Štadión je časovaná bomba nielen v rozpočte mesta

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. augusta 2018, 09:00

Piešťanský zimný štadión je pred kolapsom. Môže za to nielen súčasné nadmieru teplé počasie, ale i technológia strojovne na výrobu ľadovej plochy. Tá funguje len na 50 percent! Z dvoch čerpadiel je v prevádzke len jedno, navyše chladiaca zmes uniká do podkladu ľadovej plochy. Z primárneho chladiaceho okruhu v júni dokonca unikol nebezpečný čpavok.

Rozvody chladiacej kvapaliny netesnia a vytŕčajú z betónového podkladu pod ľad. (Autor: pror)

Tieto problémy so zastaranou strojovňou a rozvodmi v dezolátnom stave však mohli byť už dávno vyriešené, ak by súčasný primátor Miloš Tamajka spolu s časťou mestských poslancov v úvode ich volebného obdobia v roku 2015 nezmaril investíciu viac ako 1,5 milióna eur do výstavby tréningovej haly a rekonštrukcie strojovne.

„Na účte mesta bol v roku 2015 zo štátneho rozpočtu vyčlenený milión eur. Ďalších päťstotisíc eur prisľúbil vtedajší premiér SR Robert Fico doplatiť zo svojej rezervy a stotisíc sľúbil hokejový zväz. Na dofinancovanie projektu bolo potrebných päťdesiattisíc eur z mestského rozpočtu a na to sa nenašla vôľa u vedenia mesta, ale ani u časti zastupiteľstva,“ vysvetlil nám nájomca zimného štadióna Jaroslav Lušňák.

Zimný štadión tak v súčasnosti riešil nielen životu nebezpečnú haváriu s únikom čpavku, ale dosluhujúca strojovňa nestíha ľad dostatočne rýchlo vytvárať. „Po prejdení rolby trvá viac ako hodinu, kým voda na povrchu zamrzne,“ opísal situáciu J. Lušňák.

Zastaraná strojovňa bude potrebovať kompletnú rekonštrukciu.

To však nie je jediný problém. Chladiace médium pod povrchom ľadovej plochy je rozvádzané trubkovými rozvodmi. Tie však už netesnia a chladiaca kvapalina z nich preniká do betónu a polystyrénovej izolácie. Len po minuloročnej sezóne z 800-litrového sekundárneho okruhu uniklo do podkladu ľadovej plochy 140 litrov chladiacej kvapaliny coolstar. V predchádzajúcom roku to bolo až 200 litrov. „Je viac ako pravdepodobné, že technológia vytvárania ľadovej plochy vydrží maximálne túto sezónu a bez zásadnej rekonštrukcie je s hokejom a korčuľovaním na piešťanskom zimnom štadióne koniec,“ doplnil nájomca.

Rekonštrukcia strojovne a chladiacich rozvodov však nie je žiadna lacná záležitosť. Podľa projektu spred štyroch rokov ide o sumu 650 až 700-tisíc eur. A v zmysle platnej nájomnej zmluvy všetko, čo nie je bežná údržba, musí na zimnom štadióne financovať vlastník, teda mesto Piešťany. V prípade, ak strojovňa nebude plniť svoj účel a štadión ostane bez ľadu, hrozia škody pre mesto rádovo v miliónoch eur, pretože príde k porušeniu zmluvy o prenájme štadióna a jeho nájomca môže zmluvný vzťah ukončiť a požadovať vrátenie všetkých svojich privátnych finančných prostriedkov, ktoré do modernizácie haly za roky nájmu investoval. To je napríklad aj výmena hliníkových okien za plastové, vybudovanie prístavby recepcie na priečelí štadiónu, ale i výmena osvetlenia nad klziskom z klasickej žiarovkovej technológie za modernú ledkovú.

Ľadová plocha po úprave rolbou nezamŕza viac ako hodinu

História problému v skratke:

Piešťanské mestské zastupiteľstvo niekedy v roku 2012 predbežne súhlasilo so žiadosťou o dotáciu zo Slovenského zväzu ľadového hokeja pre výstavbu tréningovej haly a zároveň nemalo nič proti jej umiestneniu vedľa zimného štadióna. Na rozhraní rokov 2013 a 2014 na účet mesta pribudol na zmluvnom základe milión eur z rezervy predsedu vlády SR, viazaných na výstavbu novej tréningovej haly Národného hokejového centra pre účely celoročného využitia pre projekt reprezentačného družstva SR 20 a SR 18 s dodatkom, že poskytnutá dotácia sa má použiť a vyúčtovať do 31. decembra 2015.

Slovenský zväz ľadového hokeja a Mesto Piešťany následne uzatvorili zmluvu o spolupráci. Mesto sa v nej zaviazalo počas desiatich rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia poskytovať tréningovú halu bezodplatne pre potreby mládežníckych štátnych športových reprezentácií.

Po vypracovaní projektovej dokumentácie pre územné i stavebné konanie vysvitlo, že poskytnutá dotácia nepostačí na vykrytie celej investície. Mesto sa nevzdávalo a verejnosti prezentovalo prísľub o navýšení poskytnutej dotácie o pol milióna eur. Pustiť perie zo svojej rezervy mal opäť premiér slovenskej vlády, o čom ho zástupcovia mesta mali presvedčiť pri spoločných rokovaniach.

Tu niekde sa história Národného hokejového tréningového centra v Piešťanoch končí a začínajú sa problémy s technickým stavom chladiacich technológií.

Jozef Vojčiniak

Na primárnom okruhu došlo k prasknutiu výmenníka a úniku čpavku.
Nedostatky sa ukázali aj na tesnení.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava