Čo priniesol rok 2018 v piešťanskej regionálnej politike

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 12. januára 2019, 14:00

Volebný rok 2018 nebol v piešťanskej politike žiadna nuda. Niesol sa v znamení podivných kšeftov v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Rezort Piešťany, ale aj v zásadnej obmene politických lídrov, ktorí ovládali kúpeľné mesto posledné štyri roky. Svoju pozíciu v novembrových komunálnych voľbách neobhájil Miloš Tamajka a po štyroch rokoch na primátorskom výslní sa ubral do politického zabudnutia. V Piešťanoch skončilo fiaskom aj najsilnejšie poslanecké zoskupenie Spoločne pre Piešťany vrátane jeho lídra Tomáša Hudcoviča. Čo všetko podstatné sa udialo za posledných dvanásť mesiacov, vám prinášame v nasledujúcich riadkoch. Prečítajte si prvú časť – prvú tretinu roka 2018.

V úvode roka sa primátor Miloš Tamajka postavil pred súd. Prípadné škody však hradiť nebude on, ale mesto pod novým vedením. (Autor: pror)

Január

Namiesto stavania aquaparku putovali do basy. Tamajkových českých investorov piešťanského aquaparku v úvode minulého roka poslali do basy. Dvoch z trojčlenného rodinného miliardárskeho klanu Zemekovcov za ekonomickú trestnú činnosť veľkého rozsahu do väzenia na šesť rokov a deväť mesiacov poslal Vrchní soud v Olomouci.

Tamajka sa musel postaviť pred sudcu. Sudkyňa Okresného súdu v Piešťanoch si primátora Miloša Tamajku predvolala v súvislosti so žalobami jedenástich niekdajších zamestnancov radnice vo veci neplatnosti výpovedí zo zamestnania v druhej polovici roku 2015. Súdne pojednávania doposiaľ nie sú ukončené. Škody vo forme odškodnenia zamestnancov hrozia mestu viac ako 100-tisíc eur. Tamajka ich však z vlastného neuhradí. I keď to boli jeho vlastné rozhodnutia, zodpovednosť a platenie náhrad ostalo na krku súčasného vedenia radnice.

Stavbe parkoviska zabránili obyvatelia. „Budovateľský“ volebný rok sa pre Tamajku nezačal veľmi dobre. Keď sa prevalilo, že chce radnica stavať v parčíku vo vnútrobloku na Winterovej ulici parkovisko, obyvatelia tejto lokality spísali petíciu a verejná mienka zámer radnice zmietla zo stola.

Február

Hudcovičove konšpiračné články. V februári došlo na mestskom zastupiteľstve k hádke medzi poslancom Tomášom Hudcovičom a výtvarníkom Petrom Kalmusom. Ten si s ním prišiel vydiskutovať nezmysly zverejnené na webe pnky.sk vo vlastníctve poslanca v článku pod názvom „Pravda prestáva byť dôležitá, podstatné sú čísla a „správne“ ovplyvnenie verejnej mienky“. Hudcovič v článku vytvoril čudesnú konšpiráciu o údajnom spriahnutí sa médií, slovenských, českých ale i miestnych, proti dobrej povesti kúpeľného mesta, primátora Tamajku, ale aj jeho osobe. Za krkolomných spojení zdanlivo nespojiteľného vytvoril konšpirácie, do ktorej zatiahol aj výtvarníka Kalmusa.

Zberný dvor v objekte bývalého Zväzarmu. Stavba zberného dvora na Žilinskej ceste v bývalom objekte Zväzarmu vo februári ešte poriadne ani neodštartovala a už s týmto projektom z eurofondov začali prvé problémy. Dotáciu na zberný dvor v objeme približne 1,4 milióna eur mesto získalo ešte v roku 2017 a spoluúčasť na tomto projekte bola poslancami schválená v objeme 50-tisíc eur. Na februárovom zastupiteľstve sa však pred poslancov postavila mestská úradníčka Alena Horešová a 50-tisícovú čiastku žiadala navýšiť o rovnakú sumu. Vraj zabudli do žiadosti o eurofondy zapracovať projekt elektroinštalácie a fasády, a preto ich Európska únia neuhradí.

Vypukla kauza Rezort Piešťany. Po nahliadnutí do verejne prístupných databáz nás hneď na prvý pohľad zaujali obchodné operácie OO CR Rezort Piešťany (Rezort) z konca roka 2017, kde figurujú tri extrémne rýchle uhradenia faktúr. V dňoch 18. a 19. decembra, teda tri dni pred vianočným víkendom, si Rezort objednal od troch subjektov – Martin Palkovič, Eur-Med Slovensko s.r.o. a Q7 digital media s.r.o. – dodávky fotografií, filmov, článkov pre aktualizáciu webovej stránky spolu za 6000 eur (M. Palkovič 300 eur, Eur-Med Slovensko 2100 eur, Q7 digital media 3600 eur) s termínom dodania 31. decembra, čiže na Silvestra.

Marec

Propagačné materiály v pivnici radnice. To, že to s hospodárením v Rezorte zrejme naozaj nie je všetko s kostolným poriadkom, dosvedčila aj fotografia, ktorá nám v marci skončila v elektronickej redakčnej pošte. Podľa popisu išlo o propagačný materiál s názvom Revue Piešťany – Sprievodca zaujímavosťami a bol už viac ako rok uskladnený v pivničných priestoroch mestského úradu. A práve tlačovinu s nápadne podobným názvom Sprievodca Piešťan, ktorú sme hľadali v Piešťanskom informačnom centre a personál o nej nič nevedel, si Rezort objednal v závere roka 2016 a za faktúru firme RE PUBLIC GROUP s.r.o. zaplatil 4. februára 2017 sumu 14 513,42 eur. Táto situácia sa zopakovala aj v roku 2018 a nepoužiteľné tlačoviny v hodnote ďalších zhruba 12-tisíc eur v pivnici radnice objavil v závere roka nový primátor Peter Jančovič.

Optimalizácia autobusovej dopravy. Radnica za optimalizáciu mestskej autobusovej dopravy zaplatila súkromnej firme 50-tisíc eur, no i napriek tomu uzatvorila zmluvu so súčasným dopravcom a na systéme mestskej dopravy sa nič podstatné nemení. Dotácia autobusovej dopravy sa ročne šplhá k hranici pol milióna eur. A aj napriek tomu každý na ňu šomre a autobusy jazdia viac prázdne ako obsadené cestujúcimi.

Ilúzia výstavby mestskej plavárne. Projekt je už od marca na svete. No kto mal plaváreň stavať a za čo ju chcelo mesto postaviť, jasné nebolo. Ale možno ani projekt nie je v poriadku. Ako sa na marcovom mestskom zastupiteľstve nechal počuť šéf poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) Hudcovič, vraj jeho poradca Bohuš mu tvrdí, že ak nebudú do projektu zapracované jeho pripomienky, možno plaváreň po dokončení nakoniec spadne obyvateľom mesta na hlavu.

Apríl

Záhadné zmiznutie exviceprimátora Hyneka. V apríli mala na pláne zasadnúť komisia pre bezpečnosť a verejný poriadok pod vedením predsedu Michala Hyneka. Jej členovia však na svojho šéfa čakali márne. Ten sa na rokovanie mestskej komisie nedostavil. Rovnako od začiatku roka ignoroval zasadnutia zastupiteľstva. Niekdajší viceprimátor sa z regionálnej politiky vytratil po fiasku jeho kandidatúry za krajského poslanca na jeseň 2017, keď získal 368 hlasov a spomedzi 38 kandidátov z piešťanského volebného obvodu obsadil 35. pozíciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj