Dve publikácie pre štúdium i ako darček

  • Nezaradené
  • 26. augusta 2018, 10:00

Nielen odbornej verejnosti z radov archeológov, historikov, numizmatikov či archivárov je určená dvojzväzková publikácia Starý kláštor – výskum gotického kostola v Piešťanoch. Svoje miesto si nájde tiež v knižnici záujemcov o stredovekú históriu Slovenska a aj širšej verejnosti.

Knihy sú len malou časťou z bohatej publikačnej činnosti múzea. © archív Balneologického múzea

Publikáciu v rokoch 2012 a 2017 vydalo Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch a okrem bohatej obrazovej prílohy v nej nájdete napríklad kresby hrobov, nálezov či architektúry. „Cieľom prvého zväzku je prezentovať výsledky archeologického výskumu významnej stredovekej lokality – pozostatkov gotického kostola zo 14. storočia a výskumu prikostolného cintorína, na ktorom sa pochovávalo od 11. do konca 17. storočia,“ uviedol riaditeľ múzea a jeden z autorov Vladimír Krupa.

Kapitoly sú venované stredovekej histórii Piešťan, problematike Starého kláštora v archívnych dokumentoch a histórii bádania lokality. „Najobsiahlejšiu časť knihy tvoria výsledky archeologického výskumu Starého kláštora v rokoch 1991-1994 a 2004, je tu aj podrobný popis nálezových situácií, jednotlivých hrobov a nálezov, spôsob uloženia zomrelých a orientácia. V závere sa kniha zaoberá rozborom nálezov,“ priblížil obsah prvého zväzku V. Krupa.

Spoluautorom druhého zväzku je významný slovenský numizmatik Ján Hunka, ktorý v dvoch kapitolách približuje numizmatické nálezy z lokality. Tie rovnako nájdete v knihe aj v podobe fotodokumentácie či kresieb. Okrem mincí sa publikácia bližšie pozerá na samotnú stavbu kláštora. Geologické zhodnotenie použitých stavebných materiálov napísala Ľudmila Illášová, architektonickú

výzdobu stavby spracoval významný slovenský pamiatkar Štefan Oriško. O pochovaných ľuďoch sa viac dozviete z antropologického rozboru kostrových nálezov, ktorý spracovali M. Vondráková a B. Kolena.

(gak)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila