Cestou do Prahy sa vyzbrojte trpezlivosťou, diaľnica je rozkopaná, kolóny vytvárajú tri lieviky

  • Cestovanie
  • 18. augusta 2018, 16:00

Výlet do českej metropoly autom? Počítajte s tým, že podľa navigácie zhruba štvorhodinová cesta sa vám môže predĺžiť aj o viac ako dvojnásobok. Českí cestári totiž rozbehli mohutnú rekonštrukciu tamojšej diaľničnej spojnice medzi Brnom a Prahou. Na ceste vás tak čaká množstvo rozkopávok, rýchlostných obmedzení a hlavne desiatky minút strávených v nehýbajúcich sa kolónach.

Stotridsiatka na diaľnici z Brna do Prahy je len teoretický údaj v navigácii, väčšinu cesty totiž strávite jazdou krokom v kolóne. (Autor: pror)

V úvode augusta sme sa vybrali na týždňovú návštevu Prahy. A keďže sme počas svojho pobytu chceli ostať mobilní, zvolili sme si cestu autom. V zásade tak máte z Piešťan dve možnosti, akým smerom sa na cestu vybrať. Jedna alternatíva je diaľnicou na Bratislavu a odtiaľ diaľničným spojením cez Brno do Prahy. Druhá alternatíva je ísť na Vrbové, odtiaľ cez Prašník a Záhorie do Holíča a na českej strane do Hodonína. Na Brno smeruje vynikajúca cesta a zároveň sa na okraji moravskej metropoly dve alternatívy trás stretnú. Obe trasy sú časovo rovnaké, avšak tá cez Záhorie je asi o sto kilometrov kratšia.

Brno je však aj začiatok problémov pri cestovaní po českých diaľniciach. Tie sa takmer na všetkých úsekoch miestni diaľničiari rozhodli rekonštruovať. A tak hneď za známym motorestom Deväť krížov vás čaká zaradenie sa do kolóny. Nepomohlo nám ani to, že sme sa na cestu vybrali v sobotu dopoludnia, keď malo byť na cestách minimum kamiónov a aj automobilová doprava je v tomto čase o čosi redšia. Po zhruba dvoch hodinách jazdy krokom, prípadne i státím na desiatky minút, sme sa konečne dopracovali k miestu zúženia diaľnice z troch pruhov na jediný! A za ním sme sa v prehnanom optimizme opäť rozbehli rýchlosťou blížiacou sa k povolenej stotridsiatke.

Akoby osvietenou predvídavosťou sme však pri prvom motoreste pri ceste zastavili a chvíľu pauzy využili na občerstvenie, návštevu toaliet a krátky pochyb na rozprúdenie krvi v stuhnutých končatinách.

Po pár kilometroch jazdy nás totiž čakal rovnaký scenár a opäť nekonečné minúty strávené plazením sa či státím v kolóne. A takto sa to opakovalo na ceste do českej metropoly ešte niekoľkokrát. A tak cesta z Brna do Prahy podľa údajov z navigácie, ktorá mala trvať zhruba dve hodiny, nám trvala rovných päť hodín.

Náhradná alternatíva nie je. Rovnako ako diaľnica Brno – Praha je v rekonštrukcii diaľnica Hradec Králové – Praha, ale aj Plzeň – Praha. Jediný bezproblémový výjazd či príjazd do Prahy, čo sme počas pobytu zaznamenali, je trasa na Karlove Vary. To však výletníkom z Piešťan nijako nepomôže, lebo prísť do Prahy od západu by chcelo poriadnu zachádzku cez Poľsko či Rakúsko a Nemecko.

Ak sa teda v súčasnosti niekto na cestu po českých diaľniciach vyberie, dôležitý je najmä perfektný technický stav automobilu. Popri ceste sme registrovali množstvo áut starších ročníkov aj renomovaných značiek, ktoré hodiny trvajúce sa posúvanie krokom pri vonkajších teplotách nad tridsať stupňov jednoducho nevydržali.

Ak cestujú s vami malé deti, treba rátať s tým, že pri uviaznutí v kolóne potrebujete pre ne množstvo tekutín, niečo na zjedenie, ale i prebavenie. Hodí sa aj klimatizácia v aute, lebo ak je vonkajšia teplota vzduchu 35 °C a teplota vozovky 45 °C, pri státí uprostred diaľnice otvorené okná s vnútornou teplotou v aute absolútne nič nespravia.

Keď ste teda už po dlhých hodinách do Prahy konečne dorazili a zvolili ubytovanie ako my, na jej periférii, tak pri výletoch do centra mesta máme tiež zopár odporúčaní. Mestské časti Praha 1 až 4, čo je najatraktívnejšie centrum metropoly, majú parkovacie miesta vyznačené ako modré zóny. Ohraničené sú modrými pásmi a parkovanie v nich v žiadnom prípade neriskujte. Ako nám prezradili miestni, státie v týchto zónach je čosi ako rezidentské parkovanie viažuce sa k miestu zamestnania či bydliska a parkovacie povolenie sa kupuje na príslušnom magistráte. Slovenská poznávacia značka auta zaparkovaného v modrej zóne tak na čo i len letmý pohľad upúta každého policajta.

Autom jazdiť po Prahe neskúšajte, využite služby metra.

Nám sa preto aj na základe odporúčania znalcov miestnych pomerov ako vstupná brána do matičky Prahy osvedčila stanica metra Opatov. Pri vkladaní do navigácie či hľadaní na mape hľadajte ulice Chilská či Opatovská. Výhoda tohto vstupu do Prahy spočíva vo veľmi krátkom prístupe z diaľnice od Brna, ale aj v množstve bezproblémových, dokonca aj bezplatných parkovacích miest v okolí stanice metra.

Nuž a pražské metro je povestné bezproblémovým spojením tých najatraktívnejších častí mesta. Pozor len na druh lístka, ktorý si môžete zakúpiť v predajných automatoch na každej stanici. Sú časovo delené, a tak, ak doslova necestujete len pár staníc metrom, krátkodobému lístku na 30 minút za 24 korún sa vyhnite. Celodenný za 110 korún je zbytočný, ak sa nemienite celý deň voziť metrom. Nám sa osvedčili základné cestovné lístky na cestovanie metrom na dobu 90 minút za 32 korún.

Z Opatova červenou trasou metra „C“ na prestupnú stanicu trasy „A“ Můstek trvá jazda asi 25 minút. Po prestupe sme pokračovali zelenou trasou metra „A“. Nasledujúcimi zastávkami metra na tejto trase sú Staromestská, Malostranská či Hradčanská. Všetky tri stanice sú priamo v historickom srdci Prahy. Odtiaľ máte na dosah pešo Hradčany, Petřín, Karlov most, Staromestské či Václavské námestie.

Snaha dostať sa do týchto lokalít vlastným autom prináša problémy v podobe hustej dopravy, ale hlavne ak nie ste hosťom niektorých hotelov v centre, s vlastným parkovaním je takmer nemožné v týchto lokalitách zaparkovať bez hrozby pokuty. A vlastne prečo to riskovať, keď pre nás Slovákov je v podstate i to metro turistická atrakcia.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava