Nestor Polívka opäť v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Výstavy
  • 24. októbra 2018, 14:00

Všetci sme svedkami neopakovateľnej udalosti, keď oslavujeme storočnicu vzniku Československej republiky. V oboch krajinách sa celý tento rok nesie v znamení mnohých s tým súvisiacich podujatí. V Piešťanoch môžeme vidieť výstavu s názvom Prvá/První republika II., ktorú v Dome umenia otvorili už začiatkom októbra, no minulý piatok do galérie zavítali vystavujúci umelci i kurátori a povedali o nej aj čosi viac. A keďže výstava je súčasťou festivalu Piešťanské rendezvous, prišiel i jeho nestor Bolek Polívka.

Bolek Polívka prišiel na stretnutie s umelcami s celou rodinou. (Autor: am)

Grafici, maliari a sochári zapožičali rôzne umelecké diela, ktoré návštevníci Domu umenia môžu obdivovať od 2. októbra do 2. decembra, teda počas trvania jubilejného festivalu Piešťanské rendezvous.

Za 20 rokov sa z päťdňového podujatia stalo festivalové dianie, ktoré má niekoľko sekcií. „Základná línia zostala, teda festival tvoria českí, slovenskí a moravskí umelci. Pridalo sa však výtvarné, filmové či tanečné umenie. Vždy sme sa snažili oslovovať všetky vekové kategórie divákov. Skutočne z tých sekcií dodnes pripravujeme podujatia pre deti, mladých, dospelých. Je kúzelné napríklad sledovať najmenších, ako vnímajú českých bábkarov a počúvajú ich jazyk,“ uviedla riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Podľa nej týmto festivalom ukazujeme, že Česi, Slováci a Moravania majú jednu obrovskú výhodu, že nepotrebujú tlmočenie, spája ich mnoho rokov súžitia. „A aj o tom je druhé pokračovanie výstavy První/Prvá republika,“ skonštatovala riaditeľka.

Prvá výstava s obdobným názvom a tematikou sa uskutočnila na jar. „Dom umenia v spolupráci so Združením grafikov Slovenska a Galériou La Femme v Prahe pripravil už v máji veľkoryso koncipovanú výstavu První/Prvá republika – Všetky krásy sveta. Názov vznikol podľa zbierky poviedok básnika Jaroslava Seiferta, prvého a jediného nositeľa Nobelovej ceny za literatúru v Československu,“ prezradila kurátorka Zora Petrášová.

Tú aktuálnu, podľa jej slov oveľa komornejšiu výstavu však môžeme vnímať nielen ako reakciu na historické udalosti. „Chceme si zároveň pripomenúť aj 20. výročie Piešťanského rendezvous, ktoré je spojené s menom majstra Bolka Polívku. Preto sme sa pri koncipovaní tejto výstavy rozhodli osloviť umelcov, ktorých s týmto umelcom spája priateľstvo či práca,“ uviedla Z. Petrášová.

Bolek Polívka je nestorom tohto festivalu. „Je to človek, ktorý nás sprevádzal uplynulými rokmi, tešil svojou prítomnosťou, umením. Majster Bolek Polívka nevynechal ani jeden ročník,“ skonštatovala E. Bjeloševičová.

Za 20 rokov sa mnohé zmenilo, mnohí dozreli, hercovi sa narodili tri deti. Spolu s B. Polívkom a jeho partnerkou prišli do Piešťan a počas stretnutia v galérii sa celá päťčlenná rodina postavila pred návštevníkov. Po skončení slávnostnej časti sa herec neváhal s fanúšikmi aj odfotiť či venovať im autogram.

Zľahka si zaspomínal na začiatky festivalu, keď riaditeľke Domu umenia skrsla v hlave myšlienka, vďaka ktorej sa stal nestorom podujatia. „Bol som takým uchom, zelenáčom, keď som tu hral po prvý raz, a teraz už som nestorom. Mám rád túto tradíciu, že každú jeseň, keď žltne lístie a padá zo stromov, prichádzame do Piešťan. Baví nás to tu, vždy to bolo zaujímavé a pekné, máme tu veľa priateľov, s ktorými sa radi vídame. Je to radostná tradícia,“ povedal B. Polívka. A nechystá sa ju ukončiť, nestorom bude i naďalej. Že či ďalších 20 rokov? Vraj „nejmíň“…

Alexandra Mathiasová

 

Molièrov Lakomec zaplnil hľadisko

V piatok 19. októbra si diváci v Dome umenia Piešťany užili aj veľa smiechu. Na pódium vystúpili herci Mestského divadla Brno, ktorí odohrali Molièrovu komédiu Lakomec. V hlavnej úlohe sa predstavil Bolek Polívka.

Jedno z najslávnejších diel popredného dramatika francúzskeho klasicizmu J. B. Molièra baví divadelné obecenstvo už takmer tri a pol storočia. Bravúrnym spôsobom predvádza, čo všetko môže privodiť chorobná posadnutosť peniazmi či náruživá závislosť od mamony. Keď ide o peniaze, neplatia žiadne pravidlá slušnosti či úcty detí k rodičom a rodičov k deťom.

Vdovec, úžerník Harpagon, zasvätil život chamtivosti. Lakomosť je u neho vášeň, ktorou obmedzuje svoje deti – syna Kleanta a dcéru Elišku, o služobníctve ani nehovoriac. Vie peniaze hromadiť tvrdou úžerou i sebaodriekaním. Jeho deti síce nič nevedia, ale chcú život žiť a užívať, pokiaľ možno s natiahnutou dlaňou. Harpagonova posadnutosť zlatom v nich vzbudzuje nenávisť a posmech – emócie o to silnejšie, o čo viac v mene chamtivosti otec manipuluje s ich osudmi. Elišku sa chystá vydať za starnúceho boháča, hoci jeho dcéra miluje mladého Valéra. Kleanta chce oženiť s bohatou vdovou bez ohľadu na to, že syn je zamilovaný do mladučkej Mariany zo susedstva. Na sobáš s Marianou totiž pomýšľa on sám.

Lakomec je výpoveďou o stave ľudského ducha a súčasne ponúka skvelú zábavu. „Túto hru hráme celkom krátko, máme za sebou asi 60 repríz. Je to taká moliérovská komédia, chytrá, rýchla, krásna,“ povedal majster humoru B. Polívka, ktorý sa predstavil v hlavnej úlohe Harpagona. Diváci sa aj vďaka jeho hereckému umeniu mnohokrát schuti zasmiali. „Publikum už vie, čo od nás môže čakať. Pomáha nám, aby vystupovanie bolo pre nás príjemné. Potom sa veľmi dobre hrá,“ skonštatoval na záver B. Polívka.

(ts/am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava