Uctili si hrdinov prvej svetovej vojny

  • Spravodajstvo / Región
  • 22. novembra 2018, 12:00

V Borovciach nikdy nezabudnú na 21 statočných mužov, ktorí položili svoj život na bojiskách prvej svetovej vojny. Z generácie na generáciu si odovzdávajú obyvatelia tejto obce informácie o menách i životných osudoch svojich hrdinov. Pri príležitosti stého výročia ukončenia vojny sa najskôr uskutočnila slávnostná svätá omša a potom sprievod kráčal k pomníku padlých hrdinov.

Symbolické kahance s menami hrdinov prvej svetovej vojny odovzdali členky miestnej Jednotky dôchodcov Slovenska škôlkarom.

„Presne o jedenástej v nedeľu 11. 11. vyzváňali zvony v našej obci a zvolávali ľudí na slávnosť do kostola,“ uviedla Emília Skaličanová, predsedníčka miestnej Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS). Počas omše sa udiala zvláštna chvíľa. Odzadu až k vyzdobenému krížu a stojanu s trikolórou kráčal sprievod senioriek. Každá držala v ruke svetielkujúci kahanček a na ňom jedno meno padlého vojaka. Vpredu boli deti z materskej školy, ako sa odovzdáva štafeta, babičky symbolicky odovzdali vnúčatkám či pravnúčatkám kahanček. Deti svetielko uložili pod kríž.

Po skončení omše sa šli Borovčania pokloniť padlým hrdinom. Seniorky z JDS vyzdobili pomník trikolórou a červenými makmi. Pietne miesto predtým kompletne zrekonštruovali odborníci z prostriedkov obce, farnosti aj zo zbierok obyvateľov. Za občanov položil veľký veniec vo farbách Boroviec starosta Ivan Šiška. Uvitý veniec niesla aj predsedníčka JDS a vedľa nej kráčala škôlkarka Lujza s červeným makom. Kňaz Patrik Katrinec, ktorý predtým celebroval omšu a ktorý inicioval rekonštrukciu pomníka, posvätil vynovenú pietu. Nasledovalo kladenie vencov, veľký červený mak zastokla k nohám hrdinov i maličká Borovčanka.

Pri vynovenom a krásne vyzdobenom pamätníku sa odfotil kňaz Patrik Katrinec, starosta obce Ivan Šiška a predsedníčka JDS Borovce Emília Skaličanová.

Kronikár obce František Sotorník zapísal do kroniky Boroviec jeden z najsmutnejších zápisov, kde vymenoval 21 mien – obetí prvej svetovej vojny. Títo muži položili životy za slobodu našu a našich potomkov na oltár vlasti, odpočívajte v pokoji: Jozef Černek, Zigmund Grznárik, Florian Hluzina, Štefan Jamrich, Jozef Janech, František Rudolf Lackovič, Jozef Mnešický, Augustín Pekarovič, Jozef Pekarovič, Michal Pekarovič dolný, Michal Pekarovič horný, Karol Piovarči, Anton Potrok, František Potrok, Štefan Surovčík, Michal Šimončič, Ján Štrajt, Ján Tvaroška, Štefan Tvaroška, Jozef Vatrt, Michal Zelenay.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek