AŠK PN má za sebou prvý seminár

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. novembra 2018, 10:00

Asociácia športových klubov zorganizovala v pondelok 12. novembra prvý zo série odborných seminárov pod názvom ŠPORT – DIEŤA [cesta k úspechu]. Na seminári sa zúčastnilo viac ako 120 ľudí z rôznych oblastí športu. Prítomní boli tréneri, športoví odborníci, funkcionári a najmä rodičia. Seminár sa začal prednáškami, po ktorých nasledovala diskusia.

S prednáškou vystúpila aj psychologička Silvia Šušorová. © Juraj Mráz

Prvou prednáškou bol príspevok od Jarmily Honzovej, ktorá sa venovala téme ovládania emócií trénera pri výkonoch zverencov v nižších vekových kategóriách. Prezentovala svoj názor na rozdiel medzi výchovou a vzdelávaním a mnoho ďalších aspektov vplývajúcich na psychiku mladého športovca.

Seminár pokračoval prednáškou v podaní Petra Kuračku venovanej pohľadu psychiky a rozvoja športovca. „Je dôležité, ako reaguje tréner v prípade, že športovec nepodáva optimálny výkon, alebo v prípade prehry, respektíve neúspešného výsledku. Práve tieto momenty sú kľúčové pre podporu radosti detí zo športu, ale aj ich vytrvalosti a odolnosti,“ uviedol Kuračka. V rámci svojho príspevku sa tiež bližšie pozrel na komunikáciu trénera a na rôzne spôsoby reagovania pri neúspešnom výkone.

Poslednou prednáškou bol príspevok od Silvie Šušorovej. „Mnohí rodičia vnímajú šport ako dôležitú súčasť života všestranne sa rozvíjajúceho dieťaťa. Chcú deťom dopriať úspech, posilniť ich schopnosť prekonávať neúspech, rozšíriť kruhy kamarátov, aktívne použiť prebytok detskej energie a hravosti. Zároveň sú rodičia neoddeliteľnou súčasťou života detí a mladých ľudí, či sú v športe detí aktívne alebo nie,“ povedala Šušorová.

Najzaujímavejšou časťou seminára bola neformálna diskusia, v ktorej padlo viacero zaujímavých otázok. Na záver všetci konštatovali, že pri rozvoji mladých športovcov je kľúčová spolupráca v trojuholníku dieťa – rodič – tréner. Je veľmi dôležité hľadať prieniky rôznych záujmov tohto trojuholníka, ktoré sú prirodzené a pochopiteľné. Kľúčom k úspechu je komunikácia trénera a zástupcov klubu s rodičmi.

„Pokračovať budeme ďalšími seminármi na rôzne témy. Už v  decembri to bude seminár venovaný fyzioterapii, kompenzačným cvičeniam, predchádzaniu zranení v mladom veku športovca a správnej životospráve doplnenej výživovými doplnkami. Opäť téma veľmi bohatá a veríme, že vás oslovíme so zaujímavými prednáškami. Už čoskoro zverejníme program, dátum a miesto konania seminára,“ priblížil Peter Bohuš z AŠK PN.

AŠK PN

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava