Podvod s predajom firemného auta v bytovom podniku!

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. októbra 2018, 09:00

Chcete auto s viac ako 70-percentnou zľavou oproti jeho bežnej cene? Nič nemožné v Piešťanoch. Stačí si ho kúpiť od mestskej eseročky Bytový podnik Piešťany. Alebo je to celé inak a ide len o neokrôchaný podvod a exemplárnu ukážku toho, ako arogantne sa v kúpeľnom meste narába s verejným majetkom od čias, čo do primátorského kresla zasadol Miloš Tamajka?

Vozidlo na fotografii užíva Pavol Vermeš a VIN číslo pod jeho čelným sklom je totožné s VIN číslom z technického preukazu, keď Škoda Octavia patrila bytovému podniku. © unk

Len prednedávnom prostredníctvom spravodajského portálu TV Piešťany prenikla na verejnosť informácia, že služobné auto, dieselovú Škodu Octavia v plnej výbave, za nákupnú cenu približne 30-tisíc eur predal bytový podnik (BP) po desiatich rokoch jej užívania za 1500 eur. Pritom len letmým pohľadom na internetové portály zaoberajúce sa sprostredkovaním predaja ojazdených áut zistíte, že autá tejto značky s rovnakým rokom výroby, obdobného opotrebovania a totožnej výbavy sa predávajú za cenu od päť do sedemtisíc eur.

Kde prišli v mestskej eseročke na to, že ich „oktávka“ má hodnotu len zhruba na úrovni 30 percent bežnej ceny? Aký úradný odhadca určil túto sumu? Z verejne dostupných informácií nič nezistíte, pretože celý biznis prebehol v utajenom režime.

To však nie je najzarážajúcejšia informácia. Celý kšeft s autom sa odohral v dobe, keď konateľom BP bol radničný právnik a súčasný kandidát na primátora Pavol Vermeš. Vermeš ako konateľ podpisujúci predaj Octavie v plnej výbave z mestskej firmy za 1500 eur sa nakoniec aj užívateľom tohto auta stal. A podľa všetkého aj jeho majiteľom.

Vo chvíli, keď táto informácia prenikla na verejnosť, Vermeš sa prostredníctvom internetového spravodajského portálu ohradil, že podobnosť Octavie z BP s autom, ktoré v súčasnosti používa, je čisto náhodná a on vraj používa úplne iné auto, ako mal BP.

Následne však bol Vermeš usvedčený z klamstva, pretože identifikačné číslo, takzvaný VIN kód, umiestnené v rámiku na spodnej strane za čelným sklom Octavie, na ktorej sa v súčasnosti vyváža, je totožné s VIN číslom z technického preukazu Octavie, ktorá bola ešte prednedávnom v majetku mestskej eseročky. A v takomto prípade je už náhoda nemožná.

Miloš Tamajka tohto kontroverzného vykladača zákona o obecnom zriadení dosadil do čela BP na konci roka 2016. Stalo sa tak počas vianočného obdobia, keď namiesto 21-členného mestského zastupiteľstva začal Tamajka za valné zhromaždenie eseročky považovať sám seba.

Vermeš bol takmer samovládcom BP len počas jediného roku. Za ten čas však stihol prešustrovať viac ako 40-tisíc eur z verejných prostriedkov na nezmyselné hľadanie špionážnych „ploštíc“ v BP.

Zreorganizoval BP tak, aby pracovníci s licenciami a skúškami na prevádzkovanie tepelného hospodárstva museli z mestskej firmy odísť. Tým BP stratil v tejto činnosti odbornú spôsobilosť.

Následne Vermeš celé tepelné hospodárstvo odovzdal privátnej firme z Trnavy a tej teraz mestská eseročka platí ročne 50-tisíc eur za službu, ktorú robili predtým kmeňoví zamestnanci.

A tak predaj auta mestskej eseročky samému sebe so 70-percentnou zľavou je už len špičkou ľadovca toho, čo stihol Vermeš s mestským majetkom povystrájať. Zodpovednosť za to však nepadá len na jeho hlavu. Je nemožné si predstaviť, že by o tom, čo sa v mestskej eseročke udialo, primátor nič nevedel.

Na prvom mestskom zastupiteľstve v roku 2017, keď sa prevalili Tamajkove čistky v BP, ako aj to, že z valného zhromaždenia vypoklonkoval poslancov, vystúpil k téme Remo Cicutto: „Doteraz si sa, pán primátor, o zodpovednosť za bytový podnik mohol deliť s nami všetkými. Ty si sa sám rozhodol, že si túto zodpovednosť berieš len na seba. Je to tvoje rozhodnutie.“

Na podnet poslankyne Ivety Babičovej však konal aj okresný prokurátor. Ten síce skonštatoval, že pri nakladaní s mestským majetkom, ktorým je BP, má hlavné slovo mestské zastupiteľstvo a primátor koná v rozpore zo zákonom, avšak prokurátorovým konštatovaním nezákonnosti sa všetko okolo BP v oblasti trestno-právnej zodpovednosti aj skončilo.

Zdá sa, že Tamajka i Vermeš sú po ich prípadnom zvolení odhodlaní naďalej pokračovať v tom, čo sa za posledné štyri roky na radnici odohráva.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín