Rok 2018 v znamení výborných výkonov piešťanských športovcov

  • Šport
  • 25. januára 2019, 16:00

Rok 2018 sa v piešťanskom športe tradične niesol v znamení výrazných úspechov medzi jednotlivcami i kolektívmi. Hádzanári si vybojovali postup do extraligy, futbalisti PFK Piešťany zasa postúpili do šiestej ligy, Piešťanské čajky získali extraligový bronz. Medzi jednotlivcami sa výborne darilo kanoistke Lucii Valovej, triatlonistom Ondrejovi Kubovi a Lýdii Drahovskej, plavkyni Sáre Niepelovej či mnohým ďalším. My sme si pre vás pripravili súhrn najzaujímavejších športových udalostí uplynulého roka.

Triatlonista Ondrej Kubo sa stal majstrom sveta na trati polovičného Ironmana vo svojej kategórii.

JANUÁR

Rybáriková v Športovcovi roka piata. Piešťanská tenistka Magdaléna Rybáriková, pre ktorú bol minulý rok najúspešnejší v kariére, obsadila v ankete Športovec roka 2017 piate miesto. Semifinalistka minuloročného Wimbledonu sa v prvej desiatke objavila vôbec prvýkrát.

Výmena trénerov v MFK – Adamčíka vystriedal Majerník. Počas zimnej prestávky nastala vo futbalovom klube MFK Vrbové zmena na trénerskom poste a do druhej polovice sezóny tak išli s novým kormidelníkom. Andreja Adamčíka vystriedal na poste hlavného trénera bývalý ligový hráč Peter Majerník.

Čajky boli blízko k obhajobe pohára. Basketbalistkám Piešťanských Čajok len tesne unikla obhajoba Slovenského pohára. Vo finálovom súboji prehrali s Good Angels Košice v domácom prostredí 61:62, keď rozhodujúci kôš inkasovali pár sekúnd pred koncom.

Na halovej regate dominovali domáci veslári. V hale Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch sa uskutočnil už 12. ročník verejnej halovej regaty na veslárskych trenažéroch O pohár Sĺňavy. Organizujúci klub VK Sĺňava potvrdil dobrú formu a využil aj výhodu domáceho prostredia, keď sa s celkovým počtom 227 bodov stal najúspešnejším spomedzi šestnástich klubov.

FEBRUÁR

Fano šéflekárom Slovenska na olympiáde. Piešťany nemali na zimnej olympiáde v Pjongčangu žiadneho aktívneho športovca. Významným členom delegácie Slovenska bol však Piešťanec Roman Fano, ktorý bol hlavným lekárom výpravy.

Drahovská na svetovom šampionáte štvrtá. Triatlonistka Lýdia Drahovská skončila na majstrovstvách sveta v zimnom triatlone, ktoré sa uskutočnili v rumunskom Cheille-Gradistei, tesne pod stupňami víťazov. Talentovaná Piešťanka tak neobhájila bronzovú medailu.

Basketbalistky Páleníková a Slamová v elitnej desiatke. V elitnej ženskej desiatke ankety Basketbalista roka 2017 sa umiestnili aj dve hráčky Piešťanských Čajok – Terézia Páleníková a Angelika Slamová. V kategórii trénerov obsadil piatu priečku kouč Čajok Martin Pospíšil.

Triatlonista Kubo mal v Juhoafrickej republike nehodu. Počas cyklistického tréningu sa dostal Piešťanec Ondrej Kubo, člen triatlonového tímu 3NT Bratislava, do kolízie s autom a táto nehoda mu spôsobila prasklinu kľúčnej kosti, nepríjemné odreniny a rezné rany na prsiach a ramene.

Basketbalistky Páleníková a Slamová v elitnej desiatke. V elitnej ženskej desiatke ankety Basketbalista roka 2017 sa umiestnili aj dve hráčky Piešťanských Čajok – Terézia Páleníková a Angelika Slamová. V kategórii trénerov obsadil piatu priečku kouč Čajok Martin Pospíšil.

Triatlonista Kubo mal v Juhoafrickej republike nehodu. Počas cyklistického tréningu sa dostal Piešťanec Ondrej Kubo, člen triatlonového tímu 3NT Bratislava, do kolízie s autom a táto nehoda mu spôsobila prasklinu kľúčnej kosti, nepríjemné odreniny a rezné rany na prsiach a ramene.

MAREC

Biker Zeman siedmy na Downmalle v Budapešti. Počas posledného februárového víkendu sa Piešťanec Filip Zeman zúčastnil tretieho kola Downmallu v Budapešti. Downmall Tour 2018, zjazd na bicykloch v nákupných centrách, označuje sériu štyroch pretekov po Európe. Zeman sa umiestnil v Maďarsku na siedmom mieste, no stal sa najlepším pretekárom zo všetkých zúčastnených Slovákov.

V Európe už dolietali. Piešťanské basketbalistky nezvládli ani odvetu štvrťfinále Východoeurópskej ligy EEWBL v Košiciach, keď obhajkyniam prvenstva z Good Angels podľahli 46:69. Východniarky triumfovali aj v prvom zápase 82:61 a vybojovali si postup do Final Four súťaže. Vystúpenie Čajok sa tak v EEWBL skončilo.

Skvelý návrat Kolníkovej. Počas prvého marcového víkendu sa v Bratislave konal 56. ročník Veľkej ceny Slovenska v plávaní. Pretekov sa zúčastnila aj Veronika Kolníková, členka PPK Piešťany. Na štart sa postavila takmer po ročnej pauze spôsobenej vážnou operáciou hlavy v roku 2016. Na 800 m voľný spôsob, 400 m polohové preteky a 1500 m voľný spôsob vyplávala zlaté medaily, na 400 m voľný spôsob navyše pridala štvrté miesto.

Metelka na MS so zlatom a striebrom. Piešťanský paracyklista Jozef Metelka sa stal suverénnym víťazom stíhacích pretekov na 4 km na svetovom šampionáte v dráhovej cyklistike zdravotne znevýhodnených športovcov v brazílskom Riu de Janeiro. Okrem toho pridal ešte druhé miesto na kilometri s pevným štartom.

Piešťanské Čajky získali v sezóne 2017/2018 bronzové medaily v extralige.

APRÍL

Čajky získali extraligový bronz. Piešťanské basketbalistky si po troch rokoch postup do finále extraligy nevybojovali. V semifinálovej sérii s MBK Ružomberok prehrali aj tretí zápas 48:73 a sériu celkovo 0:3. V sérii o bronz však zdolali Šamorín 2:1 na zápasy a v slovenskej najvyššej súťaži skončili tretie.

Tréner Pospíšil skončil, nahradil ho asistent Kucsa. Po šiestich sezónach prišlo na poste hlavného trénera Piešťanských Čajok k zmene. Správna rada basketbalového klubu ukončila spoluprácu s koučom Martinom Pospíšilom, ktorý stál na lavičke tímu od jeho vzniku a bol pri všetkých úspechoch. Novým trénerom sa stal jeho doterajší asistent Richard Kucsa.

MÁJ

Lacko triumfoval v škótskom Glasgowe. Piešťanský tenista Lukáš Lacko potvrdil pozíciu najvyššie nasadeného hráča na turnaji ATP v škótskom Glasgowe, keď sa stal víťazom dvojhry.

Veslárska regata O pohár SNP zaknihovala 35. ročník. Piešťanskú Lodenicu opäť zaplavili veslári. Konal sa tu totiž už 35. ročník medzinárodnej veslárskej regaty O pohár SNP. Veslári z VK Sĺňava potvrdili dobrú formu a domáce prostredie využili náramne, keďže sa v celkovom poradí klubov umiestnili na prvej priečke.

Vodnopólistky so striebornými medailami. Výborný výsledok dosiahli mladé piešťanské vodnopólistky. V prvoligovej súťaži žien obsadili hráčky KVP Kúpele druhé miesto.

Valová dvakrát druhá. V maďarskom Szegede sa v dňoch 14. a 15. mája konal siedmy ročník ženského svetového kanoistického pohára. Juniorská reprezentantka zo športového klubu KAJAK Moravany nad Váhom Lucia Valová si ako jediná Slovenka priniesla domov dve strieborné medaily.

Trebatice postúpili do štvrtej ligy. Futbalisti OFK Trebatice si po víťazstve v 16. kole na pôde Moravského Svätého Jána, kde vyhrali 3:2, už v predstihu zaistili dlho vytúžený postup do štvrtej ligy.

Hádzanári extraligoví. V odvetnom stretnutí baráže o účasť v najvyššej slovenskej súťaži mužov 2018/2019 síce hádzanári MHK Piešťany prehrali na palubovke Strojára Malacky tesne 25:26, ale keďže predtým vyhrali v domácom prostredí rozdielom deviatich gólov (30:21), vybojovali si právo štartu v extralige.

Jozef Metelka získal cenné kovy na majstrovstvách sveta na dráhe i ceste.

JÚN

Kubo majstrom sveta. Piešťanský triatlonista Ondrej Kubo sa predstavil na svetovom šampionáte v strednom triatlone v Šamoríne. Jeden z najperspektívnejších triatlonistov Slovenska potvrdil svoj progres z posledných rokov a vo vekovej kategórii 25-29 rokov zvíťazil a stal sa majstrom sveta!

Piešťanci si vybojovali postup do šiestej ligy. Futbalisti PFK Piešťany druhý rok po sebe vyhrali súťaž, v ktorej nastupovali. Po víťazstve 6:1 nad Dolným Lopašovom v poslednom zápase sezóny siedmej ligy na štadióne vypukli postupové oslavy, pretože v nasledujúcom ročníku si PFK zahrá najvyššiu oblastnú súťaž – šiestu ligu.

Niepelová seniorskou majsterkou Slovenska. Majstrovský titul si plavkyňa Sára Niepelová z ŠPK Kúpele Piešťany vybojovala v disciplíne 200 m motýlik, dve strieborné medaily získala na 400 m polohové preteky a 1500 m voľný spôsob a bronzovú pridala na 400 m voľný spôsob.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf