Ak sa politik obhajuje, neraz mu je dobrá lož či zavádzanie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. augusta 2018, 09:00

Blížia sa voľby a piešťanskí politici nemajú hanbu klamať a zavádzať verejnosť. Najokatejší príklad v súčasnosti dávajú najmä šéf politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany Tomáš Hudcovič a ním dosadený predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Peter Tremboš. Ako nástroj si na to zvolili článok na Hudcovičovom spravodajskom webe s názvom „Piešťany prijali vlani rekordný počet návštevníkov“.

Piešťany v minulom roku zaznamenali aj pokles návštevníkov z arabských krajín. (Autor: pror)

Štatistiky sú podľa viacerých tvrdení poriadnym „huncútstvom“. A tak sumár presných čísiel sa dá často interpretovať nepresne, ba až podvodne. Dôkazom je i spomínaný článok, ktorého spoluautorom je Peter Tremboš. Ten sa snaží verejnosť presvedčiť, že aj vďaka zoskupeniu Spoločne pre Piešťany (SpP)je návštevnosť Piešťan v minulom roku rekordná. Pritom realita je opačná!

Ako tie pozitívne čísla Trembošovi vlastne vyšli? Nuž úplne jednoduchou manipuláciou čísiel a faktov. Ale najmä, ako sa hovorí, spočítaním hrušiek s jablkami.

Tremboš vo svojich vysvetleniach porovnáva čísla návštevnosti z obdobia 2012 a 2017. Pritom pravda je len v tom, že po ťažkých časoch celosvetovej hospodárskej krízy si návštevníci do Piešťan opäť cestu začali nachádzať v roku 2014, keď kúpeľné mesto zaznamenalo 93 412 turistov. Rok predtým to bolo 88 846 návštevníkov a v roku 2012 iba 86 828 turistov. Ale obdobný vývoj bol zaznamenaný vo všetkých slovenských turistických destináciách.

Zvyšovanie počtu návštevníkov podľa materiálu, ktorý Tremboš v úvode tohto roka pre ministerstvo hospodárstva spracoval, dosiahlo svoj vrchol v roku 2016, keď si do kúpeľného mesta našlo cestu 117 854 návštevníkov. Už ďalší rok však nastal pokles návštevnosti na úroveň 114 733 návštevníkov Piešťan, pričom v ostatných slovenských turistických destináciách naďalej pokračoval výrazný nárast návštevnosti. Dokazujú to dáta ministerstva hospodárstva za rok 2017. Tento fakt sa pokúša politický nominant SpP vo vedení Rezortu Piešťany (Rezort) zakryť a vo svojom článku na tieto údaje účelovo pozabudol.

Podklady o návštevnosti Piešťan v roku 2017, ktoré Tremboš zaslal v úvode roka na ministerstvo hospodárstva, nesedia s tým, čo tvrdí v článku na webe Hudcoviča.

Potom je samozrejmé, že pri porovnávaní iba rokov 2012 a 2017 matematicky i logicky vyznieva štatistika pre Piešťany ešte stále pozitívne. Ale Tremboš si neodpustil čísla vo svoj prospech ešte viac prikrášliť. A aby to vyzeralo aj na grafoch optimisticky, namiesto čísel návštevnosti piešťanského regiónu vybral ako hrozienka z koláča len čísla návštevnosti piešťanských kúpeľov. A na tých sa rozhodol dokázať, aká je záslužná činnosť Rezortu v pod vedením SpP pri lákaní návštevníkov do regiónu. Pretože neodškriepiteľný fakt je ten, že miernym nárastom kúpeľných hostí Kúpele Piešťany návštevnosť regiónu naozaj zachraňujú. To však nie je zásluha piešťanských politikov, ale len robota pracovníkov marketingového oddelenia privátnej kúpeľnej spoločnosti.

Prečo takéto lámanie štatistických čísiel cez koleno zo strany Tremboša a Hudcoviča? Aj tu je odpoveď jednoduchá. V roku 2016 sa prvýkrát prejavili čísla dramatického navýšenia rozpočtu Rezortu z mestského rozpočtu na základe presadenia si svojej vízie rozvoja Rezortu zo strany SpP. Obrovský prílev peňazí v státisícoch pri zarátaní štátnej dotácie nemal však na vývoj turizmu v Piešťanoch žiaden vplyv. A keďže sa blížia voľby, je potrebné to obhájiť.

Avšak jediné, čo sa tými peniazmi v Rezorte od roku 2015 zmenilo, je, že na svoju individuálnu prezentáciu niektorí členovia SpP našli verejné finančné prostriedky uliate v rozpočte Rezortu.

Lenže chvastajúci sa a zavádzajúci článok z autorskej dielne Tremboša na portáli Hudcoviča nenechal chladným ani donedávna mestského poslanca, lekára Jozefa Beňačku. Ten článok vo svojom príspevku na sociálnej sieti dokonca nazval propagandistickým klamstvom.

Za to sa mu zo strany administrátora Hudcovičovej stránky na sociálnej sieti dostalo sarkastického vyjadrenia, že čo on ako kardiológ môže vedieť o cestovnom ruchu. Nuž, tu sa ponúka len jediné konštatovanie. Kardiológ Beňačka vie o cestovnom ruchu presne toľko, koľko geológ Tremboš alebo geodet Hudcovič.

A tak by už možno bolo načase, keby miestna politická scéna namiesto lacného populizmu a obhajovania neobhájiteľného prenechala priestor v rozvoji turizmu ozajstným odborníkom a profesionálom v oblasti cestovného ruchu, a nie geodetom, geológom, prípadne lekárom.

Potom by hospodárenie Rezortu snáď mohlo vyzerať aj tak, že pred schválením mestských financií vyčleňovaných každoročne do Rezortu sa pred poslancov mestského zastupiteľstva postaví profesionálny manažér oblastnej organizácie cestovného ruchu, predstaví zástupcom obyvateľov mesta plány, čo chce financovať a organizovať v nasledujúcom roku, a poslanci sa rozhodnú, či a koľko peňazí na tieto plány a zámery vyčlenia. Následne v závere roka manažér Rezortu predloží poslancom správu, ako sa mu plány podarilo zrealizovať a aký to malo efekt na prílev návštevníkov.

Od roku 2015 je však situácia v Rezorte úplne opačná. SpP každý rok mocensky vyčlení desiatky tisíc eur z mestského rozpočtu do rozpočtu Rezortu a poslanci sa už roky márne snažia zistiť, na čo ich vlastne utráca. A následne sa, navyše, preukáže, že už mimo dosahu zastupiteľstva Tremboš s Hudcovičom z peňazí na podporu cestovného ruchu financujú napríklad sociálnu inklúziu, čo v preklade znamená, že Rezort financuje privykanie si dlhodobo nezamestnaných k pravidelnej práci.

Alebo Rezort zaplatí vytlačenie propagačných brožúr, ktoré skončia v pivnici mestského úradu, prípadne sú financie vyčlenené pre Trembošových či Hudcovičových kamarátov na produkty, ktorých dodanie, podľa nedávnej správy mestského kontrolóra aj dozornej rady, organizácia cestovného ruchu nedokáže ani vydokladovať.

A tak je evidentné, že ak Rezort Piešťany ako oblastná organizácia cestovného ruchu má rozvoju turizmu v regióne aj reálne napomáhať, musí sa v prvom rade zbaviť lacného politického populizmu a individuálnej prezentácii premotivovaných geodetov či geológov.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Rezort Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj