Poznáte augustové liečivky?

  • Nezaradené
  • 19. augusta 2018, 14:00

V dovolenkovom období nás to akosi celkovo viac ťahá do prírody. Okrem využitia prirodzeného chládku môžete návštevu lesa spojiť s užitočným zberom byliniek. Ktoré to napríklad sú?

Vratič obyčajný odpudí akýkoľvek dotieravý hmyz a vo váze vyzdobí interiér.

Mäta dlholistá

Krásne vonia po mentole a používa sa hlavne pri žalúdočnej nevoľnosti a na podráždený žlčník, mentol uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Najčastejšie sa z nej pripravuje čaj, ale počas leta ju môžete využiť spolu s medovkou a citrónom aj do osviežujúcich nápojov.

Vratič obyčajný

Aj keď ide o ľahko jedovatú rastlinu, listy a kvety je možné účinne využiť zvonka. Vôňou síce neočarí, no odpudí akýkoľvek dotieravý hmyz a vo váze vyzdobí interiér. Vratič sa odporúča umiestňovať aj do psích pelechov, odkiaľ odoženie kliešte a blchy. Prášok zo sušených kvetov sa dá využiť na vši vo vlasoch. Pre antiseptické účinky kúpeľ lieči zapálené rany alebo reumatizmus. Vnútorne sa pre toxicitu neodporúča, ale v malom množstve neuškodí a spoľahlivo hubí akékoľvek parazity.

Palina obyčajná

Výskyt i účinok je veľmi podobný ako u vratiča. Mladé vrcholky bylín pôsobia na parazity aj v domácnosti na blchy a kliešte a iný letný hmyz. Vnútorne sa užívajú pri tráviacich problémoch a poruchách funkcie žlčníka. Palina je súčasťou alkoholického nápoja absinth.

Rebríček obyčajný

Kvety a vňať pôsobia na kŕče a na čistenie krvi, zastavujú krvácanie, preto sa hodia ako liek proti paradentóze, ale aj na silnú menštruáciu. Je močopudný, zlepšuje trávenie a látkovú výmenu, čo môže spôsobiť úbytok váhy, pritom ale zvyšuje chuť do jedla a zároveň tvorbu žlče, stará sa o pravidelnú stolicu. Je protizápalový, zvonka sa používa pri hemoroidoch, na dezinfekciu rán a pri zápaloch v dutine ústnej.

Repík lekársky

Pre sťahujúce účinky sú listy a vňať vhodné pri krvácaní a na všetky zápalové ochorenia v ústach, krku či hrtane. Je vraj schopný spomaliť všetky typy rakoviny okrem leukémie. Upravuje trávenie, priaznivo ovplyvňuje ochorenia obličiek i mechúra. Lieči kožné rany, vredy či ekzémy.

Všetky uvedené a mnohé iné bylinky či už v sušenej podobe vo forme čajovín alebo vo forme tinktúr si môžete zakúpiť v obchodíku Dobrotéka.

Nálepkova 28, Piešťany (staré trhovisko)

tel.: 0950/44 66 06

FB/IG/www: dobroteka.sk

e-mail: dobroteka@dobroteka.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel