Najkvalitnejšou strednou školou v Piešťanoch je vraj gymnázium

  • Nezaradené
  • 21. novembra 2018, 15:00

Piešťanské Gymnázium Pierra de Coubertina si podľa hodnotenia INEKO oproti minulému školskému roku svoje postavenie v rebríčku kvality vylepšilo o štyri miesta. V porovnaní s minulým hodnotením sa z dvadsiatej tretej pozície posunulo na súčasnú devätnástu. Podľa INEKO sa tak suverénne stáva najlepšie hodnotenou stredoškolskou vzdelávacou inštitúciou v regióne.


Gymnázium Pierra de Coubertina v Piešťanoch. (Autor: vd)

V rámci Trnavského kraja je piešťanské gymnázium dokonca tretie najlepšie. Predbehli ho len gymnázia v Dunajskej Strede na prvom mieste a na druhej pozícii Gymnázium J. Hollého v Trnave.

INEKO hodnotilo aj stredné odborné školy a Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera sa umiestnila na 75. priečke. Oproti hodnoteniu školského roku 2016/2017 sa škola prepadla o desať pozícií.

Stredná odborná škola záhradnícka na Brezovej ulici si výsledok vylepšila z pozície 210 na 199. miesto v rebríčku kvality.

Stredná priemyselná škola elektrotechnická sídliaca v rovnakom objekte ako záhradnícka si naopak pohoršila a z pozície 216 sa prepadla o desať pozícií dozadu, na miesto v rebríčku 226.

INEKO hodnotilo aj základné školy. V celoslovenskom hodnotení základných škôl najlepšie výsledky dosiahla v Piešťanoch ZŠ Brezová na 70. pozícii. Oproti minulému roku je to pokles o dve priečky. V prvej trojke v rámci Piešťan sa v celoslovenskom rebríčku na 154. pozícii umiestnila cirkevná základná škola. Škola, ktorá zaznamenala pokles v rebríčku kvality o 29 pozícií.

Naopak veľký postup v rebríčku kvality zaznamenala základná škola na Mojmírovej ulici, ktorá poskočila z 270. pozície na súčasnú 213.

INEKO za školský rok 2017/2018 hodnotilo celkovo 672 základných škôl, 173 gymnázií a 356 stredných odborných škôl na Slovensku.

Hodnotenie školy INEKO vypočítava pri základných školách na základe výsledkov celonárodných testov v 5. a 9. ročníku (Testovanie 5, Testovanie 9) a mimoriadnych výsledkov žiakov vo vybraných súťažiach; pri gymnáziách a SOŠ ide o externú časť a písomnú formu internej časti maturít, mimoriadne výsledky žiakov a nezamestnanosť absolventov, pričom mimoriadne výsledky žiakov sú v oboch prípadoch reprezentované objemom finančných prostriedkov pridelených školám na základe dosiahnutých mimoriadnych výsledkov žiakov vo vybraných súťažiach, predmetových olympiádach, medzinárodných projektoch a programoch (výber zostavuje ministerstvo školstva; nie sú zahrnuté platené súťaže organizované súkromnými firmami). Nezamestnanosť absolventov má v hodnotení pri SOŠ vyššiu váhu než v prípade gymnázií, pretože absolventi gymnázií zväčša pokračujú v štúdiu na vysokých školách.

Podľa INEKO školy s najlepšími výsledkami navštevujú žiaci, ktorí dosahujú výborné výsledky v celonárodných testoch, sú úspešní v olympiádach a medzinárodných projektoch a v prípade stredných odborných škôl si po ich skončení ľahko nájdu prácu. Naopak školy s najhoršími výsledkami dosahujú nízku úspešnosť v celonárodných testoch, olympiád ani medzinárodných projektov sa nezúčastňujú a ich absolventi končia často na úradoch práce.

INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava