Hudobný tip: Gorillaz – Now Now (2018)

  • Nezaradené
  • 26. augusta 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Warner Bros.

Osobne som vždy prechovával averziu a trochu podráždený postoj k masovo populárnemu uchopeniu trip-hopu v tvorbe Gorillaz. A tento môj postoj sa nakoniec ukázal ako prínosný, keďže ešte viac umocnil nadšenie z ich tohtoročného albumu Now Now. Gorillaz priniesli veľmi osobný a minimalistický album.

Kývanie sa do prirodzene chytľavých rytmov so sebou prináša silno introspektívne momenty v doteraz azda najlepších textoch, aké sme u Gorillaz počuli. Now Now sa dá čítať ako forma hudobného road-movie, albumu-cesty, bez toho, aby sa metaforickosť tejto cesty zasekávala v klišé alebo patetickosti. To dokazujú najmä skladby Hollywood, Idaho, Kansas alebo Lake Zurich, ktoré fungujú ako zastávky na dlhej, vyčerpávajúcej ceste. Spevák a gitarista Damon Albarn tu vystupuje ako senzitívny, vnímavý lyrický subjekt, reflektujúci témy samoty, neistoty, vzdialenosti… úsporné texty sa zľahka nesú na prúde elektronickej hudby, neponúkajúcej jasné emočné indície a jednosmerné vedenie poslucháča.

Na Now Now akoby bolo všetko rozostrené, nedopovedané, pohybujúce sa na neustálom vnútornom rázcestí. A preto je vydanie sa na cestu s novými Gorillaz také intenzívne. Záver bude rovnako osobný ako začiatok: Pri Gorillaz som mal vždy pocit nenaplnenia ich tvorivého potenciálu. Pri Now Now sa situácia úplne mení. Priniesli zatiaľ najcitlivejší popový album roka.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel