Predĺženie nájmu pozemkov pre „útulkáčov“ neschválili

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. decembra 2018, 10:00

Piešťanským „útulkáčom“ z Priemyselnej ulice predĺženie nájmu mestských pozemkov, na ktorých ich zariadenie stojí, takmer po roku od podania žiadosti ani na druhý pokus poslanci neodsúhlasili.

Piešťanský útulok sídli na Priemyselnej ulici pri TAVOS-e. (Autor: vd)

Prvýkrát o žiadosti Slobody zvierat, ktorá útulok prevádzkuje, poslanci rozhodovali ešte v októbri v starom zložení zastupiteľstva. Pri tejto žiadosti však v zmysle mestskej legislatívy ide o dôvod osobitného zreteľa a na odsúhlasenie je potrebné, aby súhlasili minimálne dve tretiny všetkých zvolených poslancov. Na októbrové zastupiteľstvo ich však prišlo niečo málo nad polovicu, preto vtedajší primátor Miloš Tamajka tento materiál stiahol z rokovania.

Druhý pokus sa uskutočnil na minulotýždňovom zastupiteľstve už v novom zložení. Tentoraz bol síce počet prítomných poslancov dostatočný, no pri hlasovaní došlo k zmätkom najmä u novozvolených poslancov.

Útulok žiada o prenájom mestských pozemkov do 31. decembra 2039. Poslanec Andrej Klapica (KDH) však v rámci rokovania predniesol návrh uznesenia, aby boli pozemky útulku prenajaté na dobu neurčitú s výpovednou lehotou 18 mesiacov.

Primátor Peter Jančovič tak musel nechať hlasovať o dobe nájmu podľa žiadosti „útulkáčov“, ale následne aj o návrhu poslanca Klapicu. S veľkým prekvapením aj samotných poslancov však ani jeden návrh dvojtretinovú podporu nezískal. Žiadosť tak s najväčšou pravdepodobnosťou do zastupiteľstva poputuje tretíkrát. Aspoň to tak tvrdili v kuloároch rokovania viacerí poslanci. Hádam sa im už podarí dvomi tretinami hlasov sedemnástich poslancov odsúhlasiť nejakú formu pokračovania prenájmu pozemkov pod útulkom, aby nebodaj nemusel na území kúpeľného mesta svoju činnosť o rok ukončiť.

Piešťanská Sloboda zvierat mala zmluvu s mestom na prenájom pozemkov, na ktorých sa nachádza ich zariadenie, uzavretú od roku 2000. Jej platnosť vyprší 1. januára 2020.

„Útulok s karanténnou stanicou prevádzkujeme od roku 2000. Za toto obdobie prešlo útulkom 9600 zvierat, prevažne psov a mačiek. Odchytom, následnou sterilizáciou, čipovaním a vyhľadaním nového domova sme prakticky zbavili ulice Piešťan túlavých psov a pričinili sme sa nezanedbateľnou mierou o čistotu v uliciach a bezpečnosť obyvateľstva,“ uvádza vo svojej žiadosti o predĺženie nájmu predsedníčka Regionálneho centra Slobody zvierat Ľubomíra Báleková.

Podľa údajov zo žiadosti náklady na prevádzku zariadenia predstavujú ročne 80-tisíc eur. Ďalších 20-tisíc eur predstavuje suma za krmivo. Mesto prispieva na chod útulku 18-timi percentami z uvedenej sumy. Zvyšok prostriedkov si „útulkáči“ získavajú vlastným úsilím.

Parcely, o ktorých prenájom žiadajú, sa nachádzajú na Priemyselnej ulici medzi areálmi spoločností TAVOS a Empiria Piešťany. Ide o pozemky, ktorých využitie je obmedzené vzhľadom na trasovanie inžinierskych sietí – hlavné kanalizačné potrubie a elektrické vedenie.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava