Hudobný tip: GZA – Liquid Swords (1995)

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 1. októbra 2018, 20:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Geffen, MCA

Americký repový kolektív Wu-Tang Clan je špecifický tým, že po albume Enter The Wu Tang každý z jeho členov pokračoval sólovou dráhou, ktorá nezaostávala za kvalitami kolektívnej práce. Namiesto štiepenia jednotného talentu akoby sme sa dočkali jeho násobenia. A najlepšou nahrávkou sólových dráh je album rapera GZA – Liquid Swords.

V poradí druhá sólovka GZA priamo pokračuje v rozvíjaní mytológie započatej kolektívnym debutom. Atmosféru budujú béčkovo dramatizujúce sample zo starých kung-fu filmov a produkčný rukopis ďalšieho z členov Wu-Tang Clanu, GZA. Boom-bapové beaty zahusťuje temnými loopmi a pracuje s hypnotickou repetitívnosťou. Tým sa buduje zvuková imitácia krajiny spájajúca časti Brooklynu, odkiaľ interpreti pochádzajú, s fikčnými svetmi kung-fu kinematografie, predstavujúcej jeden z najdôležitejších inšpiračných zdrojov. Liquid Swords je opakovanou ukážkou ohromnej sily daného konceptu.

Okrem dvojice GZA a RZA sa na albume objavujú, podobne ako aj na ostatných sólových dráhach, členovia Wu-Tang Clanu – raperi Ol‘ Dirty Bastard, Ghostface Killah, Killah Priest alebo Method Man. Sólovosť je akoby formalitou. Sila Wu-Tangu ako celku nie je len náplňou filmových samplov, ale aj leitmotívom celej nahrávky.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava