Drahé kampane Piešťancov „neoblbli“, zabrala skromnosť

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. novembra 2018, 14:00

Predvolebnú kampaň i komunálne voľby máme už za sebou. Odznelo množstvo sľubov od kandidátov na primátorov, ale aj poslancov. Niektorí podľa množstva billboardov po meste, ale aj veľkého množstva tlačovín, ktoré ste si našli v poštových schránkach, investovali do svojich kampaní pomerne vysoké čiastky financií. Podľa výsledkov volieb však objem peňazí na predvolebnú kampaň kandidátom na primátora víťazstvo vo voľbách nezabezpečil.

Realizáciu asi päť metrov dlhého výkopu pre budúce inžinierske siete Miloš Tamajka oslávil chlebíčkami a šampanským. (Autor: pror)

Pozrime sa teda na kandidátov na primátora, ktorí sa umiestnili na prvých štyroch pozíciách z pohľadu ich údajov z transparentných účtov a peňazí určených na vedenie predvolebných kampaní. Zoznam sme zoradili v rebríčku od najviac až po najmenej minutých peňazí.

Najväčší objem peňazí si na kampaň vyčlenila Zuzana Svrčeková, a to sumu 12 710 eur, z ktorej jej zostalo 28,51 eur. Svrčeková získala dôveru 897 voličov.

Roman Chudý vložil na svoj transparentný účet 12 500 eur a na kampaň minul 11 873 eur. Hlasy mu dalo 2278 voličov.

Miloš Tamajka podľa údajov na svojom transparentnom účte investoval do svojho opätovného zvolenia 8870 eur. Zostatok na jeho účte činí sumu 61,58 eur. Oslovil len 1316 voličov.

Víťaz volebnej súťaže Peter Jančovič na svoj transparentný účet pre vedenie kampane vložil tisíc eur, získal dôveru 2930 voličov a stal sa primátorom.

A tak čisto kupeckou matematikou vyšiel Svrčekovú vo voľbách jeden hlas niečo málo nad 14 eur, Chudého stál päť eur, Tamajku vyšiel na 6,75 eura a nového primátora Jančoviča stál jeden hlas 34 centov.

Aj na tomto príklade je vidieť, že Piešťanci si nevyberajú svojich zástupcov podľa objemu financií investovaných do politickej reklamy.

Za zmienku stojí fakt, že Jančovič a Tamajka mali oproti Svrčekovej a Chudému výhodu – svoju prácu v samospráve verejne prezentovať celé štyri roky. Jančovič ako poslanec a Tamajka ako prvý muž mesta.

Jančovič sa ukázal najmä ako autor poslaneckých uznesení, ktorých realizácia pomohla mestu získať dotácie na kompostáreň a zberný dvor, ale i uzneseniami v oblasti odpadového hospodárstva, ktoré hneď obratom začali vytvárať v mestskej pokladnici úspory rádovo stovky tisíc eur.

V prípade Tamajku a jeho pôsobenia v samospráve ho najviac charakterizuje jeho záver funkčného obdobia. Bombastické heslá na billboardoch a na veľkoplošných nálepkách na autobusoch o začatí stavby aquaparku nakoniec vyústili do priznania, že investor nemá povolenie na čerpanie geotermálnej vody. Nemá ani projekt a ani rozpočtovú kalkuláciu stavby, teda je reálnemu procesu povoľovania stavby na míle vzdialený.

Tamajka sa tento fakt snažil zakryť drobným ohlásením stavby na výstavbu inžinierskych sieti. A to aj úsmevným čiastkovým riešením, nakoľko prípojkám na elektriku či kanalizáciu stojí v ceste stromoradie, na ktoré sa Tamajkovi nepodarilo vybaviť do začiatku volieb povolenie na výrub. A tak za účasti pozvaných novinárov a hostí väčšinou z radov zamestnancov mestského úradu pri chlebíčkoch a šampanskom zástupca investora spolu s Tamajkom tesne pred voľbami slávnostne ohlásil výkopové práce v úseku dlhom asi päť metrov.

Viacerí kandidáti tiež zaplavili poštové schránky svojimi tlačovinami, ktoré písali o tom, čo spravili či chcú spraviť. No prebehlo aj niekoľko vĺn pozitívnych alebo súperov dehonestujúcich kampaní na sociálnych sieťach. Aj v tomto prípade Jančovič ostal úplne bokom.

V prípade jeho víťazstva je úplne jasné, že v Piešťanoch vo voľbách nezaberajú bombastické heslá alebo ohováračské kampane za veľké peniaze. Stačí sa len správať tak, ako to robil nový piešťanský primátor Peter Jančovič.

Ostáva len dúfať, že v jeho prípade mu funkcia nezmení charakter. Na veľkolepé budovateľské ambície zrejme veľa priestoru minimálne v najbližších dvoch rokoch neostane. Najprv bude musieť skonsolidovať chod radnice tak, aby slúžila obyvateľom mesta, nie iba primátorovi, a tiež navrátiť kolektívny dohľad nad chodom bytového podniku. Urovnať bude musieť škriepky s trnavským primátorom a vrátiť sa v TAVOS-e do riadiacich orgánov vodárenskej spoločnosti tak, ako druhému najväčšiemu akcionárovi prináleží. Bude tiež musieť doriešiť množstvo Tamajkom spôsobených súdnych sporov a dohliadnuť na rozbehnuté stavby, aby ich výsledok po dokončení nebol taký rozpačitý, ako napríklad v prípade nedávno ukončenej rekonštrukcie chodníka na ulici Pod Párovcami.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel