Symbol Vianoc, obrovský veniec aj svetielka sú pripravené

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 21. novembra 2018, 12:00

Asi trinásť metrov vysoký smrek osadili vo štvrtok 15. novembra pracovníci Služieb mesta Piešťany pomocou vysokozdvižnej plošiny a žeriavu na zvyčajné miesto v strede Winterovej ulice. Smrek pochádza z Rastislavovej ulice, kde ho v ten istý deň ráno vypílili a previezli do centra mesta.

Vianočná výzdoba pribudla už i na križovatke Teplickej ulice s Rázusovou. (Autor: pror)

Celá ceremónia osádzania a prispôsobovania kmeňa statného ihličnanu sa diala predpoludním za ostrozraku početných divákov. „Dnes tu máme ku kávičke aj živé divadlo, ešteže zaň nevyberajú peniažky,“ žartovali kávičkári na terasách okolitých kaviareň či barov.

Postaviť strom, aby bol bezpečný, nebolo ani zďaleka také jednoduché. Odborných prác sa ujali najšikovnejší chlapi, majstri mnohých remesiel. Ľudia, ktorí prechádzali okolo, sa zastavovali, z bezpečnej vzdialenosti si fotili vianočný strom a poznamenali: „Ešte nikdy sme nezažili stavanie stromčeka pri teplote vzduchu trinásť stupňov Celzia nad nulou. Bude či nebude naozajstná zima?“

Išlo o technicky a manipulačne náročné práce. Pracovníkom Služieb mesta Piešťany (SMP) na vysokozdvižnej plošine už štvrtý rok s ťažkou technikou pomáha stavebná spoločnosť. Tá na Rastislavovej ulici pomocou žeriavu asi dvaapoltonový strom po jeho vypílení zdvihla a naložila na vlečku za traktorom a potom ho na Winterovej ulici žeriav zdvihol a preniesol z vlečky na miesto určenia.

Okrem vianočného stromu krášlia centrum mesta aj menšie stromčeky – ihlany, ktoré dotvárajú zimnú atmosféru Piešťan. Rovnako ako minulý rok aj teraz je pri reštaurácii Centrál obrovský veniec. Záhradníci ho naaranžovali a elektrikári naň pripevnili svetielkujúci nápis: PIEŠŤANY. Zelenými girlandami, vianočnými guľami či zvončekmi je vyzdobený aj Kolonádový most, to všetko svieti spolu s ďalšími vianočnými ozdobami. Na konci novembra vo svojej dielni kontrolovali, opravovali a renovovali to, čo bolo pokazené, majstri elektrikári zo strediska údržby SMP. Postupne sa výzdoba dostáva do ulíc Piešťan nielen v centre, ale aj na sídliskách či v obytných štvrtiach kúpeľného mesta.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel