Na Vianoce aj po vegánsky

  • Nezaradené
  • 24. decembra 2018, 14:00

Mladá, krásna, úspešná. Taká je Piešťanka Nikoleta Kováčová, na internete prezývaná aj Surová dcérka alebo Raw daughter. Počas svojej modelingovej kariéry navštívila mnohé exotické krajiny sveta, v niektorých aj dlhšiu dobu žila. Hoci modeling pred časom zavesila na klinec, nezaspala na vavrínoch a v januári tohto roka si prevzala cenu za druhé miesto v nominácii na Blogera roka v kategórii Video. V súčasnosti žije v Prahe, odkiaľ nakrúca svoje videá o vegánskom a raw stravovaní či bio kozmetike. My sme sa s o tom ňou porozprávali.

Nikoletine raw torty sú povestné svojou jednoduchosťou a vynikajúcou chuťou. © archív Nikolety Kováčovej

Byť vegánom je momentálne horúci trend. Ty si sa však vegánkou stala, keď to ešte veľmi trendy nebolo. Prečo?

Vegánkou som sa stala pred viac ako piatimi rokmi v Indii. Počas modelkovskej práce som tam musela pre okolnosti zmeniť stravu, lebo som sa nemohla stravovať, ako som bola zvyknutá. Chcela som aj zmenu – pestrejšiu stravu ako vysoko proteínovú, akú som ako modelka mala. A chcela som niečo schudnúť už natrvalo, s čím mi však vysoko proteínová strava nepomáhala. Tá ma viedla len k prejedaniu a jojo efektu. Tak ma okolnosti v Indii priviedli na stopu vegánstva a začala som sa tak stravovať, zisťovať viac o etike a ekológii, prečo som vlastne vegánom teraz.

Aké zmeny sa s tebou udiali po prechode na iný spôsob stravovania?

Veľa zmien bolo okamžitých – skvelý spánok a jeho malá potreba, veľa energie, lepšia nálada, lepšie trávenie, ale napríklad aj zhoršenie akné alebo pocit nafúknutého bruška. Tieto veci však o pár mesiacov prešli. Z dlhodobejších sa mi postupne zlepšil krvný tlak, ktorý som mala nízky. Zbavila som sa anémie a teraz môžem darovať krv. Mám krajšiu pleť ako predtým, krajšie nechty i vlasy. A postupne som aj niečo schudla a čo je najdôležitejšie, bez obmedzovania sa. Takže sa mi bez námahy darí váhu udržiavať. Tých benefitov bolo mentálne aj fyzicky veľa.

Blížia sa Vianoce a mnoho ľudí by si ich chcelo vychutnať bez zbytočného utrpenia tvorov – vegetariánsky alebo vegánsky. Je to reálne?

Vianoce sa dajú prežiť bez problémov vegánsky, jediný problém býva skôr okolie a rodina. Ale ak si všetci zladia predstavy, dá sa nájsť kompromis. U nás sú Vianoce pre polovicu rodiny vegánske už štvrtý rok bez najmenšieho problému.

Aké jedlá varíte doma na štedrú večeru?

Robíme klasické menu. Kapustnica je u nás tradične pôstna, takže tú sme ani nemenili. Varíme však aj vianočnú hubovú polievku, ktorá je zasa tradičná pre iné časti Slovenska. V nej sme len nahradili mlieko a smotanu za sójovú. Zemiakový šalát sa menil len tým, že kupujem vegánsku majonézu. Tú zoženiete už bežne a lacno od slovenskej firmy Spak. Namiesto ryby vyprážam lahôdkové tofu obalené v nori riase, ktorá dodá rybiu chuť. A potom v múke, mletom ľanovom semienku s vodou a domácej strúhanke. Chutí to skvelo a nemá žiadne kosti.

Modelka svoje kuchárske umenie predvádzala aj na Vegánskych hodoch.

Dajú sa upiecť či uvariť aj bežné jedlá na vegánsky spôsob?

Samozrejme, niekedy treba recept trochu upraviť v množstvách, ale zatiaľ s ničím nebol problém. Za vajíčka existuje milión rôznych náhrad – banán, ľanové semienka, psylium, jablkové pyré… Mlieka a smotany sa dajú nahradiť rastlinnými. Rastlinné maslo sa nám najviac osvedčilo Alsan Bio alebo mandľové Nemáslo. Namiesto bielkov môžete našľahať vodu z konzervy cíceru alebo zemiakový proteín.

Šikovné cukrárky, ako je napríklad Petra Stahlová, už vymysleli všetko.

Je takéto stravovanie podmienené vyšším príjmom alebo vegánmi môžeme byť za rovnaké peniaze?

Ja míňam na stravu menej ako predtým, keďže si viac varím doma. Strukoviny, obilniny, škroboviny… to sú všetko veľmi lacné potraviny. Takže odhadujem, že mesačne miniem na stravu od 70 do 100 eur. Podľa sezóny, lebo v lete niečo ušetríme, keďže máme záhradu.

Je možnosť byť v malom meste, ako sú Piešťany, vegánom? Je tu dostatok produktov počas celého roka?

Ide to celkom ľahko. V Piešťanoch máme zdravé výživy a aj bežné supermarkety ponúkajú tofu, rastlinné mlieka, syry či jogurty. Dokonca Moritz ponúka pizzu s vegánskym syrom, Freshco aj vegánsky burger a iné jedlá. Piešťany sú na tom na svoju veľkosť dobre, a to sme len začali.

Mnoho ľudí, najmä starších, váha nad otázkou vegánstva pre zdravotné problémy. Čo potrebujú vedieť, aby sa prestali báť a začali?

Myslím si, že pre verejnosť býva práve zdravie najväčšou motiváciou zmeniť stravu. U mňa to tiež tak začalo. Ďalej ma už ženie ekológia a láska k zvieratám. Odporúčam hlavne hltať všetky informácie, dokumenty, knihy, články k témam, ktoré človeka zaujímajú. Hovorí sa, že taký balík na začiatok sú dokumenty Raději vidličky než nože, Earthling a Cowspiracy.

Akým iným spôsobom okrem stravy môžeme sláviť Vianoce šetrnejšie a prírodnejšie?

Niekedy stačí napiecť o polovicu menej koláčov. Vymeniť umelý či živý stromček za strom v kvetináči alebo si vyrobiť vlastný a niečo upcyklovať. Vnímam aj to, ako veľa odpadu vytvárame balením darčekov. Papier na jedno použitie? Darčeky sa dajú baliť esteticky aj do novín alebo radšej do darčekových tašiek, ktoré môžete používať roky. A, samozrejme, je dôležité nespadnúť do bezhlavého nakupovania nekvalitných hlúpostí, ktoré nikto nepotrebuje.

Aké darčeky dávaš na Vianoce ty?

Ak niekto nepotrebuje nič špeciálne, čo väčšinou nepotrebuje, tak klasické maličkosti, ale trochu inak. Rodine vyberám kozmetiku, ktorá býva prírodná, vegánska a netestovaná na zvieratách. Tento rok som kúpila aj nejaké kuchárske knihy, aby rodina vedela, čo zdravé si uvariť alebo aby mali z čoho variť mne. Potom nejaké kvalitné lahôdky slovenskej výroby ako čokolády, sušené ovocie, oriešky… Vždy pozerám aj po ručne vyrábaných veciach do domácnosti alebo mydlách.

Nikoleta píše vlastný blog, kde sa nachádzajú všetky upravené recepty a dokonca k nim aj videonávody. Na svojom youtubovom kanáli má množstvo videí o tom, ako byť vegánom, čomu sa vyhnúť a ako si poradiť. Pomocníkom na ceste vegánstva môže byť tak aj ona sama.

Daniela Serišová

 

Vegánske linecké ako obyčajné

Suroviny:

300 g hladkej špaldovej múky

70 g práškového cukru

200 g rastlinného tuku (Alsan)

1 PL rastlinnej smotany (Alpro)

nastrúhaná citrónová kôra (1x bio citrón)

1 PL kakaa (ak chcete časť čokoládovú)

džem, práškový cukor alebo cukríky na štýl bonparov na ozdobu

Postup:

Všetky suché ingrediencie spolu dobre zmiešame. Pridáme studené maslo a smotanu a spracujeme všetko na cesto, ktoré necháme aspoň hodinu vychladiť v chladničke. Môžete cez noc. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme. Dobre spracované cesto sa nelepí, ak by sa lepilo, pridajte múku. Dobre si pomúčte dosku z každej strany, aby ste cesto vedeli vyvaľkať a pekne vykrajovať. Do polovičky si môžete vykrojiť menšími formičkami menšie otvory, ak chcete linecké lepiť džemom, alebo môžete takto vykrojiť všetky, ak chcete výplň z cukríkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj