Foto čitateľa: Smog nad Piešťanmi

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. januára 2019, 11:55

Do redakčnej schránky sme dostali fotografiu Piešťan, ktorá zachytáva vznášajúci sa smog nad mestom. Aktuálne sú z tohto dôvodu od Slovenského hydrometeorologického ústavu vydaná na území krajiny vydané i upozornenie a výstrahy.

© Igor Blaško

SHMÚ hodnoty smogu v lokalite Piešťany neudáva. V okolí zaznamenáva napríklad Senicu či Trenčín, kde vydalo upozornenie na zvýšenú hodnotu častíc PM10.

Takéto oznámenie o vzniku smogovej situácie podľa SHMÚ nasleduje pre častice PM10 po prekročení informačného prahu 100 µg/m3 (mikrogramov na meter kubický), vyjadreného ako 12-hodinový kĺzavý priemer koncentrácie častíc PM10 a súčasne ak podľa vyhodnotenia vývoja znečistenia ovzdušia na základe meteorologickej predpovede nie je odôvodnené predpokladať zníženie koncentrácie tejto znečisťujúcej látky v priebehu nasledujúcich 24 hodín pod hodnotu informačného prahu.

Podľa inej mobilnej aplikácie je v Piešťanoch hodnota prachových častíc PM10 na dobrej úrovni, ale zvýšená má byť hodnota PM2,5, a to na úrovni 86 µg/m3.

Skratka PM sa voľne prekladá ako pevné častice alebo poletujúci prach. Väčšie častice sú odfiltrované v nosnej dutine, menšie častice PM10 prenikajú do hrtana a do dolných dýchacích ciest, ešte menšie častice PM2,5 sa usádzajú v prieduškách a napokon PM1 až v pľúcnych lalokoch.

V dobe zvýšenej prašnosti v ovzduší sa pre citlivé skupiny populácie odporúčajú opatrenia na obmedzenie expozície, t.j. obmedzenie pobytu vonku a obmedzenie fyzickej aktivity vonku a skrátenie vetrania obytných miestností.

(am)

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel