Čajky Lubin a Thompson: Na vianočnom stole nesmie u nás chýbať moriak

  • Kultúra a spoločnosť / Šport / Basketbal
  • 24. decembra 2018, 16:00

Piešťanské Čajky majú v tejto sezóne vo svojom kádri dve zahraničné hráčky – Kanaďanku Jessicu Lubin a Američanku Janee Thompson. Obe basketbalistky cestujú na vianočné sviatky domov, aby si ich mohli užiť v kruhu svojej rodiny. My sme sa pred odchodom s obomi „cudzinkami“ pozhovárali, aby nám priblížili, ako to chodí na Vianoce v ich rodinách a aké zvyky zvyknú v Kanade, respektíve v Amerike dodržiavať.

Obe zahraničné posily piešťanského tímu letia na Vianoce domov. © Laco Duračka

Prezraďte nám, ako zvyknete tráviť vianočné sviatky a ako to bude tento rok?

Janee Thompson: Zvyčajne trávim Vianoce doma v Chicagu. Vždy sa stretneme celá rodina i priatelia, čo mám veľmi rada. Veľmi sa už teším, že po niekoľkých mesiacoch uvidím všetkých svojich blízkych.

Jessica Lubin: Ja budem tiež tráviť sviatky doma v Montreale s rodinou a priateľmi. Na Štedrý večer zvykneme navštevovať členov rodiny, s ktorými sa počas roka nemáme toľko možností stretnúť. Veľmi sa na to už teším. Vždy je pripravená kopa jedla a priznám sa, že si dám viac než jednu večeru, pretože tým jedlám nemôžem odolať.

Ako to vyzerá u vás doma? Potrpíte si na tradičnú vianočnú výzdobu?

J. Thompson: Doma si dávame na výzdobe záležať. Všetko máme vždy pekne vysvietené a tradíciou je veľký živý stromček s množstvom ozdôb. Takisto u nás býva na Vianoce vždy nasnežené, čo sviatkom dodá tú správnu atmosféru a pekne to vyzerá.

J. Lubin: S výzdobou to extra nepreháňame. Snažíme sa to mať doma vyzdobené jednoducho a vkusne. Keď som bola menšia, zdobili sme podstatne viac.

Janee Thompson (vľavo) i Jessica Lubin (vpravo) sa zaradili medzi opory Čajok.

Prezraďte nám, ako to chodí vo vašej rodine na Štedrý deň?

J. Thompson: Môj starší brat hostí na Štedrý večer „vianočnú párty“. Vždy je prichystaného veľa jedla, hráme spoločenské hry, pozeráme vianočné filmy. Po polnoci si otvoríme niektoré darčeky a zvyšok až na ďalší deň. Každý rok si spoločne užijeme kopec zábavy.

J. Lubin: Spolu s mamou zvykneme chodiť do kostola. Bola som vychovaná s kresťanskými tradíciami, takže niečo z toho dodržiavame aj u nás doma. Ako som už spomínala, Štedrý večer budem tráviť v kruhu rodiny a priateľov pri kope jedla.

Čo nesmie chýbať na vašom štedrovečernom stole? Aké špeciality sa u vás podávajú?

J. Thompson: Veľa vianočných špecialít je u nás podobných ako na Deň vďakyvzdania. Nesmie napríklad chýbať pečený moriak. Len je toho možno v menšom množstve.

J. Lubin: Moriak je aj na našom stole povinnosťou. Taktiež máme niekoľko tradičných jedál z krajiny, kde mám korene – Haiti. Napríklad ryžu s fazuľkou, ryžu so sušenými hubami alebo cestovinový šalát. Je to niečo iné než zvyčajne, ale do našej rodiny to patrí.

Piešťanské basketbalistky sa tradične zúčastnili dobročinnej akcie Mikuláš v pražiarni.

Ste človek, ktorý nakupuje darčeky v predstihu alebo si to nechávate na poslednú chvíľu?

J. Thompson: Rada darčeky nakupujem v predstihu. Tým, že som zvyčajne v inej krajine, snažím sa všetko zaobstarať v októbri alebo v novembri. Keď prídem domov do USA, už len relaxujem a užívam si čas s rodinou a priateľmi.

J. Lubin: Ja som zasa opačný typ. Jednoznačne si to nechávam na poslednú chvíľu. V tomto som neporiadna a naháňam sa, aby som všetko stihla nakúpiť. Už som si veľakrát povedala, že všetko zaobstarám včas, ale nedarí sa mi to.

Aký darček, naopak, dokáže potešiť vás pod vianočným stromčekom?

J. Thompson: Na darčeky si až tak nepotrpím, ale keď už, tak ma poteší niečo, čo využijem na basketbal. Napríklad tenisky mi vždy spravia radosť.

J. Lubin: Poteší ma napríklad dobré jedlo a víno. Tiež si na darčeky však extra nepotrpím. Vianoce pre mňa nie sú o darčekoch. Som rada, že môžem byť s mojimi milovanými, to je pre mňa najkrajším darčekom.

„Legionárky“ prezradili, ako to chodí na Vianoce v ich rodinách.

Plánujete aj nejako špeciálne oslavovať Nový rok?

J. Thompson: Ešte nemám presný plán, keďže už 31. decembra prilietam naspäť.

J. Lubin: Som na tom tak ako Janee. Prilietame v ten istý deň, takže asi strávime večer spolu. Nič veľké to však nebude. Už 4. januára hráme zápas EWBL s Rigou, takže začíname trénovať hneď po Novom roku.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel