V Rakoviciach viazali, aranžovali a piekli fantastické oblátky

  • Mladí dnes / Školy
  • 20. decembra 2018, 14:00

V Strednej odbornej škole Rakovice zdobia jedáleň nielen pôvabné vianočné floristické väzby štvrtákov a obrovský vianočný strom ozdobený podľa najnovších trendov, ale v utorok sa jedáleň rozvoňala aj ihličím, z ktorého si žiaci základných škôl viazali a aranžovali dekorácie súťažne. Práve tu sa totiž konala okresná súťaž malých i väčších aranžérov.

Hana Bachratá z Voderád vytvorila väzbu a umiestnila ju do starej korčule, získala druhé miesto. (Autor: vd)

Porotkyne – majsterky odborného výcviku, ale aj ďalšie odborníčky prechádzali okolo stolov, kde desiatky školákov – od piateho do deviateho ročníka – zhotovovali prvú súťažnú úlohu. Bol ňou vianočný svietnik. Na stolíku vpredu si žiaci mohli brať ľubovoľný materiál. Prácu s tavnou pištoľou všetci dôverne poznali, takže ňou narábali zručne a bezpečne. Medzi žiakmi sme objavili aj malú floristku, ktorá mala na ruke sadru. Pretože sa prihlásila na súťaž, tvorila tandem so svojou spolužiačkou, ktorá jej k sadre dopomohla.

Študenti pomáhali tvoriť vianočné svietniky deťom z centra voľného času.

„Moja kamarátka je tu preto, lebo mi zlomila ruku. Boli sme na toalete a ja som zdvíhala papier, samozrejme, že ona do neho kopla, ale už to je v pohode,“ usmiala sa dievčinka. Jej kamarátka účasťou na súťaži splatila bolestné a ešte si aj vyskúšala, ako jej to aranžuje. Obe boli v pohode.

So svojou prácou v povinnej časti súťaže nebola príliš spokojná staršia žiačka, ktorá chcela vytvoriť svietnik z prírodných materiálov, nie príliš prepchatý ozdobami a zároveň vkusný. Skúšala si k hotovému dielku prikladať rôzne doplnky, ale nič sa jej nepáčilo, a tak ostala napokon pri pôvodnej verzii. Porotkyne však neskôr, v druhej časti súťaže – voľnej tvorbe, zaujala tým, že do Rakovíc si so sebou priniesla starú korčuľu. Podľa vizáže išlo o športovú obuv z minulého storočia, už pokrytú patinou. „Je to dôkaz, že fantázii sa medze nekladú. Podobne nás zaujala aj ďalšia žiačka, ktorá si so sebou priniesla veľký struhák a ten použila ako podklad k väzbe,“ uviedla jedna z porotkýň.

Nina z Trnavy aranžovala aj so sadrou. Vyslúžila si špeciálnu cenu, že dielka vyrobila jednou rukou.

Bolo zaujímavé sledovať, ako dievčatá i chlapci vo veku od desať do štrnásť rokov so zanietením a fortieľom príznačným ich veku pristupujú najmä k dielu, ktoré bolo vo voľnej časti súťaže. Dokázali, že aranžovať možno na stovky spôsobov. Do drevenej debničky, do polmesiaca či kužeľa alebo ihlanu, do nádob všakovakých tvarov i veľkostí, aj do tých netradičných.

„Celú cestu, čo som ich viezol autobusom, som počúval ich komentáre, čo si kto so sebou vezie, aby zvíťazil,“ povedal vodič, ktorého úlohou bolo bezpečne dopraviť do cieľa a potom i domov školákov aj ich učiteľky. Mimochodom, ani tie sa nenudili. Rakovické majsterky im spestrili chvíle čakania na zverencov tým, že ich pozvali „do domčeka“, teda do floristickej dielne, kde si každá z nich mohla vytvoriť vlastný vianočný motív v tvare kužeľa.

Barbora Vargová a Šimon Hornáček z Bolerázu za svoje práce získali najvyššie ocenenia.

O kúsok ďalej, v susedstve skleníkov, v dielni, kde je kráľovstvo záhradníkov, sa pod vedením piešťanskej učiteľky Moniky Barbuštiakovej učili, ako sa správne aranžuje vianočný svietnik jej zverenci z centra voľného času. Piešťancov, ktorí tiež navštevujú klub Serviam, učili floristike ich starší kamaráti zo Strednej odbornej školy Rakovice. Tí sa im venovali nielen teraz, ale aj na krúžkovej činnosti centra voľného času.

V súčinnosti s týmito aktivitami sa na tejto strednej škole konal v ten istý deň aj deň otvorených dverí. Študenti ponúkali aj piekli fantastické vianočné oblátky – sladké i slané, a bývalá absolventka školy zasa prezentovala umeleckú tvorbu zo včelieho vosku. Kto chcel, mohol ochutnať med, obyčajný či dochutený prírodnými produktmi. V škole si bolo možné poprezerať vianočné väzby i svietniky a kto mal záujem, mohol si ich aj zadovážiť.

Študenti Strednej odbornej školy Rakovice vytvárali nádherné vianočné väzby.

Výsledky súťaže

Povinná časť

I. kategória (5.-6. ročník):

1.Barbora Vargová, ZŠ s MŠ Boleráz

2.Martina Jánošová, ZŠ s MŠ Gorkého, Trnava

3.Rebeka Medvecká, ZŠ s MŠ Dechtice

II. kategória (7.-9. ročník):

1.Emma Moncmanová, ZŠ s MŠ Voderady

2.Tatiana Magdolenová, ZŠ s MŠ Dolné Orešany

3.Sabina Benedikovičová, ZŠ s MŠ Dobrá Voda

Voľná časť

I. kategória (5.-6. ročník):

1.Soňa Smáková, ZŠ s MŠ Spartakovská, Trnava

3.Rebeka Medvecká, ZŠ s MŠ Dechtice

3.Lucia Klučárová, ZŠ Majcichov

II. kategória (7.-9. ročník):

1.Šimon Hornáček, ZŠ s MŠ Boleráz

1.Alica Boledovičová, ZŠ s MŠ Nám. SUT, Trnava

2.Hana Bachratá, ZŠ s MŠ Voderady

3.Ema Benedikovičová, ZŠ s MŠ Dobrá Voda

3.Aneta Uhrová, ZŠ s MŠ Dechtice

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav