Čo priniesol rok 2018 v piešťanskej regionálnej politike

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. januára 2019, 14:00

Volebný rok 2018 nebol v piešťanskej politike žiadna nuda. Niesol sa v znamení podivných kšeftov v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Rezort Piešťany, ale aj v zásadnej obmene politických lídrov, ktorí ovládali kúpeľné mesto posledné štyri roky. Svoju pozíciu v novembrových komunálnych voľbách neobhájil Miloš Tamajka a po štyroch rokoch na primátorskom výslní sa ubral do politického zabudnutia. V Piešťanoch skončilo fiaskom aj najsilnejšie poslanecké zoskupenie Spoločne pre Piešťany vrátane jeho lídra Tomáša Hudcoviča. Čo všetko podstatné sa udialo za posledných dvanásť mesiacov, vám prinášame v nasledujúcich riadkoch. Prečítajte si druhú časť – druhú tretinu roka 2018.

V areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici by mohla vzniknúť obdobná športová hala. © archív SZH

Máj

Šatne pre hokejových mládežníkov poslanci odobrili. Na májové zastupiteľstvo prišiel prezident hokejového klubu ŠHK 37 Piešťany Jaroslav Lušňák. Poslancom objasnil žiadosť o prenájom mestských pozemkov v tesnom dotyku so zimným štadiónom, ktoré poslúžia na výstavbu zázemia pre mládežnícke hokejové tímy. Tie využívajú šatne „dospelákov“ a v prípade hokejových turnajov ich musia uvoľňovať a kompletný výstroj si nosiť na svoje zápasy či tréningy z domu. Poslanci prenájom pozemkov pod mládežnícke šatne odsúhlasili.

Športová hala na „mojmírke“ získala podporu. O podporu zastupiteľstva pri výstavbe hádzanárskej haly sa prišiel uchádzať generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej Ivan Sabovík. Podľa jeho slov sú Piešťany medzi top vybranou trojkou miest, kam by mala prísť štvormiliónová investícia na výstavbu viacúčelovej haly z dotácie ministerstva školstva. Hala by po jej dostavbe pripadla do majetku mesta, ktoré by ju následne prevádzkovalo. Ako najvhodnejšie miesto na jej výstavbu sa ukázal areál Základnej školy na Mojmírovej ulici.

Mená neoficiálnych kandidátov na primátora. Mená prvých neoficiálnych kandidátov na primátora boli nasledovné: primátor Miloš Tamajka, mestský poslanec a líder SpP Tomáš Hudcovič, nezávislý poslanec Peter Jančovič a radničný právnik Pavol Vermeš. Hudcovič si neskôr po rozhovoroch s lídrami prokresťansky orientovaných strán v regióne svoju kandidatúru rozmyslel a neuchádzal sa ani o post poslanca.

Jún

KDH predstavilo kandidátov na poslancov. Piešťanská okresná organizácia Kresťanského demokratického hnutia (KDH) predstavila začiatkom júna svojich kandidátov na poslancov do komunálnych volieb v Piešťanoch. Podľa Andreja Klapicu, KDH svojho straníckeho kandidáta na primátora do volieb nepostaví, ale po „primárkach“ v radoch veriacich podporia buď Hudcoviča alebo Jančoviča. Primárky nakoniec dopadli pre Hudcoviča katastrofou, KDH ho podporiť odmietlo, a Jančovič sa rozhodol ísť svojou vlastnou cestou ako nezávislý kandidát.

Park sa rozpadá bez záujmu radnice. Mestský park opäť raz ukázal, že vie byť pre ľudí aj nebezpečný. Už takmer pravidelne sa stáva, že počas nepriaznivého a veterného počasia niektorý z veľmi starých listnáčov uvoľní svoju mohutnú haluz. Tentoraz tak urobil počas letnej búrky strom na Beethovenovej ulici a len šťastnou náhodou mohutný konár nikoho nezasiahol. Boli však časy, keď padali aj celé stromy.

Rezort opäť na scéne. Účelové delenie zákaziek z väčších na menšie, aby sa mohli prideľovať priamo, nehospodárnosť a hrubé porušovanie zákonov v Rezorte pod vedením nominanta politického zoskupenia SpP Petra Tremboša – také boli konštatovania hlavného mestského kontrolóra Martina Svorada pri kontrole narábania s verejnými prostriedkami v oblastnej organizácii na podporu cestovného ruchu.

„Bačovanie“ s eurofondami a návratnosť investície o 65 rokov. Materskú školu na Ružovej ulici radnica zatepľovala z eurofondov za 423-tisíc eur, päťpercentná spoluúčasť z mestskej kasy je v objeme 20-tisíc eur. Má to však háčik. Táto škôlka platí za energie 10-tisíc eur ročne. Úspora na energiách má byť po dokončení 75 percent, a tak návratnosť takmer polmiliónovej investície by za úplne ideálnych podmienok bola najskôr o 65 rokov.

Kraj poskytol letisku dotáciu. Trnavský samosprávny kraj poskytol spoločnosti Letisko Piešťany dotáciu 200-tisíc eur. Peniaze boli použité na udržanie prevádzkyschopnosti letiska, nemohli ich použiť na úhradu záväzkov z minulosti.

Júl

Prepojenie Piešťan zo severu na juh cyklochodníkom. Ďalšia z etáp cyklochodníka, ktorý v konečnej verzii prepojí najjužnejšiu časť mesta – Lodenicu s najsevernejšou – letiskom, sa môže stať realitou. Projekt predstavili komisii pre výstavbu a dopravu jeho autori – krajinná architektka Eva Wernerová a dopravný projektant Stanislav Chmelo.

Radnica získala 150-tisíc na Kolonádový most. Radnica sa uchádzala o dotáciu na rekonštrukciu Kolonádového mosta v objeme takmer dva milióny eur, ministerstvo kultúry však prikleplo len 150-tisíc. Mesto sa však o financie na celkovú rekonštrukciu mosta mimo svojho rozpočtu usiluje už od roku 2006, no zatiaľ s minimálnym úspechom.

August

Utajené rokovanie zastupiteľstva. Utajené rokovanie zastupiteľstva o súdnom spore v súvislosti s majetkom mesta poslanci vedeniu radnice hlasmi dvanástich prítomných volených zástupcov obyvateľov Piešťan odsúhlasili. Zastupiteľstvo sa uskutočnilo 13. augusta a týkalo sa dlhoročného súdneho sporu o niekdajšiu mestskú firmu Kovomontáže. Táto kauza sa ťahá ešte od čias divokej privatizácie v 90. rokoch minulého storočia.

Štyri mesiace firmu hľadali, ani nezačala a už ju vykopli. Radnica štyri mesiace hľadala realizátora rekonštrukcie škôlky a tri týždne po prevzatí stavby s ním zmluvu zrušila. Zmätky okolo rekonštrukcie materských škôl nemali konca. Práve naopak. S dodávateľom rekonštrukčných prác MŠ na Považskej ulici v celkovom objeme investície 662 236,93 eur primátor Tamajka rozviazal zmluvu.

Chodníkové Kocúrkovo na ulici Pod Párovcami. Podľa trnavského pamiatkového úradu za realizáciu chodníka na okraji mestského parku na ulici Pod Párovcami by sa mala radnica hanbiť. O rekonštrukcii chodníka sme písali niekoľkokrát, a to najmä z dôvodu, že táto stavba na niektorých miestach pripomína diela z legendárneho Kocúrkova.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín