Doménou Leteckých dní v Piešťanoch bude história

Obnovenie leteckých dní na piešťanskom nebi prišiel v stredu 6. septembra na letisko v Piešťanoch oznámiť riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa v sprievode trnavského župana Jozefa Viskupiča a predsedníčka predstavenstva letiskovej spoločnosti Anny Miernej.

letisko letecke dni piestany
Obnovenie leteckých dní na piešťanskom nebi prišiel do Piešťan spolu s H. Štoksom (vpravo) oznámiť aj trnavský župan J. Viskupič a predsedníčka predstavenstva letiskovej spoločnosti A. Mierna. (Autor: pror)

Hubert Štoksa ako zástupca hlavného organizátora je zároveň riaditeľom Medzinárodných leteckých dní SIAF na Sliači. O prinavrátenie SIAFu do Piešťan, ako nám potvrdil H. Štoksa, však nejde. SIAF i naďalej ostáva na Sliači so svojím nosným programom zameraným na ukážky súčasného bojového letectva. V Piešťanoch by sa mali hlavne predstaviť letecké legendy a letecké dni plánované na 4. a  5. mája budúceho roku sa ponesú v znamení pripomienky storočnice úmrtia M. R. Štefánika.

„V rámci tohto jubilea sa uskutočnia veľké oslavy na Bradle, ktorých súčasťou budú aj prelety lietadiel. Súbežne však bude prebiehať aj letecká show na piešťanskom nebi,“ vysvetlil H. Štoksa.

Obnovená tradícia Leteckých dní v Piešťanoch má tiež pokračovať v rôznych historických námetoch.  Ako H. Štoksa prezradil, v ďalšom roku pri ich pokračovaní by témou mohlo byť výročie oslobodenia Slovenska počas II. svetovej vojny či samotné ukončenie doteraz najväčšieho svetového konfliktu.

V máji budúceho roku by sa tak okrem súčasného vojenského letectva mohli predstaviť najmä okrídlené legendárne stroje ako napríklad Lockheed L-10 Electra, na ktorej lietal Tomáš Baťa, britská stíhačka Spitfire z obdobia druhej svetovej vojny či jej súputník – americká vrtuľová stíhačka P-51 Mustang.

Podľa slov H. Štoksu je Slovenská letecká agentúra držiteľom aj licencií pre organizovanie leteckých pretekov ako Red Bull Air Race či nočných leteckých show. „To všetko je však len vo fáze plánovania a príprav. Môžem však prisľúbiť, že nejde o nejaký druhoradý klon SIAFU ale o plnohodnotnú leteckú show,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej Leteckej agentúry.

Spoluorganizátorom Leteckých dní v Piešťanoch na rozdiel od SIAFu nebude armáda, ale Trnavský samosprávny kraj. „Armáda je však pre nás dôležitý partner. Bez nich by sa to v podstate ani nedalo zorganizovať,“ dodal na záver H. Štoksa.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín