Dodo Šošoka zanechal odkaz

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. novembra 2018, 14:00

Piešťanský kultúrny kolorit zaznamenal obdobie džezového rozmachu a vysokého výskytu džezových aktivít, ktoré mali svoju príťažlivosť a zanechali aj pre dnešnú dobu odkaz. Na tejto skutočnosti mal významný podiel Dodo Šošoka. V týchto dňoch si pripomíname desiate výročie jeho úmrtia.

Dodo Šošoka s manželkou klaviristu Viktora Zappnera. © archív J. Babiča

Nadšený organizátor, oduševnený bubeník, úprimný priateľ, významná osobnosť slovenskej džezovej scény. Spomienky na jeho džezový klub sú zreteľné aj dnes. Nielen Piešťanci spomínajú na jeho príjemné prostredie. Dodo pozýval špičkových svetových muzikantov a jeho projekty mali širokú odozvu medzi poslucháčmi i džezovými hráčmi.

V roku 1959 zmaturoval na gymnáziu v Komárne. Potom pokračoval v štúdiu na Pedagogickej fakulte v Nitre, kde promoval v roku 1963. Jeho pohrávanie sa s džezom začalo práve tam, keď stretol podobne zapálených mládencov v kapele Stompers. „Mali sme s touto kapelou kontakt, a to viedlo k nášmu prvému stretnutiu s Dodom. Urobili sme si malý festival v Piešťanoch v Napoleonských kúpeľoch. Stompers a piešťanská formácia Gama Club hrali džez solídnej úrovne. Dodo, samozrejme, pokračoval vo svojom prieskume džezového terénu. Celkom rád sa vraciam k časom v Nitre v 60. rokoch, kde sme spolu s Dodom a Tiborom Platznerom vytvorili trio, ktoré vyhralo celoštátnu Súťaž tvorivosti mládeže v džezovej kategórii. Keď som sa mohol vracať z emigrácie naspäť na Slovensko po roku 1989, s radosťou som prijal jeho pozvanie hrať v Bratislave, v Art Jazz Gallery v Piešťanoch alebo podniknúť s ním turné po Slovensku,“ napísal profesor Tasmánskej univerzity, klavirista Viktor Zappner, ktorý kontaminoval džezom svoje okolie všade, kde sa v týchto časoch pohyboval. Najviac v Piešťanoch.

Z tejto doby, žiaľ, nie sú žiadne nahrávky. „Pre slovenský džez bol Dodo jednou z nenahraditeľných osobností a je namieste si to pripomínať. Bez neho by bola scéna podstatne chudobnejšia,“ uviedol Zappner. Dodo sa objavuje aj na Bratislavských jazzových dňoch v rokoch 1979, 1981 a 1982 v rôznych zostavách a na záznamoch, ktoré sú dnes raritou.

Veľmi hustá bola éra jeho aktivít po príchode do Piešťan, kde žil s výtvarníčkou Ivetou Schwarzbacherovou. Otvorili spolu klubový priestor Art Jazz Gallery, kde sa konali pravidelné džezové koncerty a jamsessions. Hneď v úvode nastavil latku parádne vysoko, keď otvárací koncert hral rakúsky džezový saxofonista, skladateľ a pedagóg Harry Sokal.

Dodo pozýval popredných domácich a vynikajúcich zahraničných hudobníkov a ich zoznam je naozaj siahodlhý. „Doteraz neviem pochopiť, ako sa Dodovi podarilo vytvoriť sieť kontaktov po celom svete, ktorá bola zdrojom pre usporiadavanie koncertov. Dodo mal obdivuhodnú úroveň sebavedomia, čo mu umožňovalo púšťať sa do vecí, ktoré by iným ani nenapadli. Keď si pomyslím, koľko príležitostí dal muzikantom zo všetkých kútov sveta, ktorých pozval do Art Jazz Gallery, krúti sa mi z toho hlava,“ pokračoval V. Zappner. Množstvo kontaktov na významných hudobníkov získal počas svojho štúdia na Berklee College Of Music v Bostone.

Z jeho diskografie je významný album Už sa ženiť nebudeme s Ladislavom Gerhardtom, Bratislava Blue s Petrom Cardarellim, Jazz At Philharmonic s Larrym Smithom a prvé slovenské džezové CD – Meditation Jazz Trio Live.

Získal niekoľko významných ocenení, medzi inými americkú Cenu Leo Danihelsa. Slovenský hudobný fond mu udelil Cenu za celoživotné dielo, za propagáciu džezu doma i v zahraničí a za vernosť džezu.

Džezový život v Piešťanoch sa začiatkom tisícročia sľubne rozbiehal. Bolo len otázkou času, kedy sa zrodí adekvátne džezové podujatie. Stalo sa v roku 2005, keď vznikol festival International Jazz Piešťany. Trval do roku 2014 a na jeho fungovaní mala veľký podiel Art Jazz Gallery a Dodove kontakty. Od roku 2009 sa premenoval na Festival Doda Šošoku. „Dodnes mi je ľúto, že sa mi nepodarilo dostať jeho trio v roku 2008 do Austrálie na slávny Wangaratta Jazz Festival. Organizátori držali miesto v programe do poslednej chvíle, zatiaľ čo Dodo statočne bojoval a vzdoroval zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu. Nakoniec sa to všetko, bohužiaľ, zrútilo,“ dodal V. Zappner.

Dodo Šošoka zomrel 21. novembra 2008 v Piešťanoch.

Jano Babič

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava