V mestských komisiách dostane priestor aj odborná verejnosť

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. novembra 2018, 16:30

Nové riadiace orgány mesta sa už v Piešťanoch pomaly formujú. I keď oficiálny dátum ustanovujúceho zastupiteľstva pre volebné obdobie 2018 až 2024 stále ešte nie je známy, jeho predpokladaný dátum konania je 7. december. Novozvolený primátor Peter Jančovič a s ním aj noví poslanci však už usilovne pracujú. Zatiaľ na dvoch neoficiálnych stretnutiach načrtli, ako bude na najbližšie štyri roky vyzerať mestská rada, ale aj mestské komisie.

Novozvolení poslanci sa už stretli na dvoch neoficiálnych zasadnutiach. (Autor: pror)

Najzásadnejšie stretnutie novozvolených zástupcov mesta sa uskutočnilo v pondelok 26. novembra. Tam Peter Jančovič oznámil, koho si vybral za svojho zástupcu, a tak sa na základe primátorovej voľby na najbližšie štyri roky viceprimátorom stáva Michal Bezák (SPOLU – občianska demokracia), ktorý kandidoval za poslanca mestského zastupiteľstva vo volebnom obvode č. 1 a získal 1166 hlasov.

Michal Bezák pôsobí vo funkcii obchodného riaditeľa spoločnosti podnikajúcej v cestovnom ruchu. Bol pri projektoch renovácie kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych tepliciach či hotela Elizabeth v Trenčíne.

Noví poslanci na pondelňajšom stretnutí zvolili tajným hlasovaním aj členov mestskej rady. Tými sa stávajú Iveta Babičová, Andrej Klapica, Remo Cicutto, Jozef Drahovský a ako viceprimátor aj Michal Bezák.

Zároveň si určili kľúč k personálnemu obsadeniu mestských komisií, ale aj k ich redukcii, keďže v tomto volebnom období bude zastupiteľstvo tvorené len sedemnástimi poslancami. Doposiaľ v Piešťanoch pôsobilo dvadsaťjeden poslancov.

Poslanci sa zhodli, že pravidelne zasadajúcich komisií bude namiesto desať iba päť. K nim patrí aj šiesta s názvom komisia na ochranu verejného záujmu, ktorá primárne zasadá len za účelom zamedzenia vzniku rozporu osobného záujmu verejného funkcionára s verejným záujmom pri výkone funkcie a jej štatút a postavenie vychádza z ústavného zákona.

Zvyšných päť komisií bude mať spolu s predsedom deväť členov. Poslancov v každej komisii má byť menej ako polovica z celkového počtu komisie. O členstvo v komisiách prejavili záujem mimo jediného všetci poslanci.

Nadpolovičná časť každej odbornej komisie bude tvorená členmi z radov verejnosti. Po ustanovujúcom zastupiteľstve chce vedenie radnice vyhlásiť aj verejnú výzvu pre záujemcov o členstvo v komisiách. Výber konkrétnych členov komisie z radov verejnosti má byť zverený do navrhovacej právomoci jednotlivých predsedov komisií.

Návrhy personálneho zloženia mestských odborných komisií schvaľuje svojim hlasovaním až mestské zastupiteľstvo.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav