Na niektorých podnikateľov platí až novinárske vyšetrovanie

  • Nezaradené
  • 24. augusta 2018, 10:00

V dnešnej dobe je už možné stretnúť sa s kadejakými praktikami. Väčšina ľudí sa snaží vyhnúť plateniu daní či poplatkov. Rovnaké praktiky mal aj istý penzión v centre Piešťan, o ktorom stále domáci nevedia, čo si majú myslieť.

(Autor: dan)

Upozornil naň nielen hluk a neporiadok v okolí, ale tiež množstvo cudzincov v ňom ubytovaných. Na podnet občanov sme začali vyzvedať, čo je to za ubytovacie zariadenie. Penzión pod Vežou, ako sa nám podarilo zistiť, zmenil majiteľa. Pôvodný ho nechal pred pár rokmi zrekonštruovať. Väčšinou zíval prázdnotou, občas tam ubytovali arabských hostí alebo prichýlili zabávajúcich sa Rómov.

Pred pár mesiacmi sa však začali okolo penziónu potulovať opálenejší ľudia južanského typu. Z okien do noci revali balkánske melódie a intenzita odpadkov v okolí penziónu sa zvýšila. Na budove sa objavil aj reklamný smog, ktorý bije do očí už

z Krajinského mosta a nepridá na celkovom dojme. Bilbordy a reklamné plachty majú dať okoliu na známosť, že v penzióne sídli agentúra dočasného zamestnávania, ktorá v piatich jazykoch na oknách penziónu hľadá ďalších robotníkov. Takisto súkromné parkovisko o dom ďalej je plné áut s rovnakou potlačou – Agentúra Less Work.

Na nezvyčajný ruch sa susedia začali sťažovať. Keďže poskytovanie ubytovania je legálne podnikanie, zaujímali sme sa, či je taktiež mestu a jeho obyvateľom kompenzované. Zvyčajne sa to rieši platením dane z ubytovania. Na naše počudovanie však spomínaný penzión za svojich hostí mestu neplatil nič. Keď sme sa príslušnej referentky na mestskom úrade spýtali prečo, sklesnuto odpovedala, že si nevie dať rady – firma si nepreberá poštu.

Aj vám sa to zdá pritiahnuté za vlasy? Mesto má predsa páky na to, aby takéhoto podnikateľa „spacifikovalo“. A tak sme zisťovali na právnom oddelení mesta, či začali o dane bojovať. Dostali sme len odpoveď od šéfa právneho oddelenia Pavla Vermeša, že o peniaze sa usilujú postúpením podnetu na políciu.

Ako sme však už spomenuli v úvode, penzión zmenil majiteľa a príslušná referentka poštu posielala na adresu pôvodného vlastníka. Smutné je, že ani nový majiteľ „nevedel“, že daň z ubytovania sa musí platiť, a tak mesto nedostávalo roky peniaze ani od jedného, ani od druhého. Nečudo, jednoducho je to vizitka personálneho obsadenia úradu.

O vyjadrenie, prečo za svojich ubytovaných robotníkov agentúra neplatí, sme požiadali aj firmu Less Work. Jej zástupca Ján Prosňanský na otázku platenia dane z ubytovania najskôr odmietol odpovedať, vraj sa musí poradiť vo firme. Potom však zmenil rétoriku a povedal: „Platíme všetko, čo máme, a všetko máme v úplnom poriadku. Ak máte ďalšie otázky ohľadne tejto témy, posuniem vám číslo na nášho právnika,“ znela jednoznačná odpoveď.

Súhlasíme, keďže od začiatku nášho „vyšetrovania“ sa ľady už pohli. Dotknutá firma si začala konečne preberať poštu, medzi ňou aj výzvu zaslanú z mestského úradu. Dúfajme, že si agentúra svoje podlžnosti vyrovná a my už nebudeme musieť písať o žiadnom podnikateľovi, ktorý miestne dane ignoruje.

(dan)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav