Na „bezbariérovom“ chodníku vytvorila bariéru značka

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. januára 2019, 10:00

Rekonštrukcia chodníkov na Sasinkovej ulici v Piešťanoch sa „vtipnými“ riešeniami stavby začína podobať na rekonštrukciu chodníka na ulici Pod Párovcami. Zabetónovanie priesakových otvorov okolo stromov, na ktoré sme upozornili medzi sviatkami, nie je jedinou raritou. Ďalšou je ponechanie dopravnej značky takmer uprostred chodníka, ktorý síce má bezbariérové priechody pre chodcov, ale bude len obtiažne priechodný pre vozičkárov.

Po rekonštrukcii ostala značka umiestnená takmer uprostred chodníka. (Autor: jl)

Po medializácii problému so zabetónovaním vsakovacích otvorov v okolí stromov stavbári betón síce odstránili, no objavilo sa aj zvláštne riešenie chodníka – tentoraz zanechaním dopravnej značky označujúcej priechod pre chodcov. Umiestnená je tak nešťastne, že obísť ju s kočíkom či pre vozičkárov bude zrejme zložité.

Tesne pred okružnou križovatkou sa chodník zužuje na šírku necelých 140 centimetrov. A v tejto zúženine je umiestnená značka vyznačujúca priechod pre chodcov. Medzi značkou a obrubníkom ostáva chodcom na prechádzanie viac ako pol metra a od značky k stene obytného domu je to asi 80 centimetrov.

Ak však tadeto pôjdu vozičkári, je viac ako pravdepodobné, že značku zasadenú takmer doprostred chodníka obídu len zjazdom do vozovky. A tak októbrové oznámenia radnice o tom, že na Sasinkovej bude bezbariérový chodník, sa zdá byť len Tamajkov nemiestny vtip pred voľbami.

Pravdou je však, že chodník nie je dokončený a mesto stavbu od dodávateľa ešte neprevzalo. A tak kým na odstránenie betónu pod stromami stačili zbíjačky, značka uprostred chodníka vyzerá byť už nastálo zanechaná na pôvodnom mieste.

Slová poslanca Rema Cicutta na októbrovom mestskom zastupiteľstve, že má pochybnosti o tom, či firma Energoclima, ktorá chodník rekonštruuje, túto stavbu aj zvládne, keďže v obchodnom registri dopravné stavby nemá zapísané, sa, bohužiaľ, pre mesto ukazujú viac ako reálne.

Priesakové otvory robotníci najprv zabetónovali, potom betón odstraňovali.

Uvedenú spoločnosť vybral bývalý piešťanský primátor Miloš Tamajka najmenej transparentnou metódou – prieskumom trhu. Pri tejto metóde radnica nemusí nič zverejňovať a stačí jej len porovnávať ceny stavebných prác u nimi oslovených firiem. Pričom koho osloví, je len na výbere radničného úradníka. A tak zákazka pre Energoclimu v hodnote 164-tisíc eur vyvoláva viacero otáznikov. Najmä ak spomínaná firma bola aj subjektom Tamajkom utajeného rokovania mestských poslancov z augusta minulého roka.

Ako nás vtedy informoval poslanec Peter Jančovič, išlo o rokovanie o návrhu radnice o upustení pokračovania súdnych sporov s touto spoločnosťou. Energoclima je totiž nástupníckou firmou niekdajších vlastníkov voľakedy mestskej firmy Kovomontáže, ktorá za podivných okolnosti na začiatku 90. rokov prešla z vlastníctva mesta do vlastníctva súkromného. Mesto tak v zámere získať svoj majetok späť viedlo spor o neplatnosť zmluvy, ale aj o nevyplatenie kúpnej sumy.

Poslanci na utajenom rokovaní síce návrh na ukončenie súdnych sporov s Energoclimou nepodporili, ale ako nás vtedy informoval P. Jančovič, i tak bola táto kompetencia len v rukách primátora.

Či Tamajka súdny spor s Energoclimou ukončil, sa nám zatiaľ zistiť nepodarilo. Isté však je, že par týždňov po utajenom rokovaní Energoclima získala zákazku na rekonštrukciu chodníkov na Sasinkovej ulici od radnice. A, bohužiaľ, priebežné výsledky zatiaľ o valnej kvalite tejto rekonštrukcie veľa nenaznačujú. Uvidíme, čo na to pri preberaní stavby povedia radniční úradníci.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav