, vyskúšali fitko, aerobik, zumbu či iné cvičenia a tance, ale až brušný tanec vyhovoval ich temperamentu a povahe. A tak sa orientálnemu tancu začali venovať intenzívnejšie. Absolvovali mnohé kurzy i vystúpenia. Zdokonaľovali sa a teraz učia, ako sa má tancovať orientálny tanec aj mladšie generácie, deti nevynímajúc.

Tanečná skupina Shams už celé roky prezentuje orientálne umenie. © FB skupiny Shams

V Piešťanoch ich možno vidieť v lete na vystúpeniach v Hudobnom pavilóne, ale aj na festivaloch, akými sú Čaro Orientu či Princezná Orientu.

„Som jednou zo spoluzakladateliek tanečnej skupiny Shams. Venujeme sa rôznym podobám orientálneho tanca – cez klasický egyptský štýl, moderný kabaretný egyptský tanec aj folklórne štýly tejto krajiny, cez tance Tunisu, tureckých Rómov, indické tance až po tance strednej Ázie,“ uviedla tanečníčka Kamila Bzdúšková, ktorej umelecké meno znie Sahar.

V čom tkvie čaro orientálneho tanca? „Je prirodzený, uvoľňuje telo aj dušu, zvýrazňuje ženskosť. Vďaka nemu sa my, ženy, bližšie zoznámime s vlastným telom, prijmeme jeho jedinečnosť. Môžeme využiť ladné figúry, pohyb rúk a hlavy, k tomu pridať rytmické pohyby bokov a fascinujúce šimi. Na vyjadrenie by som použila naše motto – tanec sa ukrýva vo vnútri tanečníkovej duše, v tom je jeho čaro.“

Práve „shamsky“ sú dušou celoslovenskej tanečnej šou Princezná Orientu, ktorej štvrtý ročník mohli Piešťanci zhliadnuť v minulom roku na začiatku decembra. Tance z celého sveta a celoslovenskú súťaž detí a juniorov v orientálnom tanci fascinovali mnohých divákov. Zabodovali a ocenenia si odniesli i deti a juniorky z Piešťan. Piešťanská skupina Jasmína získala zlato, striebro aj bronz.

O „shamskách“ sa už môžu písať knihy, výpočet ich domácich i medzinárodných ocenení by ste ťažko zrátali. Sú žiadané nielen na firemných večierkoch či festivaloch. Po prvýkrát napríklad účinkovali v novembri v Turčianskych Tepliciach na show Ya elbi 2018, kde zatancovali aj choreografie, za ktoré získali dve strieborné medaily z bratislavského festivalu Pressburg Dance Fest 2018. Upútali aj obecenstvo pod trenčianskym hradom na Laugaricio Orient Festivale 2018 a zažila ich aj Žilina na svojom orientálnom festivale.

V súčasnosti usilovne pracujú, trénujú a vymýšľajú nové tance, s ktorými ich budeme môcť uvidieť aj na piešťanských pódiách.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel